migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh. Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako(...)cytrynowy – 1 łyżka * rum – 1 łyżka DO NASĄCZENIA: * rum – 50 ml * woda – 100 ml DODATKOWO: * biszkopty podłużne – ok. 30 szt * marmolada truskawkowa – 4 łyżki * orzechy nerkowce + płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA: 1 szklankę napoju sojowego ( mleka ) zagotowujemy, a pozostały miksujemy ze śmietaną, żółtkami , cukrami i przesianymi mąkami. Mieszankę wlewamy na gotującego się napoju ( mleka
Ostra na Słodkochłodne wieczory proponuję deser TRUSKAWKOWĄ PYSZNOŚĆ sezon truskawek minął, ale możemy skorzystać z mrożonych lub zastosować maliny borówki... smakuje pysznie . TRUSKAWKOWA PYSZNOŚĆ SKŁADNIKI: 500gr maskarpone 125ml. ajerkoniak 50gr. cukru 1 cukier waniliowy 250 ml. śmietanki 30% 50ml. rumu lub wódki wg. uznania płatki migdałów kakao lub czekolada gorzka do posypania truskawki około 500gr. WYKONANIE: Mascarpone zmieszać z ajerkoniakiem, cukrem
Kuchnia BeatyWitam serdecznie przed nami upalne dni, chcę Państwu zaproponować szybki, lekki obiad. MAKARON Z SOSEM TRUSKAWKOWYM, bo sezon truskawek rozpoczęty. Sosy oczywiście możemy robić z każdych owoców jagodowych.A, więc słodki, lekki obiad na upalne dni SKŁADNIKI: 2 szklanki dowolnego makaronu, 0,5 kg truskawek, 1 duży kubek jogurtu naturalnego, 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE: Makaron gotujemy. Połowę (obranych) truskawek(...)miksujemy razem z jogurtem i cukrem waniliowym. Drugą połowę kroimy w plasterki. Gorący makaron polewamy sosem truskawkowym i mieszamy z truskawkami Na wierzch kładziemy połówki lub całe truskawki dla dekoracji dania SMACZNEGO
Kuchnia Beatyzrobiłam jeszcze jedną rzecz...jak się zabrałam za wszystko to uświadomiłam sobie, że w lodówce, to co wydawało mi się jogurtem naturalnym , było śmietaną. A jedynym jogurtem był...jogurt truskawkowy ! Zrobiłam eksperyment, zaryzykowałam mocno i rogal niejeden mi wyszedł! Użyłam również drożdży sypkich, bo jakbym wyszła do sklepu to...bym wróciła z kilkoma rzeczami zupełnie niepotrzebnymi. Trzymajcie się dokładnie(...)roztopionej margaryny Palma u mnie lub masła 170-190 ml ciepłego mleka (w zależności od tego jak sucha jest mąka) 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego, ja musiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym
Z Kuchni Do Kuchniłyżka kakao 250 g serka philadelphia dżem np. truskawkowy poncz do nasączenia biszkopta Przygotowanie: Biszkopt: Ubijamy białka, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Żółtka roztrzepać i pomalutku dodawać do białek ciągle mieszając. Dodać(...)ubitej śmietany i miksować krótko na niskich obrotach. Biszkopt podzielić na trzy krążki. Każdy nasączyć (ja miałam herbatę), posmarować cienką warstwą dżemu w moim przypadku był to dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort
Amatorka kuchennaWczoraj były faworki a dzisiaj są pączki z dżemem. Szczerze mówiąc to po raz pierwszy robiłam pączki i hmm.... nawet wyszły dobry. Pączusie są nadziewane dżemem truskawkowym, ponieważ jest to nasz ulubiony dżemik. Składniki: 40g drożdży 0,5kg mąki szklanka ciepłego mleka szczypta soli(...)masła 60g cukru 4 żółtka kieliszek spirytusu dżem truskawkowy olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę mleka i 1 łyżkę mąki. Rozcieramy i przykrywamy ściereczką na około 20 min aby zaczyn zaczął pracować. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka
Amatorka kuchennaChodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki(...)gramów cukru pudru słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre) Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem pudrem Białka ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie białka się nie ubiją Białka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkami Proszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPierwszy raz robiłam i już wiem, że nie ostatni. Ciasteczka mają zrównoważony smak, nie są ani za słodkie, ani... za mało słodkie :) Dżem (u mnie truskawkowy) i orzechy bardzo do siebie pasują. Ja starałam się dać więcej orzechów, niż dżemu. Zresztą orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :D Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej(...)białek - nie marnujmy ich... ) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsprawia mi mnóstwo przyjemności każdego dnia. Z tej okazji specjalnie dla was przepis na pyszny truskawkowo kokosowy deser. składniki na 3 porcje 330 ml śmietany kremówki 30% galaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego sposób przygotowania: truskawki miksujemy na mus, galaretkę rozpuszczamy(...)połowie szklanki gorącej wody, studzimy i następnie przelewamy do niej truskawkowy mus, wkładamy do lodówki ( mus ma być lekko ścięty). Ubijamy śmietanę na sztywno dodając po chwili cukier puder i stopniowo po łyżce mleczko kokosowe. Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach do martini. Mus i śmietanę przekładamy warstwowo w kolejności: mus, śmietana, mus, śmietana. Dekorujemy świeżymy truskawkami
noteskulinarnyfigaNiecierpliwie czekamy już na sezon truskawkowy, bo obie uwielbiamy te owoce!! Dziś zgodnie z obietnicą z fb dodajemy przepis na puszyste ciasto z truskawkami, który ukazał się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenia Na tort: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki fruktozy 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki dżemu truskawkowego 100 g czekolady gorzkiej wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu. Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę pomieszczenia, następnie oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę(...)śmietanę ubijamy na sztywno z fruktozą, dodajemy mascarpone a następnie przestudzoną żelatynę, mieszamy. Czekoladę trzemy na tarce na dużych oczkach. Składamy tort - biszkopt - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - dżem truskawkowy rozsmarowujemy na całej powierzchni - bita śmietana około połowę, przykrywamy trzecim biszkoptowym i całość obsmarowujemy pozostałaś bitą śmietaną z mascarpone. Wierzch dekorujemy tarta czekoladą, układamy wisienki. Odstawiamy na minimum
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, Masa truskawkowa: 60 dag truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo
Tradycyjna kuchnia Kasiromantycznej kolacji koniecznie musi być słodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no i truskawkowe. ok 10 ciastek Składniki : ciastka 140 g płatków migdałów 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka koniaku 2 białka 1 łyżka cukru pudru ( ciastka nie będą słodkie, jeżeli chcesz dodaj więcej cukru) 2 łyżki(...)cukru trzcinowego do posypania odrobina barwnika czerwonego szczypta soli masa truskawkowa 5 dużych truskawek ( mogą być mrożone) 100 g cukru pudru 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciastka Migdały prażymy na patelni i blendujemy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta
Niezły Młynekdrożdży 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniego jogurtu naturalnego 3 kopiate łyżki cukru 50 g masła duża szczypta soli 2-3 łyżki mocnego alkoholu, ja dałam rum dżem truskawkowy do nadziewania cukier puder do posypania lub lukier tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Ja mam stół przy kalaoryferze(...)smażyć z drugiej strony na złoty kolor już bez przykrywania garnka. Gotowe usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu nadziewać dowolnym nadzieniem, u mnie dżem truskawkowy. Posypać cukrem pudrem lub polukrować
Monia miesza i gotujeOkazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to chyba dlatego, że znalazłam świetny przepis u niezawodnej Doroty. Minimalnie go zmodyfikowałam. Można je nadziać wedle uznania - ja użyłam do tego dżemu truskawkowego. Składniki (20-25 sztuk): 500 g mąki pszennej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka ( 250ml ) 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe(...)łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 4-5 łyżek cukru 2 łyżki spirytusu olej do smażenia konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń lukier lub cukier puder do dekoracji Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże kruszyny, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka
Kuchnia domowa Ani