ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:139/234)

Kruche ciasteczka waniliowe 142

mąki pszennej (użyłam tortowej)     1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka waniliowe 213

mąki pszennej (użyłam tortowej)     1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC

Mała Cukierenka
Lody w bezie włoskiej na tartaletce 130

Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Zimne masło kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki

Lili w kuchni
bardzo czekoladowe ciasteczka 144

soli W kąpieli wodnej (lub garnuszku) rozpuszczamy 140g czekolady i masło. Pozostałą czekoladę siekamy. Ucieramy jajko z cukrem, następnie ciągle ucierając wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę, później przesiewamy mąkę z proszkiem oraz dodajemy sól. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy z masą. Wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut

chili & sugar
Keks z rumem 203

minut. Masło lub margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać do utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Pod koniec dodać bakalie z rumem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Całość wstawić do nagrzanego

Na słodko lub wytrawnie
Kremówki z owocami i nutą mięty 192

Składniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki(...)ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe

Luźna Kuchnia
Galaretkowy amoniaczek 218

Pora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki(...)koloru). Następnie wszystkie trzy odstawić do wystudzenia. Kiedy nasze galaretki zaczną tężeć, wylać na ciasto. Kładziemy jeden na spód formy, zalewamy jedną galaretką, kładziemy następny. Zalewamy drugą galaretką i nakrywamy trzecim. Do lodówki, aby galaretki stężały. Potem trzymać w chłodnym miejscu. Amoniaczek bardziej biszkoptowy: Ucierany amoniaczek przekładany powidłami

Moje pyszne gotowanie
Świąteczne ciasteczka czekoladowe 122

możecie zrobić to w mikrofali (3 x 30s). Studzimy. W dużej misce ucieramy cukier puder z miękkim masłem na gładką masę, a następnie dodajemy jajko. Wszystko miksujemy, a gdy masa się połączy, dodajemy ostudzoną czekoladę. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto

Słodkie Przyjemności
Babka makowo-kokosowa 148

łyżkę odłożyć) utrzeć , dolać 20 dag cukru, cukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu.Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez

Mix smaku
Pierniczki doskonałe! 139

wody i łączymy z masłem, miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Jesienny chlebek daktylowy 132

łyżek miodu, 8 łyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.     /źródło Chleb domowy

Anioły w kuchni
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 235

smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie(...)szklanki Banany i wszystkie mokre składniki ucieramy w misce – olej kokosowy ma być miękki albo roztopiony. Następnie dodajemy suche składniki (poza migdałami) i dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed

PaleoSMAK
Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 302

udział w konkursie „ Festiwal Wypieków ”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland , 100 najbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!!   Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru(...)dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą

Mała Cukierenka
Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 296

udział w konkursie „ Festiwal Wypieków ”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland , 100 najbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!!   Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru(...)dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą

Mała Cukierenka
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 377

kremowej masy. Do ubitego dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Masa bakaliowa:4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych(...)ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy sparzone orzechy. Ucieramy stopniowo dodając krem budyniowy.Wykonanie:Na biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu.  The post Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son
BABKA CYTRYNOWA 174

lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry

Z Majeczką w kuchni
Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 430

dowolny lukier.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy

Z butelką mleczka w tle
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 155

chrupiąca kruszonka. Kto się oprze? Chyba nikt... ;) A więc do dzieła! Ciasto w sam raz na deser w te coraz chłodniejsze, jesienne dni...zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa! CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // blacha 20x25cm składniki w temp. pokojowej ~2 szklanki mąki pszennej ~200g masła ~3/4 szklanki cukru ~3 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej (zmieliłam(...)Masło ucieramy z cukrem. Gdy stanie się puszyste dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, następnie przesiewamy mielone migdały oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: ~100g mąki ~30g płatków

chili & sugar
Jabłecznik 190

Ciasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)kasze mannę oraz kokos i przez chwilkę gotować.Masło ucierać dodając stopniowo ostudzoną masę.Polewa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.Przełożenie placka:Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa./źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami 131

Mamy niespełna połowę listopada, a na blogu już wyszukujecie świątecznych ciast i przeglądacie wigilijne propozycje. Mam wrażenie, że z roku na rok wszystko jakoś się szybciej dzieje, ale może to tylko moje odczucie. W każdym razie, mam dla Was ciasto, które tak naprawdę "świąteczne" wyszło w trakcie przygotowywania, kiedy do biszkoptu postanowiłam dodać odrobinę przyprawy do piernika, a później posmarować(...)Czekolada mleczna by polać wierzch 100ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania Biszkopt: Jajka ucieramy z cukrem do białości. Składniki sypkie przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej cały czas miksując. Wlewamy cienkim strumieniem olej, a na końcu dodajemy zmielone orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 45 minut. Studzimy w uchylonym

Kuchnia w czekoladzie
Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns 209

przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury.  Składniki :  Na  ciasto drożdżowe :  600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru  1 płaska łyżeczka soli(...)Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z cukrem. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy drożdże i mieszamy.  2. Do utartego masła dodajemy jedno jajko i miksujemy do połączenia.  3. Mleko podgrzewamy do 40 stopni C. Do mąki dodajemy masę jajeczno-maślaną i mieszamy następnie wlewamy trochę wody w temperaturze pokojowej wyrabiając ciasto.  4. Następnie wlewamy

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania