Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli Masa serowa: 1,20 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 dużych jaj 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią ½ szklanki mleka w proszku 1 szklanka mleka 2% 10 dag miękkiego masła(...)przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem blaszki. Masa serowa: Twaróg, jajka, mleko w proszku, mleko płynne, miękkie masło, cukier, budyń, umieścić w misce, zmiksować na gładki mus blenderem- dzięki temu twarogu nie musimy mielić, oszczędzimy sobie czasu i mycia
Wanilia i Kardamontylko na bezglutenowych kanapkach, ale też jako świetny dip na imprezę do warzyw, lub obiadowy dodatek do młodych wiosennych ziemniaków ;) Tym razem połączyłam makrelę z quinoą, jajkiem i twarogiem, doprawiłam posypałam rzeżuchą, polałam olejem konopnym i wyszło pysznie. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 wędzona makrela około 250 gram 1 jajko ugotowane na twardo 60 - 70 gram półtłustego(...)twarogu 2-3 łyżki oleju konopnego świeżo mielonu kolorowy pieprz sól rzeżucha i olej konopny (jako dodatek) Wykonanie: Quinoę blendujemy razem z olejem konopnym na gadką masę. Obrane ze skóry i ości mięso makreli mielimy razem z jajkiem i twarogiem w młynku do mięsa (można to zrobić dwukrotnie, jeśli zależy nam na gładszej paście) . Masę mieszamy ze zblendowaną quinoa, przyprawiamy
Quinoa Raz!biszkopt - spód tortowy kawa rozpuszczalna - 3-4 łyżeczki cukier- 3 łyżeczki żelatyna - 1 duże opakowanie twaróg sernikowy - 800g. wiśnie mrożone (bez pestek) - 300g. cukier puder - 100g. śmietanka 36% - 0,5 l. masa krówkowa - 300g. 1. Kawę zaparzyć w 0,5 l. wody, dodać 3 - 4 łyżeczki cukru (według upodobań) i rozpuścić w niej 10g. żelatyny. Biszkopt(...)odstawić do lodówki aż żelatyna zwiąże. 2. Wiśnie zagotować i odstawić do ostygnięcia, a następnie zblędować, jeszcze raz podgrzać i rozpuścić w nich 23g. żelatyny, i znowu ostudzić. Twaróg, cukier puder i cukier wanilinowy zmiksować na jednolitą gładką masę. W międzyczasie upewnić się czy galaretka kawowa związała. Do twarogu dodać wiśnie ciągle miksując, doprowadzić do uzyskania jednolitego koloru, dzięki czemu
Lubię to gotujęSkładniki: - 3 opakowania cistek oreo (ok. 530g) - 3łyżki masła - 700g twarogu sernikowego - 190g cukru - 3 łyżki soku z cytryny - 1l śmietany 36% - 2 łyżki żelatyny - 3 łyżki cukru pudru - 250g sera mascarpone Przygotowanie: 1. Należy zmiksować cistaeczka na pisaek (90g cisateczek z kremem i 90g cisteczek bez kremu), dodajemy 5 łyżek roztopinego masła. Wykładamy dno formy (średnica 23cm(...)twarogu dodajemy cukier, sok z cytryny i dokładnie miksujemy. 3. Ubijamy 500ml śmietany 36% i dodajemy do twarogu. 4. Upłynniamy żelatynę i powoli wlewamy do masy. 5 .Jedno opakowanie cisteczek nalezy rozdrobić i dodać do masy. Gotową masę przekładamy do formy. Odstawiamy do lodówki na 30min. 6. Ubijamy 500ml śmietany 36%, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Tak przygotowany krem
Coś z niczegoTarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem [PRZEPIS] – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem
Jakugotujesz.plJednakże pasta ta często gości w moim menu i moja rodzina także ją uwielbia. Pamiętajcie o kilku istotnych rzeczach... Olej lniany powinien być bardzo dobrej jakości - tak samo jak twaróg. Jeśli ser kupujecie w sklepie, to wybierzcie ten odtłuszczony (0%). Pasta: (*) 125g twarogu (odtłuszczonego) 2-3 łyżki oleju lnianego (tłoczonego na zimno) 2-3 łyżki mleka/jogurtu/kefiru Dodatkowo: (**) wersja(...)porcjami dodawać ser. Całość połączyć do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. (Masa powinna przypominać serek homogenizowany i być bez gródek.) (*) Zasada: Oleju powinno być tyle samo co mleka/jogurt/kefiru, a twarogu 3 x więcej - co oleju. (**) Składniki te należy dostosować do własnych preferencji smakowych. To tylko niektóre propozycje
Di gotujemożna wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik z białą czekoladą i porzeczkami Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA SEROWA 650g twarogu tłustego 150ml śmietanki 30% 300g białej czekolady 4 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego cukru waniliowego 350g czerwonej porzeczki Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę i cukier puder przesiać(...)półkę, powyżej której będzie pieczony sernik, wstawić dużą blaszkę lub naczynie żaroodporne napełnione wodą - sernik będzie się piekł z parą wodną - składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej - twaróg zemleć dwukrotnie - w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, do gorącej dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji - czekoladę zdjąć na blat
Smakołyki Berenikigorzka czekolada, a wszystko to połączone z delikatną i lekką serową masą. Czy można sobie wyobrazić lepszy deser na letnie dni? składniki 1 kg twarogu z wiaderka 1 tabliczka czekolady gorzkiej ok 30 szt okrągłych biszkoptów 12 łyżek cukru 150 ml śmietanki 30% 2 szklanki czarnych jagód 5 łyżek żelatyny 1,5 szklanki wody(...)galaretki z jagodami 2/3 szklanki wody do masy twarogowej sposób przygotowania Twaróg i śmietanę wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem sernika, aby miał temperaturę pokojową 2/3 jagód wkładamy do rondla dodajemy cztery łyżki cukru i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy do owoców 1,5 szklanki wody, 3 łyżki żelatyny, całość mieszamy
Miód i pieprzzarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe, maziste. Upieczenie idealnie kremowego sernika jest prostsze niż może się wydawać. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Podstawą jest dobry twaróg, koniecznie tłusty, bez niego serniki nie będzie kremowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej wyjąć je z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Ważna jest też temperatura pieczenia(...)lodówki. Przestrzeganie tych kilku zasad sprawi, że wasze serniki będą idealne! Składniki: Spód: 400 g herbatników 3 łyżki kakao 100 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg dobrego twarogu sernikowego w wiaderku 330 ml śmietany 30% 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (80 g) Polewa: 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki
Smakowity Blog Kulinarnymakaron, ser twarogowy, trochę jogurtu, trochę słodzika i oczywiście mnóstwo truskawek :) Wyszło bardzo letnie, lekko i smacznie ;) S kładniki (2 porcje): 100 g makaronu bezglutenowego Pipette (Incola) 200 g twarogu półtłustego 2 szklanki truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/miodu Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. Twaróg zmiksuj z truskawkami i wybranym(...)słodzidłem. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem truskawkowym. Możesz dodać na wierch kostki twarogu i całe truskawki
Zdrowie na języku :Pkolację a także podać na rodzinne imprezy. Z pewnością będą szybko znikać ze stołu. Roladki zrobione ze szynki chłopa Hańderek . Składniki: 6 plastrów szynki chłopa Hańderek 200 g twarogu półtłustego 4-5 rzodkiewek 1 mniejszy ogórek zielony (gruntowy) 1 łyżka drobno posiekanego koperku 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu sól biały pieprz Przygotowanie: Twaróg rozgnieść(...)widelcem. Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Na foli spożywczej ułożyć szynkę na"zakładkę" po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli
Ala piecze i gotujepiekarnika powinna być ścięta, ale nie twarda - w pełni zastygnie po wystudzeniu. Pamiętajcie, aby foremkę z podpieczonym brownie owinąć folią aluminiową, co zabezpieczy upieczone już ciasto przed wysuszeniem. Twaróg należy rozmiksować w malakserze lub kupić gotowy zmielony twaróg naturalny, gęsty, bez dodatków. Jeśli zależy wam na czerwonym kolorze musu do jego przygotowania wykorzystajcie tylko najbardziej czerwone części łodyg. Warto zrobić(...)masła 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 3 jajka 130 g mąki pszennej szczypta soli SERNIK wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii 1 jajko 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej MUS RABARBAROWY 100 g rabarbaru
cool and mintyObwarzanki to niezastąpiona przekąska na Tłusty Czwartek. Ja przygotowuję je znacznie częściej, ponieważ dzieci za nimi przepadają. Przepis na oponki jest rewelacyjny i stosuję go od lat, część twarogu zastępuję ziemniakami, przez co są pulchne w środku, chrupiące z zewnątrz i nie ciągną oleju. Polecam(...)SKŁADNIKI : 350 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę ( 1 flaczarka ) 250 g twarogu półtłustego, zmielonego 500 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka octu olej do smażenia cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Marioliróżna i głównie zależy od regionu Polski. Przyznam szczerze, że wcześniej nie spotkałam się z tym smarowidłem, choć wiele o nim czytałam. Często robiłam pasty rybne, ale nigdy z twarogiem. Moja mama, czy nawet babcia - również o niej nie słyszeli. Postanowiłam spróbować takiego połączenia i... okazało się niezwykle smaczne. Pasta jest bardzo szybka w przygotowaniu, więc zawsze robię(...)bieżącą) jej niewielką porcję. Przepis można modyfikować i sardynki zastąpić np. makrelą. 100g twarogu 50g sardynek w oleju 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (ew.majonezu) 1 łyżka domowego ketchupu 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Opcjonalnie: odrobina papryki słodkiej i ostrej Sardynki odsączyć z zalewy, oczyścić i umieścić w miseczce. Dodać twaróg, śmietanę i ketchup. Całość podusić
Di gotujenaleśników: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szkl mleka 2/3 szkl wody mineralnej lub filtrowanej 3 łyżeczki cukru 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli zapach waniliowy Nadzienie: 400 gr twarogu tłustego garść truskawek cukier Sos truskawkowy: garść truskawek 1-2 łyżki kwaśnej śmietany ewe. cukier puder do osłodzenia 1. W naczyniu półlitrowym mieszamy (mikserem lub taka trzepaczką ) wszystkie składniki(...)uzyskania gładkiej lejącej konsystencji. Odstawiamy na pól godziny. 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem razem z cukrem do smaku. Kroimy truskawki na mniejsze cząstki i delikatnie mieszamy z twarogiem. Odstawiamy na czas usmażenia naleśników. 3. Sos truskawkowy: miksujemy truskawki z cukrem pudrem oraz śmietaną (śmietanę i/lub cukier możemy pominąć ;) 4. Smażymy naleśniki, układając je jeden na drugim i przykrywając talerzem ( to sprawi
Gotowanie...to proste !