znam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :) Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukrem i wlać do rozpuszczonych czekolad mieszając i jeszcze raz zagotować. Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania
Tradycyjna Kuchniawodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy rum- nie wdychamy oparów:-) Otrzymany roztwór wylewamy na głęboki talerz i zostawiamy do wystudzenia. Czas przystąpić do części właściwej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć
les mirabellesprzewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo bułce zanika, a pozostaje NIEBO w gębie-dosłownie!:-) Składniki na biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki ksylitolu lub cukru -1 szklanka mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo(...)minut. Odstawić masę do wystygnięcia(od czasu do czasu mieszając łyżką-szybciej ostygnie i bułka się lepiej rozprowadzi).Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotowanie
Smaczne ZdroweNie chce zapeszać ale jakoś ostatnio mam dobrą passę do nauki języków, zdecydowanie poprawiłam jakość swojej nauki, słówka wchodzą jakby szybciej i książkę też lepiej
ciastkarnia na kruchym spodzieZapraszam na pyszny serniczek tym razem w wersji porzeczkowej. Słodka serowa masa świetnie komponuje z kwaskowym musem porzeczkowym. składniki: mus porzeczkowy 600 g oczyszczonej czarnej
Monia miesza i gotujeDo Świąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZ racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi tort wyszedł rewelacyjny. Wierzch
Ala piecze i gotujejest właśnie Koliber (Hummingbird). Tort należy do deserów bardzo popularnych w Ameryce. Masa użyta to jego przełożenia nawiązuje w dużym stopniu do ciasta marchewkowego, które jest również przysmakiem amerykańskim. Ciasto jest naprawdę wyjątkowe, nie jadłam lepszego tortu. Choć jest bardzo sycące, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przechowywane w lodówce pozostaje świeże przed kilka dni.Jeśli szukacie czegoś nowego i chcecie(...)składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dzielimy masę na trzy części i pieczemy trzy osobne blaty. Każdy blat około 20-25 minut, aż będzie złoty. Przygotowujemy masę. Miękkie masło ucieramy z serkiem na gładka masę. Łączymy z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy aromat oraz ewentualnie barwnik. Przestudzone blaty nasączamy delikatnie syropem z ananasa i przekładamy masą. Pozostałą masą wykańczamy
Mania GotowaniaCiasto, które idealnie wpisuje się w letnie, upalne dni. Jak na dobrego cytrynowca przystało jest orzeźwiające, lekko kwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru(...)rozprowadzamy w reszcie wody proszek budyniowy oraz żółtka. Powstałą mieszankę wlewamy na gotującą się wodę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy cytrynowy budyń. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy
Smaki Na Talerzujuż ostatni dzwonek na tworzenie świątecznego menu. Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym(...)wymieszać i odstawić do przestudzenia. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć zanurzane w kawie biszkopty. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodawać ser biały , a następnie wsypać mleko w proszku – dokładnie zmiksować. Dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na blachę, wygładzić wierzch. Przykryć
Fabryka pomysłówCzas czytania: 2 min Podobno pesto z Ligurii uważane jest za najsmaczniejsze i najlepsze w całych Włoszech. Z całą pewnością jest to prawda, pewne jest również
SprawdzonaKuchnia.plM ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po
Wypisz WymalujMyślałam, że seria truskawkowych przepisów już się u mnie skończyła, ale nie! Jeszcze będę miała dla Was kilka słodkości z tymi owocami lata. Dziś zapraszam na
Ostra na Słodkoświątecznym stole nie może też zabraknąć ciasta. U mnie będzie z masą kokosową i kremem krówkowym z orzechami. Mówię wam " niebo w gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec. Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki(...)przykryć drugim biszkoptem, docisnąć i odłożyć w zimne miejsce aż masa kokosowa będzie zimna. Krem krówkowy: Masę krówkową rozmieszać. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami masę krówkową i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i obficie posypać pokrojonymi orzechami włoskimi lekko wciskając w krem. Źródło: klik
Ala piecze i gotujeAmoniaczki to ciasteczka, które pamiętam z mojego dzieciństwa. Amoniaczki piekła moja babcia, jej ciasteczka były też podłużne jak moje, ale miały równy karbowany kształt, gdyż babcia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na spodzie z herbatników.I znowu smacznie. Składniki: Spód 200 g
Ala piecze i gotuje