weekend będzie słodki !Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki !Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić .SKŁADNIKI:Biszkopt orzechowy:5 jajek3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczeniaMus czekoladowy:150 g czekolady gorzkiej150 g czekolady mlecznej450(...)śmietanki 30%ponadto:0,5 kg truskawek2 galaretki truskawkowe Winiary800 ml wrzątkuWYKONANIE:Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier. Do ubitej piany, dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści.Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.Do ubitej masy
kolorowotorcikowotematem przewodnim są truskawki. Sezon na dobre się rozpoczął. Chyba już każdy, albo prawie każdy miał przyjemność zajadać się tegorocznymi truskawkami.Ja w przyszłym tygodniu zaczynam produkcje przetworów.A na truskawkową edycję "lubelskiego kociołka" przygotowałam lody jogurtowe z truskawkami. Pogoda dopisuje, słoneczko przygrzewa - lody być muszą ! Składniki:400 ml jogurtu greckiego 370 ml jogurtu naturalnego ( około 3% tłuszczu(...)macie takich pojemniczków możecie wykorzystać np rożki lub miseczki waflowe do lodów. Pamiętajcie jednak, by nakładać do nich częściowo zamrożone lody. Wtedy nie rozmokną. Na inne smakołyki truskawkowe zapraszam do:Karolina - Sto kolorów kuchniMarlena - Kuchnia MarlenityWiosenka - Eksplozna smakuMarta - Niebieska pistacjaDorota - Sierotka Marysia w kuchniEdyta - Pasja smakuEla - To i owo stokrotkiAgnieszka - studnia miodu
kolorowotorcikowoletniego mleka100 g drożdży1/4 kostki margaryny lub masła4 jajka1/2 szklanki cukrutruskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego)Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami na przemian(...)miską. Gdy woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku lub oleju
Monia miesza i gotujeszkl cukru pudru 0,5 szkl adwokatu 50 ml spirytusu Polewa 150 g margaryny 4,5 łyżki cukru pudru 4,5 łyżki wody 4 łyżki kakao dżem truskawkowy do posmarowania płatki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera
Ala piecze i gotujetruskawkami. Sezon krótki więc trzeba korzystać.Przygotowanie torciku bardzo proste jedynie czas oczekiwania się dłuży szczególnie jak już torcik odłożony w lodówce do stężenia i schłodzenia. Składniki: 1 galaretka truskawkowa Winiary 1 galaretka arbuzowa Winiary (375 ml) 1 galaretka jagodowa Winiary (375 ml) 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka mleka niesłodzonego biszkopty truskawki borówki Przygotowanie:Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej
Ala piecze i gotujeKolejny i jeszcze nie ostatni przepisz w sezonie truskawkowym. Sezon jest krótki więc szaleję. Już z utęsknieniem czekaliśmy na makaronu z truskawkami no i jest. Zrobiłam z makaronu do spaghetti i było pysznie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić(...)lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać na sitko i odcedzić, przełożyć do naczynia dodać połowę zmiksowanych truskawek i wymieszać. Nakładać porcje makaronu na talerz i polać pozostałym sosem truskawkowym i udekorować kawałkami truskawek
Ala piecze i gotujeKażdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek, kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon truskawkowy w pełni! Trzeba cieszyć się dorodnymi i soczystmi truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno(...)łyżki cukru pudru 1 1/3 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo:2 galaretki truskawkowe truskawkiGalaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru
Mia Cucina SofietaJesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka truskawkowa pianka. Całość wieńczy starta czekolada. Moi chłopcy bardzo je lubią i najchętniej chcieliby, żebym co tydzień je piekła;) Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki cukru pudru,4 żółtka,250g masła lub margaryny(...)garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić. Pianka: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, galaretka truskawkowa, starta czekolada do dekoracji. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto
Z miłości do słodkościmogłam je sprawdzić;) Tak nam zasmakowało, że teraz w sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt: 3 duże jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżka octu. Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać(...)pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić.Pianka: 1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa), 1 Śnieżka, 200 ml mleka, 50 g gorzkiej czekolady. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.Śnieżkę wymieszać z mlekiem, ubić na sztywno. Miksując na niskich obrotach
Z miłości do słodkościspelnienia.Na te rarytasy poczekam jeszcze pare dni az znajde sie w Polsce.Poniewaz jak juz wspomnialam owocow u mnie dostatek to tez dzisiejsza propozycja jest bardzo owocowa. Sezon truskawkowy juz sie konczy za to ich miejsce zajmuja czeresnie, melon, arbuzy i nektarynki. Ja jako maniak arbuzowy nie moglam sie wrecz oprzec cudnie wygladajacym arbuzom. Dla towarzystwa i kontrastu kolorystycznego zakupilam
Przysmaki Karolkiszklaneczkach, gdzie na gore wlalam sos truskawkow i drugi na talerzykach, wylozylam pana cotte i wokol polalam sosem.Tym deserem otwieram na moim blogu miesieczna zabawe Olgi Smile "Sezon truskawkowy"Zmiksowane truskawki to wlasciwie nic szczegolnego, ale sa doskonalym dodatkiem do deseru jakim jest panna cotta
Przysmaki KarolkiPełnia sezonu truskawkowego - pora więc na wszelkie potrawy z truskawkami. A , że jednocześnie mam ostatnio manię ,, otrębową " to łączę to ze sobą. Ktoś mnie zapytał czy robiłam racuchy z otrębami - nie jeszcze nie robiłam , te są pierwsze . I z przyjemnością ogłaszam , że smaczne. Czas : 1 godzina Składniki : 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki otrębów żytnich 3/4 szklanki jogurtu(...)racuchy. Odstawić na 30 minut by ciasto podrosło . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać polane sosem truskawkowym i obłożone truskawkami ( kto chce posypuje dodatkowo cukrem) * Już kiedyś wyjaśniałam , że dodanie jogurtu do ciasta drożdżowego na racuchy doskonale się sprawdza i co tu ukrywać służy osobom , które mają problemy
Buniabaje w kuchniCoś na szybko, dla małych i niespodziewanych gości. Wystarczy galaretka truskawkowa oraz foremka silikonowa. Śmiało można galaretki obtoczyć w cukrze. Polecam! Składniki : * galaretka truskawkowa * szklanka wrzątku Przygotowanie : Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Foremkę silikonową przelać zimną wodą, wypełnić galaretką. Odstawić na godzinę do lodówki. Zapraszam też na domowe żelki
Magiczne Życie Marty