ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:130/234)

Keks majonezowy z borówką amerykańską 279

trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy, delikatnie wmieszać żółtka oraz majonez a następnie przesiać do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Na koniec ciasto posypujemy borówką obtoczoną w malej

Wanilia i Kardamon
Tarta z jabłkami. 142

czasie przygotowuje dekoracje. Po 20 minutach wyjmuję ciasto z piekarnika i dodaję dekoracje. Wkładam do piekarnika i piekę kolejne 20 minut. Print Tarta z jabłkami - pyszna i lekka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine American Keyword ciasto jabłkowe, ciasto kruche, jabłka, jabłka prażone, tarta, tarta z jabłkami Prep Time(...)mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż składniki utworzą grube grudki. Zacznij wyrabiać ciasto ręką, aż składniki połączą się tworząc jednolitą całość. Podsypuj ręce i stolnice mąką w razie potrzeby. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Włóż do lodówki na przynajmniej 2h. Schłodzone ciasto podziel na trzy części. Dwie mniejsze i większą. Mniejszą obłóż brzegi formy, a większą

SmartBake.pl
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 243

jest to pierwsze podejście. Tort wyszedł bardzo smaczny, ale i tak wiem, że mogłoby być lepiej. Jeszcze nieraz go będę ulepszać. TORT SACHERA /źródło: "Historia Smaku" Bryan Bruce;/ ciasto: 100g miękkiego, niesolonego masła 60g cukru pudru 6 jajek 100g gorzkiej czekolady szczypta soli 100g drobnego cukru 100g mąki tortowej Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę o średnicy(...)jakiś czas. Po rozpuszczeniu odstawiam. Masło przekładam do miski, ucieram mikserem na puszystą masę,  po czym dodaję cukier puder i miksuję jeszcze 2 minuty. Żółtka oddzielam od białek i dodaję kolejno (po dwa) do masła, za każdym razem miksując ok. 10 sekund do połączenia składników. Na końcu zbieram ciasto ze ścianek miski, miksuję całość kolejne 2 minuty. Dodaję gorzką

W kuchni Karmel-itki
Orzechowiec II 245

wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami(...)puch i dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać aż krem będzie jednolity i bez grudek. Polewa czekoladowa : w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody. Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami

My simple kitchen
Babka makowo-kawowa 151

mąki wsypujemy do miski, przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Tort egzotyczny 248

Składniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2  łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl(...)wodą, odstawiamy na chwilę, po czym żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy

Luźna Kuchnia
Babka marmurkowa 126

utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać na zmianę mąkę i mleko, miksując tylko do wymieszania składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę. Do formy wlewać

Moja Galeria Smaku
Ciasto ze śliwkami II 131

czas zapraszam po kolejny przepis na ciasto ze śliwkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze śliwkami II Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki (szklanka 250 ml) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 130 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder śliwki około 500 g Instrukcje Masło, żółtka i ucier ucieramy na jasną puszystą masę, dodajemy przesianą(...)posypanej bułką tartą. Na wierzch dość ciasno układamy wcześniej umyte i pozbawione pestek śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-50 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Ciasto ze śliwkami II pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 162

pączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)mąkę do dużej miski, dodajemy sól. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałą łyżką cukru na białą i puszystą masę jak na kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez

KuchcikoweLove
Ciasto Bounty 238

dobrego upiekliście na niedzielę? Ja wypróbowałam przepis na ciasto Bounty. Delikatny biszkopt, kokosowy krem i słodka czekolada to naprawdę idealne połączenie. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto Bounty Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,75 ml mleka, 20 dag wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki(...)gęstego budyniu. Zestawiamy z palnika do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżeczce budyniu. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.   Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem

paapilotkaa
Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą 188

jest raczej tradycyjna, ale właśnie na taką odsłonę miałam ochotę. Ciasto typowo wiosenne, z pyszną bezą i płatkami migdałów. Czego chcieć więcej.… Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą Składniki:Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1/3 szklanki mleka(...)kroimy na mniejsze kawałki.Masło ucieramy z cukrem i wanilią do białości. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownica o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy ciasto przez około 10 minut. Następnie

Mania Gotowania
BORÓWKOWE CIASTO Z KRUSZONKĄ 213

Pyszne i proste ciasto z borówkami :).Bardzo szybko się robi-wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać no prawie bo na poczatku robimy pyszny kogel-mogel. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g borówek amerykańskich(...)mąka ziemniaczana do obtoczenia borówek Kruszonka 50g masła 50g cukru 50g mąki pszennej WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel.Cały czas miksując wlewamy olej.Miksujemy przez chwilę i odstawiamy mikser.Do masy wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sitko i proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.Mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. W osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę

Mała w garnku miesza
delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne 16135

stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. składniki na masę jabłkową: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok i wkładamy do tężejącej galaretki. posypka ciasta: 70 g wiórek kokosowych 10 g masła 2 łyżeczki cukru

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi. 161

kawałki. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy, na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Bezlaktozowe ciasteczka z żurawiną i płatkami owsianymi 145

Margarynę utrzeć z cukrem (ja bez cukru) i wanilią. Wbić jajko i dalej ucierać. Dodać banana i ucierać. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy. 3. Na sam koniec dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być dość gęste. 4. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy

kruche babeczki
Sernik kajmakowy 196

przez około 30 minut. Spód tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: .Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie do masy dodajemy

Cakes By Kejt
Ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi 179

czekolady mlecznej startej 100 g suszonych żurawin    szczypta soli   Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego masła dodajemy przesianą mąkę tortową, sodę, kakao i jajko. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, starte obydwie czekolady i suszoną żurawinę, oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy. Na blachę

Lili w kuchni
Chrust lany 458

mnie pół na pół smalec z olejem (do smażenia) Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem waniliowym ucieramy mikserem na jasną masę (prawie do białości). Wlewamy mleko i wódkę, dosypujemy mąkę. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dokładamy do reszty masy delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do butelki z małym otworem. Tłuszcz rozgrzewamy. Ciasto wlewamy na gorący tłuszcz

Mania Wypiekania
Naleśniki twarogowo-bakaliowe 249

ubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Upieczone naleśniki lekko studzimy. Twaróg, śmietanę, żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą masę pod koniec ucierania dodajemy ubite na sztywno białka oraz bakalie. Naleśniki smarujemy wyrobioną masą serową zawijamy w rulon, układamy

kgwjanczewo
Babka czekoladowa 251

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, na koniec dodać czekolady rozpuszczone razem w kąpieli wodnej. Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp

Mix smaku
Keks w czekoladzie. 184

soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypać pokrojone bakalie i wymieszać z utartą masą. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Na końcu wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ciasto. Przygotować foremkę keksową o długości około 30 cm i wysmarować  tłuszczem. Wlać ciasto do formy

Przepisy i porady kulinarne
Ciastka ze słonecznikiem 314

sody oczyszczonej  - 2 szklanki mąki  - 3/4 szklanki ziaren słonecznika Sposób przygotowania: 1.  Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników z połową ziaren słonecznika i łączymy wszystko ręcznie. 2. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy małe kuleczki. Następnie obtaczamy w słoneczniku i układamy kuleczki na blaszce delikatnie je spłaszczając

Gotuj Z Muzyką
Sernik z musem z papai 265

mąkę. Kiedy są rozdrobnione dodaję roztopione masło i miksuje do połączenia się składników. Tak przygotowane "ciasto" przekładam do tortownicy (składniki są sypkie) i dokładnie dociskam do jej spodu i brzegów. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut.Masa serowa:masło z cukrem  ucieram mikserem na pulchna masę, następnie dodaję żółtka i miksuję do całkowitego połączenia składników, aż masa będzie całkiem

Magiczna kuchnia Darii
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 270

przeze mnie masło było schłodzone, roztopiłam je na patelni i po przestudzeniu dodałam do mąki. Jajko ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Wszystkie składniki (jajka z cukrem, mleko z drożdżami) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni

Taste Of My Day
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 422

częścią postępujemy analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta).Krem : Gdy placki się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.Polewa:W małym rondelku podgrzać mleko, olej oraz syrop, gdy zaczną

Smaczne Zdrowe