Sezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim
Niezły Młynekmożna zobaczyć tutaj i tutaj..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 175°C.Do misy miksera włożyć ser, maizenę i skórkę pomarańczową. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie
Moje domowe kucharzeniemililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną(...)mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na karmel: - 300 gramów cukru Przygotowanie karmelu: Wysypujemy cukier równomiernie na patelni i podgrzewamy
Życie zamknięte w smakuMoje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Udało się za pierwszym razem :D Robi się
Bon Appetit Małgorzatyksiążką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle myślami odbiegając gdzieś w bok. A dokładniej do kuchni sąsiadki, skąd pachnie świeże ciasto. Wstajesz i pędzisz do kuchni, by też coś zmalować. Ten sernik, który dziś Wam proponuję, już nie raz pojawiał się na blogu. Jest jedynym przepisem, który notorycznie powtarzam w swojej(...)aluminiową folią. Sernik: Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodają pod koniec ubijania połowę cukry tak, aby piana stała się twarda i lśniąca. Ser mielę, ucieram z żółtkami i pozostałym cukrem. Dodaję budyń, mleko, miksuję. Następnie cienkim strumieniem wlewam olej, miksując na najmniejszych obrotach, a na samym końcu za pomocą szpatułki, łączę całą masę z białkami, delikatnie
W kuchni Karmel-itkiCześć! No to sezon truskawkowy uznaję za otwarty ! Jupiii!!!! Kocham truskawki pod każdą postacią. Najsmaczniejsze są takie rwane prosto z krzaka, skąpane i rozgrzane w słońcu
Pieprzyć z Fantazjąmożecie się zabierać do rzeczy. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny (my użyliśmy margaryny) 50 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 3 żółtka Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką krążki. Wylepiamy nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem i wysypane mąką foremki. Zostawiamy oczywiście po jednym krążku na każdą babeczkę(...)oraz masła. Wyjmujemy wanilię dodajemy przesianą mąkę mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita masa zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy jedno po drugim żółtka naprzemiennie z cukrem. Ucieramy aż wszystko się połączy, a budyń będzie gęsty i błyszczący. Gdy już przygotowaliście budyń z torebki (tak tak, znamy was kłamczuszki) jeszcze ciepłym wypełniamy foremki. Nie możemy go dodać
Marder&Marder Manufacturełopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aż całkowicie ostygnie. Całe jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach, do czasu aż masa podwoi swą objętość(...)Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni. Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier o konsystencji bardzo gęstej śmietany, dzielę go na dwie części. Jedną, większą pozostawiam białą, drugą, mniejsza zabarwiam na żółto. Lalkę szczelnie owijam folią aluminiową, rozwałkowuję kawałek
Ciasteczkowy PotwórDo świąt zostało trzy tygodnie u mnie jeszcze nie czas na wielkie odliczanie ale zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się
ciastkarnia na kruchym spodzierazem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej 300 g cukru 3 łyżeczki kawy 6 jajek 50 ml wody(...)skórki i zmielić. Do garnuszka wsypać cukier, orzechy, oraz mleko. Całość podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści. Masę odstawiamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z masłem
Krakowskie smaki AniZielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka octu - 1/4 szkl
SMYKWKUCHNIMocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła(...)cukier całość gotujemy. Budyń rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wlewamy do gotującego się soku i wody, mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy zimny budyń. Pianka Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder oraz zimną, tężejącą galaretkę. Biszkopt nasączamy ponczem
Słodka Kraina WypiekówCzekoladowy spód brownie, aksamitna, kremowa masa serowa, zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej? Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka(...)spód foremki i pieczemy przez około 10 minut, a następnie studzimy 10 minut przed wyłożeniem masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko miksujemy lub ucieramy ręcznie tylko do połączenia się składników. Nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej, dzięki czemu sernik nie opadnie po upieczeniu. Masa będzie dość płynna. Przelewamy
Smakowity Blog KulinarnyPoczytasz o niej (i o innych mąkach/produktach wolnych od glutenu) tutaj: Kliknij. * Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- Ziarenkowo - Cynamonowy RAJ do wysypania słoiczków.WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Dzięki temu będą bardziej gęste, lekko karmelowe i nasze bananowce wymagać będą mniej mąki. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji
Wypisz Wymaluj