Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich ( 200 G ) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1,5 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: powidła śliwkowe rum Składniki na masę serową 500 g twarogu sernikowego (użyłam Presidente) 250 g serka mascarpone 2 duże jajka (jeśli mamy małe lepiej dodać 3) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania fix-u do sernika 4 łyżki miodu 4 łyżki(...)stopniach. Uwaga !! Placek dolny piekę tylko 10 minut. Musi być tylko podpieczony, ponieważ potem będzie jeszcze raz pieczony razem z serem. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy połączyć z cukrem i mascarpone. Dodać jajka, miód, mąkę ziemniaczaną, fix do sernika i aromat waniliowy. Wymieszać mikserem, na koniec dodać do masy skórkę pomarańczową. Masę twarogową wylać na podpieczony spód
Mania GotowaniaSkładniki: Ciasto: 3 łyżki otrębów przennych 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)lub mleka w proszku ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży 3 łyżki chudego twarogu 2 jajka Farsz: papryczki jalapeno w zalewie lub papryczka chili salami (można użyć light - dostępne w Lidlu) 30 g sera mozzarella (startego) 3-4 pieczarki Przygotowanie: Pieczarki obieramy(...)kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Salami kroimy na mniejsze kawałki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Twaróg rozgniatamy widelcem. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy do nich pianę z białek i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy ciasto w odległości około
Mania GotowaniaOczywiście możemy zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy na tarce, orzechy siekamy a resztę składników stopniowo dodajemy i wszystko razem łączymy. Masa serowa: 150 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego sok z cytryny Do naczynia miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10. Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr
Olikowa kuchniazakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto. To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców. Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami. Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków ;) Wypróbujcie, bo warto ! Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) * 250 masła/margaryny * 3/4 + 1/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 jajka * cukier waniliowy * 250 g twarogu ( w kostce ) * 3 łyżki płatków owsianych górskich * 1,5 szklanki jagód Wykonanie: Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki
kolorowotorcikowoposmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu * 120 g serka mascarpone * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka jogurtu naturalnego * maliny Twaróg rozkruszyć. Do twarogu dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz jogurt naturalny - całość(...)zmiksować blenderem lub mikserem z nakładką rozdrabniającą. Do zmiksowanego twarogu dodać serek mascarpone i raz jeszcze zmiksować na gładką masę. Usmażone naleśniki smarować serkiem waniliowym, na serku układać maliny i zwijać w rulon. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao oraz udekorować malinami i miętą. Smacznego
kolorowotorcikowododać kilka modyfikacji. Składniki: SPÓD: 120g herbatników w czekoladzie (no dobra jednego zjadłam i zastąpiłam zwykłym herbatnikiem) 2,5 łyżki kakao 100g miękkiego masła MASA SEROWA: 800g twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 200g mascarpone 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego 250g nutelli ewentualnie łyżka kakao (ja nie użyłam) POLEWA: 100g nutelli(...)masłem, starając się uzyskać jednolitą masę. Rozkładamy na spodzie blachy (okrągła 23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bierzemy się za masę serową. Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, budyń i ubijamy. Gdy uzyskaliśmy jednolitą masę - dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy cukier waniliowy, do drugiej nutellę i opcjonalnie kakao. Mieszamy. I teraz zaczyna się zabawa. Zaczynając
Brzuszki Łakomczuszkisera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować z tego co lubimy więc jak ten makaronik zastąpić warzywami, jak zamiast serka żółtego mam wcinać chudy twaróg? Otóż okazuje się, że jeśli odpowiednio przygotujemy i przyprawimy nasze jedzonko chudy twaróg osiąga taką pełnię smaków, że można umrzeć z rozkoszy. Uwierzcie mi - JEST PYSZNIE! Za chwilę minie tydzień
Brzuszki Łakomczuszkiosób) 3 kromki chleba pełnoziarnistego 1/4 awokado garść sałaty roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 3 pomidorki koktajlowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu Twarożek: 100 gram chudego twarogu 1 duża łyżka jogurtu naturalnego kilka łodyg szczypioru sól pieprz WYKONANIE Twarożek: do twarogu dodajemy jogurt, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Kromki chleba przekrajamy na pół i wkładamy do tostera
OstryKęsmargaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się do sera) 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie specjalny w wiaderku, jeśli mamy zwykły twaróg należy go zmielić) 200g jagód ( mrożone lub świeże) 2 budynie śmietankowe 1,5 szklanki drobnego cukru ( najpierw dodajemy szklankę i próbujemy
Czerwona PorzeczkaAmaranth . Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 40g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń smietankowy 400ml mleka Przygotowanie: Budyń gotujemy w 400ml
Ze smakiem i z pasjąinstant, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru (myślę że można dodać więcej), 1 jajko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek. Składniki na masę serową: 200 g twarogu, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 jajko, 60 g białej czekolady , 35 dag poziomek, Dodatkowo: cukier puder. Suche drożdże wymieszać z przesianą mąką oraz dodać pozostałe składniki i wymieszać na koniec(...)równych bułeczek układając w dość dużych odstępach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. W między czasie można wykonać nadzienie. Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Dodać jedno jajko oraz roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej (lekko przestudzonej). Wszystko dokładnie wymieszać. Po 30 minutach bułeczki urosną :) następnie szklanką (z niezbyt szerokim dnem
Delicious Titbitsprostocie siła i całkowicie się z tym zgadzam :) Banalne, ekspresowe danie z przepysznymi sezonowymi owocami jest idealne na upalne dni których będzie coraz więcej. Polecam :) 270 g półtłustego twarogu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 malutkie jajka lub 1 normalne łyżka cukru z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu skórka starta z połowy pomarańczy jagody poziomki Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków
Mienta blogcukru ;) Składniki na spód: - 200 g ciasteczek czekoladowych (najlepiej takich, które łatwo i dobrze się pokruszą) - 100 g masła (pół kostki) Składniki na masę serową: - 1 kg pełnotłustego twarogu (używam takiego gotowego, zmielonego na sernik) - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 1/3 szklanki oleju - ziarenka z połowy laski wanilii - torebka budyniu waniliowego (takiego na pół litra(...)Mieszamy w misce z rozpuszczonym masłem i wyklejamy spód tortownicy. Podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. 2. Mikserem w dużej misce łączymy ze sobą: twaróg, ziarenka z laski wanilii, cukier, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Powoli dodajemy mleko, sok z cytryny, żółtka, jajka i olej cały czas miksując. 3. Masę serową wylewamy na podpieczony
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 1/3 opakowania makaronu Mamma Mia - pióra 3 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g twarogu 70 g sera żółtego, np gouda 7-8 oliwek tymianek świeży sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente. Ser żółty zetrzeć na najmniejszych oczkach, oliwki i tymianek bardzo drobno posiekać. Wszystko połączyć z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Makaron nadziewać
kolorowotorcikowomocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję). Składniki: Spód: - 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą - 175g masła orzechowego - 1-2 łyżki stopionego masła Masa serowa: - 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę) - 250g serka mascarpone - 250g serka Philadelphia lub Twój Smak - 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej) - 160g mleko skondensowanego niesłodzonego + 100g ksylitolu (lub 266g słodzonego mleka skondesowanego(...)woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondesowane
Smaczne Zdrowe