twaróg - 6936 przepisów (strona:208/463)

Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 359

Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki(...)mniejszej niż tortownica w której będzie sernik*) wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem (np masło, olej) i wlewamy przygotowany mus. Umieszczamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając. Biszkopty

Słodka Strona
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 630

dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza.  Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki: Warstwa Sernikowa: 480 g dwukrotnie zmielonego twarogu 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych(...)Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Warstwa Serowa: Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi być ona całkowicie wystudzona zanim zaczniemy składać ciasto. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg miksujemy razem z cukrem i śmietanką. Następnie wbijamy jajka - mieszamy i na końcu dodajemy 2 łyżki budyniu. Łączymy składniki do otrzymania gładkiej konsystencji. Masę sernikową przelewamy do formy (25x30

Słodka Strona
Leniwe 132

Składniki: 0.5 kg twarogu 2 jajka szklanka mąki pszennej 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Twaróg ucieramy z łyżką masła i żółtkami oraz dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Jeśli nie mamy czasu na ubijanie białka możemy wbić całe jajka a leniwe będą smakować tak samo. Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze

upichcic
Parówki w cieście twarogowym 161

pokazać wersję na pewno mniej znaną, a równie smaczną lub nawet smaczniejszą. Bardzo lubi je moja córka, która jest chwilowo fanką parówek. Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag twarogu półtłustego 8 parówek z szynki (93% mięsa) 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki mleka 4 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Do miski wrzucamy twaróg

upichcic
Poznański przysmak, czyli pyry z gzikiem 433

jest banalnie proste i zaskakuje smakiem tych, którzy jedzą to pierwszy raz.  Nie podam Wam sztywnych proporcji, gdyż to zależy od smaku i gustu. Najlepszy jest taki najzwyklejszy twaróg , nie mielony z wiaderka.  Twaróg trzeba lekko rozgnieść widelcem, dodać śmietanę w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać dość luźną konsystencję. Pęczek szczypiorku  i pęczek koperku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik krakowski 359

położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową. Masa serowa: 2 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego 12 jajek 250 g masła, rozpuszczonego 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g rodzynek, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie lub rumie 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatu szczypta soli 100 g włoskich orzechów (opcjonalnie) Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem do białości. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, nadal miksując. Wlać masło. Dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie utrzeć aż uzyskamy gładką masę. Do masy serowej dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie

Food Square
Sernik kokosowy na spodzie z oreo 187

Spód formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć nań otrzymaną masę. Piec w 180 °C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Masa serowa: 900 g prawdziwego twarogu (tłustego lub półtłustego) 150-200 g cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego ( sama śmietanka zebrana z góry) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek Twaróg, cukier puder, mąkę ziemniaczaną

Food Square
Leniwe poduszeczki 166

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki. Składniki farszu: -25 dkg chudego twarogu -5 ugotowanych ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -1 jajko -warzywko -pieprz    Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy

Maminek kulinarny
Naleśniki z serem 180

serową. Zaczniemy od składników na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka Na masę twarogową: -0,5 kg twarogu -100-150 ml kwaśnej śmietany -cukier do smaku    Do twarogu dodajemy śmietanę i rozgniatamy widelcem, aż powstanie jednolita masa. Dosładzamy masę cukrem do smaku.    Do miski

Maminek kulinarny
Sernik 166

Upieczemy "ser w serze", czyli nieco inne wydanie sernika. Składniki na masę twarogową: -1/2 kg mielonego twarogu -30 dkg krajanki twarogowej -4 jajka -1/2 szklanki cukru białego -1/2 szklanki cukru brązowego lub trzcinowego -1/4 szklanki wody -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -2 łyżki stopionego masła -aromat śmietankowy -słoiczek kwaśnego dżemu    Wodę(...)Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych.    Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy twaróg, stopione masło i mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Połowę masy wykładamy na blaszkę.    Resztę pasków posypujemy kakao i układamy

Maminek kulinarny
Babka serowa na zimno 130

Babka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser.    Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy    Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy(...)część galaretki zielonej, część czerwonej a następnie układamy owoce.    Ubijamy śmietanę, dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru.    Twaróg miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru i aromatem. Obie masy łączymy. Żelatynę wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy ją. Wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy.    Na wierzch wykładamy pozostałą

Maminek kulinarny
Kluseczki serowo - ziemniaczane 119

Kluseczki serowo - ziemniaczane można wykorzystać na różne sposoby i stworzyć z nich wiele dań.    Składniki: -70 dkg ziemniaków -40 dkg twarogu -5 szklanek mąki -4 łyżki oleju -2 jajka -szczypta soli    Ziemniaki gotujemy i studzimy. Mielimy w maszynce razem z twarogiem.    Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/3 mąki i wstępnie mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo

Maminek kulinarny
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 132

truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni. Składniki: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -ponad 1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki oleju -sok z jednej cytryny -15 dkg twarogu -mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki ) -aromat -truskawki i rabarbar Na kruszonkę: -10 dkg cukru -20 dkg mąki -10 dkg masła W składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ(...)cieście nie ma.    Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie jej składniki ścieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie obieramy i kroimy rabarbar oraz myjemy i osuszamy truskawki.    Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy dość luźne ciasto. Wykładamy nim blaszkę.    Na cieście dowolnie układamy truskawki i rabarbar.    Przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 173

wersję. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki -250 ml ciepłej wody -2 żółtka -2-3 łyżki oleju -łyżeczka soli Składniki na farsz: -1 kg ugotowanych ziemniaków -1/2 kg twarogu -cebula -2 ząbki czosnku -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia    Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.    Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą

Maminek kulinarny
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 198

Składniki: Farsz: pęczek botwinki (liście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania(...)liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki

Smakowity Blog Kulinarny