sera feta ok 180 g boczku Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Dynię i jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, czosnek obieramy 3. W moździerzu ucieramy ziela angielskie, tymianek, sól i pieprz 4. Kawałki dyni oprószamy przyprawami, skrapiamy oliwą i razem z czosnkiem pieczemy ok 30 min, następnie dodajemy kawałki jabłek i pieczemy kolejne(...)pestkami dyni * Kremowa, intensywna w smaku, niepowtarzalna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko w Polsce, jest bardzo mało znana w Europie. Jest świetna do serników i wszelkich ciast. Genialna do pieczenia z orzechowym dressingiem
Słodki Kompromisskładniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3
Domowy Smak Jedzeniadowolnych orzechów ( u mnie orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, migdały)Sernik z Orzechami - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy twaróg ciągle mieszając(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej
Słodka Stronanadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa(...)papierem do pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam go lekko osłodzoną wodą z sokiem z limonki. Masło ucieram z cukrem pudrem na puch, następnie dodaję po łyżce gęstego, zimnego budyniu, miksuję całość. Gotową masę wykładam na biszkopta. Wciskam/ układam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką. Ciacho
Takie tam pichcenieZarzekałam się, że poczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie(...)cytrynowych skórek i anyżu. Dałam sporo kardamonu, bo go uwielbiam; trochę pieprzu, żeby było ostro. Dałam też wanilię, żeby całość nieco złagodzić.Mieszanka wyszła obłędnie aromatyczna - w czasie ucierania jej w moździerzu kichałam raz po raz. Można użyć już zmielonych przypraw, albo zmielić czy utrzeć je samemu. Nie ma to większego znaczenia - przechowywane w szczelnych pojemniczkach przyprawy w proszku mają
Pożeraczka, czyli raz adobrzezakwas:-15 dkg mąki żytniej-kromka razowego chleba-2 ząbki czosnku-1/2 l letniej przegotowanej wodyMąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody.Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy.Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania. Składniki na żurek:-2 l wody-seler(...)Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemydo miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy z kości.Do bulionu wlewamy żur i zagotowujemy.W miseczce ucieramy ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy.Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie
Maminek kulinarnyJabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej
Truskawkowa FiestaPomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę
Z Majeczką w kuchniZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów
SMYKWKUCHNIpowstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany(...)Jajka ubijamy na parze z cukrem. Masło miksujemy z kakao i dodajemy na zmianę po łyżce masy jajecznej i płynnej czekolady (czekolada i jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można udekorować czekoladą
Cynamonowe szczęścieBardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt
Bajeczna Kuchniajagodowy. Smak ciasta jest na prawdę bardzo dobry i wyjątkowy. Przygotowany został na imprezę urodzinową. Jednak pasuje na każdą inną okoliczność...bo przecież, kto nie lubi sernika...? Myślę, że ciasto zaskoczy nie jednego gościa. Składniki: - 300g kakaowych herbatników - kostka masła - 4 jajka - 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu wanilinowego (proszek) - opakowanie cukru wanilinowego(...)dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i boki blaszki. Następnie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 170 stopni. W misce ucieramy jajka z cukrem. Miksując dodajemy 1 opakowanie cukru wanilinowego, sok z cytryny i budyń waniliowy. Stopniowo dodajemy twaróg sernikowy i na koniec mus jagodowy. Chwilkę miksując. Masę
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki: 1 op pełnoziarnistych herbatników 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej lawendy 1 kubek cukru trzcinowego 0,5 kubka wody 4 jajka
Luźna Kuchnia