czemu, ich cena jest wyjątkowo niska. Powiem nawet więcej, są na tyle smaczne i na tyle tanie, że można już spokojnie pomyśleć o przygotowaniu dżemów i zimowych soków truskawkowych - choć bardziej popularne są chyba soki malinowe, przygotowywane na przełomie lipca/sierpnia. Które robicie częściej? Ja chyba właśnie malinowe, choć i truskawkowych robię kilka sztuk. Do przygotowania dzisiejszego ciasta przyda
Słodkie Przyjemnościcoś zapytać, albo pochwalić się tym co dobrego przygotowaliście to koniecznie zapraszam do kontaktu! Dziś kreatywność i smak, wzięły górę nad wyglądem. Przygotowałam dla Was wilgotne, owocowe ciasto truskawkowe z miękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie i podzielicie
Słodkie Przyjemnościniewielkiej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Do truskawek dodać jogurt i wszystko razem zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, otoczony obręczą, na wierzchu ułożyć dowolne owoce.Na owoce wylać rozpuszczoną w 200 ml i delikatnie tężejącą galaretkę
Mix smakuskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa i dodatki* 500 ml śmietany kremówki* 2 galaretki truskawkowe* 1 galaretka wiśniowa* 1 słoik wiśni w zalewie* 2/3 szklanki mrożonych jagód* lub świeże owoce* okrągłe biszkoptySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 25 min.Zdjąć papier i wystudzić.masa2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/2 litra wody.Wiśnie odsączyć z zalewy, jagód nie rozmrażać.Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć ubić śmietanę na prawie sztywno i wymieszać z galaretką.Dodać do masy wiśnie
Mix smakuskładniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka truskawkowa lub leśnaSposób wykonaniaŻelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Przygotować kwadratową tortownicę.Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta i układać
Mix smakułyżka), następnie nałóż mus brzoskwiniowy do 1/3 wysokości kieliszka i dopełnij winem musującym. Przed wypiciem wymieszaj.Bellini - różne wariacje:zamiast musu z brzoskwiń możecie dodać ewentualnie nektaru brzoskwiniowegow wersji truskawkowej, zmiksujcie rozmrożone truskawki z odrobiną cukru lub dodajcie nektar truskawkowy (taki drink nazywa się Rossini)możecie też wymieszaj brzoskwinie pół na pół ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym lub dodać
Chilli Czosnek i OliwaProsta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się na talerzu i zapewne sprawdzą się podczas sylwestrowej nocy Składniki: 100 g szynki serrano w plasterkach *(może być też np. prosciutto)180 g zmielonego twarogu (lub serek almette śmietankowy)garść świeżej bazyliipomidorki truskawkoweszczypioreksólpieprz* Warto
Oryginalny smakshakera do drinków. Dodajemy łyżkę cukru, 10 łyżek mleka kokosowego, 80 mililitrów wódki oraz kostki lodu. Potrząsamy.Bierzemy 2 wysokie szklanki lub kieliszki i na ich dno wlewamy syrop truskawkowy (na grubość 1 cm). Następnie wlewamy zawartość z shakera.Drinki należy pić przez rurkę, zanurzając ją na dnie w syropie i wyciągając do góry (aby zebrać również trochę alkoholu i mleka
Smaki Brazyliiktóre nazywamy Klementynkami. Bazowałam na przepisie Margarytki, choć tak naprawdę moja mama już nie raz je robiła, ale "na oko". Ja jeszcze tak nie umiem :) Do ciasteczek użyłam dżemu truskawkowego i powidła śliwkowego, dodałam po 1 łyżce konfitury z płatków róży i dzięki temu ciasteczka uzyskały rewelacyjny aromat! Polecam!Składniki:250 g mąki tortowej250 twarogu mielonego1 małe jajko(...)żółtko)1 kostka masła2 łyżki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solidowolne powidło lub twardy dżem (u mnie powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i konfitura z płatków róży)Sposób przygotowania:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.2. Powidło lub dżem mieszamy z niewielką ilością konfitury z płatków
Kuchnia domowa Anipysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300 ml wrzątku+ truskawki (ilość wedle uznania - u mnie ok 400 g)+ cukier puder do posypaniaSposób wykonania:1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem
Kuchnia domowa AniłyżkiMasa kokosowa:* mascarpone- 250g* śmietanka kokosowa- 250ml** wiórki kokosowe- 1 szklanka** cukier trzcinowy drobny- pół szklankiPolewa czekoladowa:* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło- 100g+ dżem truskawkowy np. z tego przepisu do smarowania blatów+ owoce- ok 200g (u mnie truskawki, czereśnie, maliny, jagody i agrest)Biszkopt:Piekarnik nagrzać do 180st.Migdały zalać wrzątkiem, zostawić(...)się rozpuści, małymi porcjami dodawać masło, wymieszać, aż masło całe się roztopi.Dodać kakao, energicznie wymieszać i kiedy polewa będzie gładka i błyszcząca, zdjąć z ognia.Przygotowanie:Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym, następnie nałożyć warstwę kremu (pamiętajcie, żeby zostawić trochę kremu na boki).Przykryć drugim blatem, znowu posmarować dżemem, kremem.Rękawem do wyciskania kremu zrobić ozdobne kleksiki dookoła i dopiero wtedy wlać
Kraina Miodem Płynącamleka skondensowanego z zawartoscia 4% tluszczu i galaretki owocowej.Skladniki na 6 pucharkow:1 galaretka truskawkowa1 galaretka agrestowa250 ml mleka skondensowanego 4% tluszczu nieslodzonego-z kartonika swieze truskawki-opcjonalnieWykonanie:galaretke truskawkowa ugotowac z 1/2 wody z przepisu (250 ml wody).Wylac na gleboki,szeroki talerz,ostudzic i schlodzic w lodowce do calkowitego stezenia.Nastepnie pokroic w kostke i ulozyc w przygotowanych pucharkach.Czesc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które wcześniej tostuję na suchej patelni teflonowej i odstawiam do ostygnięcia zanim posypię trifle. Po prostu pycha! Przepis zgłoszony do akcji:Post Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzeglądając jeden z zagranicznych blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być(...)dokładnie zmiksuj. Truskawki pokrój w drobne kawałeczki i dodaj do ubitej śmietany. Ostrożnie wymieszaj szpatułką. MONTAŻ:Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń ze ściereczki i posmaruj gotowym kremem śmietankowo-truskawkowym. Ponownie zroluj, uważając, by nic nie wyciekło na zewnątrz. Gotowa roladę schłodź w lodowce około 2-3 godziny. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyBABECZKI - MÓZGI Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę bardzo(...)przygotowaniu, gorąco polecam!SKŁADNIKI na 9 babeczek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej DO NADZIANIA:dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI:czerwony barwnik spożywczyzagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej
Słodko-Słony Świat Ilony