Prosty, cytrusowy, z trzema rodzajami serka. Niebo w gębie! To mój własny przepis na czysty, lekki sernik. Ważne tylko, aby twaróg nie był zmielony, lecz rozgnieciony. Składniki: 300g twarogu półtłustego 250g sera ricotta 250g serka mascarpone 100g masła miękkiego 4 jajka 1 pomarańcza (sok + starta skórka) 1 cytryna (sok + starta skórka) 1 limonka (sok + starta skórka) 3/4 szklanki cukru pudru(...)utrzeć masło na puch. Dodać żółtka jajek, białka oddzielić do osobnego naczynia. Do masy maślano-żółtkowej dosypać cukier, porządnie zmiksować. Dodawać po kolei sery, mascarpone, ricottę oraz rozgnieciony widelcem twaróg półtłusty. Z cytrusów zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Dodać do masy. Na sam koniec wlać esencję waniliową. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, delikatnie, za pomocą drewnianej szpatułki wymieszać
Raj dla Podniebieniakwitnie! Mam wrażenie, że już teraz bawię sie tymi smakami, a dobór danego składnika to kwestia chwili. Oto przed Wami sernik z dodatkiem kaszy jaglanej, która wspaniale współgra z twarogiem, ale mało kto potrafi ją wyczuć. Krem do tego sernika przygotowałam samodzielnie i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie byłam zaskoczona efektem. Cieszcie oczy i nie dajcie szans cierpieć podniebieniu! Pieczcie(...)Składniki 200-250g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 400g twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego skórka otarta z 1/4 cytryny krem migdałowy 1 szklanka migdałów 1 łyżka oleju 1-2 łyżeczki rumu lub likieru amaretto 2 łyżeczki cukru brązowego wierzch kilka orzechów nerkowca kilka migdałów
Raj dla Podniebieniaczas. Życzę Wam miłych przygotowań w tym kwietniowym czasie! Składniki spód 150- 170 g herbatników 2 łyżki kakao 1 chałwa waniliowa duża 1 łyżka oleju ryżowego masa 750 g twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 3 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny kilka kropel olejku pomarańczowego kilka kropel esencji waniliowej wierzch(...)rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z kakao, i olejem. Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 15 -25 min. Twaróg (oba rodzaje razem) mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy. Dodajemy cukier puder, olejek, wanilię oraz otartą skórkę z cytryny oraz kremówkę. Miksujemy całość na wolnych
Raj dla Podniebieniaktóre nosicie w swoich sercach. Każdy czas, każda chwila niech będzie zapamiętana i dobrze przeżyta! Dobrej Wielkanocy! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyżeczki oleju winogronowego masa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 3 jajka 4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka) 2 – 3 łyżki kremu z migdałów(...)umieszczamy herbatniki, rozdrabniamy na piasek, dodajemy olej i mieszamy. Rozkruszone ciasteczka przesypujemy na dno tortownicy, uklepujemy dłonią. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 15 – 20 min. Dwukrotnie zmielony twaróg miksujemy z cukrem, wbijamy po jajku. Dodajemy śmietankę, sok z cytryny, paste pistacjową i krem z migdałów. Całość miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód. Tortownicę
Raj dla Podniebienialekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje się także w wiosenną porę roku. Smakowo świeżości dodaje mu cytryna i nutka mięty, którą delikatnie urozmaiciłam swój wypiek. Składniki 500 g twarogu półtłustego 500 g serka ricotta 100 g śmietanki 36% 3 duże jajka starta skórka z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 cukier waniliowy 5 – 6 łyżek cukru pudru(...)łyżeczki olejku pomarańczowego 4 łyżki mocnego naparu herbaty miętowej (do ozdoby) wiórki kokosowe cukier ozdobny Wykonanie Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy. Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty
Raj dla Podniebieniatamtych lat i wspomnień.Zapraszam!. 2 kg.ziemniaków 2 cebule 4 jajka 2 łyżki mąki 20 dag.najlepiej wiejskiego sera( świetnie się topi i jest jak serek topiony)twarogu Olej Śmietana sól pieprz przyprawa uniwersalna *************************************** Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.Dodajemy jajka,startą na tarce drobnej cebulę,mąkę,sól i pieprz oraz przyprawę uniwersalną,wymieszać masę(...)łyżką.Twaróg rozgnieść widelcem.Rozgrzewamy patelnię z oliwą i łyżką kładziemy masę ziemniaczaną, na niej twaróg i ponownie masę ziemniaczaną.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy gorące ze śmietaną.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiugotowany. Wbrew pozorom nie jest słodki, tylko lekko kakaowy w smaku :) Aby całe danie było jeszcze bardziej sycące to dodałam do niego sos twarogowy przygotowany ze zmiksowanego twarogu i jogurtu naturalnego. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu czekoladowego 1 kostka twarogu (250 g) 2-3 łyżki jogurtu naturalnego cukier do smaku 2 garście mrożonych truskawek 1 garść(...)malin kilka łyżek jagód Owoce z zamrażalnika rozmrozić. Do truskawek wsypać 1 łyżkę cukru i zmiksować za pomocą blendera. Twaróg pokruszyć na małe kawałki, dodać jogurt oraz 1 łyżkę cukru, a na sam koniec zmiksować. Jeśli masa twarogowa będzie zbyt gęsta to należy dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Oba sosy posmakować i ewentualnie dosłodzić. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie
Ugotowaćzrobić z górą usmażonych naleśników? Wybrać najprostszy farsz na słodko, który pokochają nie tylko dzieci! Wystarczy twaróg, odrobina mleka, cukier i słodki farsz gotowy! Zamiast mleka można wybrać odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietanę. Bardzo dobrze rozsmarowuje się nawet na cienkich naleśnikach. Do takiego farszu można dodać rodzynki, wcześniej namoczone lub np. kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Kilka kropelek esencji waniliowej(...)pomysł! Najczęściej naleśniki na słodko podaję na ciepło, podsmażone na maśle. Są przepyszne, nawet na następny dzień! Naleśniki z serem Składniki: 10 naleśników, przepis na naleśniki 250 g twarogu cukier/miód/syrop klonowy do smaku 2-3 łyżki mleka masło do smażenia naleśników kandyzowana skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski przekładamy ser. Dodajemy mleko. Rozdrabniamy widelcem, do uzyskania
Moja smaczna kuchniadodać jajko i żółtko. Wszystko wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść rękoma. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa – do wysokiego naczynia dodać twaróg, żółtka, jajko i cukier, zmiksować. Podczas mieszania wlewać olej i mleko. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wlać masę serową na ciasto kruche Pieczenie – nagrzać piekarnik(...)miksującego włożyć masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia Wyrobić 1 minuta, interwał ciasto rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Masa serowa do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, jajko, cukier, budyń, wlać mleko i olej zmiksować 3 minuty, obr 6 wylać masę na ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut Przygotowanie piany
Kuchnia Pokoleństołu. Dzisiaj przedstawiam Wam ziemniaczki z gzikiem. Coś trochę lżejszego a i gzik trochę odmieniony bo z czosnkiem. Ziemniaczki świetnie pasują jako główny dodatek obiadowy. Polecam. Składniki: Ziemniaki Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Sól Pieprz Czosnek Oliwa Kolendra mielona Ziołowa przyprawa do ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( najlepiej do takiego momentu gdy będą jeszcze lekko twardawe). Po ugotowaniu przekrawamy(...)połowę, przyprawimy solą, ziołową przyprawą i polewamy niewielką ilością oliwy. Zawijamy w folę aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 o C przez około 15 minut. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy śmietanę i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Zapieczone ziemniaczki podajemy z przygotowanym twarogiem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewymasło 1 szklanka cukru pudru owoce (brzoskwinie, truskawki) galaretka biszkopty Do zagotowanego mleka dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę i cukry wanilinowe. Gotujemy na małym ogniu do momentu ścięcia się twarogu. Następnie twaróg studzimy i odciskamy. Odciśnięty twaróg łączymy z masłem i cukrem pudrem. Do masy dodajemy owoce. Tortownicę wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wykładamy masę i zalewamy galaretką przygotowaną zgodnie
Pyszności Słodkościkoniec świąt wpadłam tutaj z kolejnym przepisem na wartą polecenia babkę Tym razem to ciasto z dodatkiem twarogu; wilgotne, mięsiste, pyszne. Babka ma lekko cytrynowy posmak, długo zachowuje świeżość. Z podanych proporcji wyjdzie jedna duża baba, albo - jak u mnie - dwie małe i jeszcze dwie malutkie :) Na wierzch moja Córcia ukręciła królewski lukier:) składniki: 2 szkl mąki 1 szkl cukru(...)jajka 250 g twarogu 2 łyżki jogurtu greckiego 125 g masła łyżeczka proszku do pieczenia skórka i sok z 1/2 cytryny lukier: 1 białko ok 1 szkl cukru kropelka soku z cytryny Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać masło, kiedy masa będzie jednolita wciąż ucierając dołożyć twaróg, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz skórkę
6nieboteż z jajek i śmietany oraz mleka, które poddane obróbce termicznej utworzą nam ser. Trochę jak w serniku na zimno. Ja sięgnęłam po przepis z Podlasia i użyłam wiejskiego twarogu, którego nie mieliłam, bo ładnie się dziabał widelcem. Ważne, aby do paschy użyć dobrej jakości twarogu, aby wyrób nie był zbyt kwaśny. Kaloryczność i bogactwo paschy zależą(...)cukrem i cukrem pudrem na gęstą masę. Dodajemy kremówkę trzymając miskę cały czas na parze. Odstawiamy do podstygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masę jajeczną. Dodajemy twaróg i bakalie. Mieszamy. Wykładamy miskę/formę/sito gazą. Wykładamy na nią masę. Przykrywamy formę i odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy paschę na talerz, dekorujemy. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl
Mieszam w Garnkusmakuje obłędnie. Dodatkowo jest banalny w przygotowaniu i nie potrzebujemy wielu składników by go upiec. Polecam na nadchodzące święta, ale nie tylko. Każda okazja będzie dobra :) 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości łyżka miodu 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 łyżki mąki kokosowej 3 jajka skórka starta z połowy sparzonej pomarańczy krem pomarańczowy: jajko żółtko skórka starta(...)całej pomarańczy (małej) 30 g cukru trzcinowego 40 g masła dodatkowo: garść niesolonych pistacji garść liofilizowanej żurawiny Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli dodamy do twarogu przestudzoną, masa będzie idealnie gładka. Jeśli dodamy nieco ciepłą, masa będzie wyglądać jak na zdjęciach, coś ala straciatella. W smaku to nie robi różnicy :) Twaróg miksujemy z miodem, mąką
Mienta blog