Przepis na placuszki znalazłam w jednej z moich ulubionych książek „Ciasta siostry Anieli”. Siostra jest prawdziwym Aniołem kulinarnym, a jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła(...)manny 60 dag białego twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego) 3 łyżki mąki *1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Olej do smażenia Ok. 1 łyżka cukru pudru do posypania placuszków Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą łączymy razem z masą
Smakowy Rajwygląda troszkę przerażająco, ale to tylko pozory. W rzeczywistości wszystko w miarę szybko się robi, a już szczególnie gdy mamy do tego pomocne dłonie :-) Snickers należy do tego rodzaju ciast, które wraz z kolejnym dniem smakują coraz to lepiej! Dlatego jego przygotowanie proponuję wykonać dzień przed podaniem-wszystko ładnie ściągnie, a smak będzie 100 razy lepszy. Składniki na masę karpatkową(...)łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -masa krówka(mleko skondensowane, słodzone) -3-4 duże paczki krakersów -słone orzeszki ziemne(ok.150-200g) I.Masę karpatkową robimy według przepisu na opakowaniu. Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego powstały krem. II.(masa czekoladowa) Żółtka, cukier waniliowy i ksylitol wraz z mąkami rozmieszać z ok. 100ml mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące
Smaczne ZdroweSłodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej(...)zdejmujemy papier do pieczenia!), ułóż na ściereczce i od razu zroluj. Odstaw, aż do całkowitego wystudzenia. Krem kajmakowy: -1/3 margaryny - 1/2 puszki kajmaku - 2 łyżki serka mascarpone Margarynę ucieramy mikserem, minimum 10 minut, powinna zrobić się dużo jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy naprzemiennie po małej łyżeczce kajmaku i mascarpone, ciągle ucierając. Aż do wyczerpania się składników. Na zimny całkowicie
SMYKWKUCHNITen sernik miał być gruszkowy, jednak gruszki się nie upiekły więc w ich miejsce wlałam mus malinowy . Sernik smakował wszystkim. SKŁADNIKI 1 kg, sera z
W kuchennym oknie EwyMałe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się
W kuchni Karmel-itkiminut aż mleko zgęstnieje. Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotujemy i mieszamy na małym ogniu jeszcze ok. 5 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło i stopniowo do masła dodajemy masę orzechową i spirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance(...)dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków
psgotujemyJednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni.Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli!Zobaczcie jakie(...)odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy.Dokładnie wymieszane wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia.Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia.CAŁOŚĆ :Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej
Ostra na SłodkoPyszny, mięciutki sernik wg przepisu mojej Cioci :) Bardzo łatwy w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać! Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o wymiarach
My Culinary Artskładniki* 1 paczka okrągłych biszkoptów* 1 kg sera mielonego na serniki* 4 łyżki cukru pudru* 2 galaretki leśne* 200 g jagód* 2 galaretki o dowolnym smakuSposób
Mix smakugarnuszku rozpuszczam masło, dodaję resztę mleka, i jogurt. Letnie wlewam do ciasta. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję do ciasta. Wyrabiam mikserem, hakiem aż ciasto będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie podsypuję odrobioną mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto musi dobrze wyrosnąć. Przekładam je na deskę podsypaną mąką, zagniatam i rozciągam(...)oleju. Przykrywam pokrywką. Podczas smażenia reguluję temperaturę . Smażę po dwie minuty z każdej strony. Wykładam je na talerz na ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe lukruję. Lukier: W misce ucieram puder z białkiem. Każdego pączka wkładam do lukru. Nadzienie: 30 dkg malin przekładam do garnka i podgrzewam aż się rozmrożą. Przecieram przez sito. 1/3 części soku odlewam do glazury. Dwie łyżeczki żelatyny
wesoła kuchniaBabka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia(...)Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką) Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec
Kolizje SmakówRodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś
W kuchni Karmel-itkimuffiny , które można jeść na każdej diecie. Nie mają w sobie glutenu, laktozy, jajek, cukru ani tłuszczu zwierzęcego. Zarówno ciasto na muffiny jak i krem, którym je udekorowałam przygotowałam z dodatkiem melona. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Muffiny melonowe Składniki na muffiny melonowe. 300 ml zmiksowanego melona 1 łyżka soku z cytryny(...)kontynuować miksowanie przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodać sodę, proszek do pieczenia, gumę ksantanową oraz obie mąki. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić 3/4 wysokości każdej foremki ciastem po czym wstawić muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny wystudzić. Masa melonowa: do garnka włożyć puree z melona, połowę wody oraz
MeCooksorzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki125 g masła4 żółtka1 łyżka miodu1 szklanka orzechów włoskichPolewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej30 g masła2 łyżki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto parzone:Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę(...)najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodać miód i ponownie wymieszać. Ostudzić.Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmiksować.Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń i orzechy. Wszystko razem ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowym kremem orzechowym wypełniać spody eklerków i przykryć drugą połówką.Polewa czekoladowa:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Posmarować eklerki i posypać
Oryginalny smakpomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie Domowa Cukiernia Ewy. U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy(...)blendera i miksujemy. Pora na naleśniki. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy (u mnie blenderem) z cukrami. Utarte żółtka dodajemy do masy z mlekiem i mąką – miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do masy żółtkowej. Naleśniki
mojewypiekiinietylkoBit.Niesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia.Złożone z warstw herbatników … ciągnącego karmelu i puszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami.Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami. UWAGA :PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ(...)Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki.Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta.Zostawiamy do ostygnięcia.Masło ucieramy na puszystą masę.Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.CAŁOŚĆ :Dno blachy wykładamy herbatnikami.Rozsmarowujemy ciepłą
Ostra na SłodkoPozostaję w temacie babek . Wielkanoc już za tydzień , co raz mniej czasu na rozmyślanie o świątecznym menu . Już lada dzień trzeba zakasać rękawy i ... ucierać ... wyrabiać ...zagniatać ... zawijać ... i pięknie dekorować , by w te świąteczne dni cieszyć oczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami. Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni(...)proszkiem do pieczenia , olej i wodę . Wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i kawę oraz 3 łyżki wody. Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać. Piec ok 40 min w 170'C Udekorować wg uznania. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka