mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy minimum 12 h. Dobrze schłodzoną masę ubijamy na gesty krem, pamiętajmy aby nie ubijać zbyt długo, bo masa może się zważyć. FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek świeżych bądź mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 2 i pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej(...)wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy czekoladowej, rozsmarowujemy ją i wykładamy połowę frużeliny truskawkowej, rozprowadzamy po kremie. Nakładamy kolejny blat i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy rzesztę kremu i frużeliny. Nakładamy ostatni blat i nasączamy resztą ponczu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej
MamaOskarkaminut dopiekam na dolnym ruszcie przy użyciu tylko dolnej grzałki. Ciasto najlepsze jest na drugi - trzeci dzień, kiedy nabierze wilgoci. Pyszna, lekka, niezbyt słodka szarlotka o świeżej truskawkowej nucie. Dla dzieciaków i amatorów truskawkowej słodyczy w sam raz. Ciasto proste w przygotowaniu. Zawsze się udaje - nawet na okazje. Choć oczywiście nie obyło się bez awarii. Pod "kruszonkę" dostało się powietrze
Kuchnia po mojemuwiśniowym lub wieloowocowym . To pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Do przygotowania zarówno ze świeżych owoców jak i kompotów z zeszłego sezonu. Patrząc na warunki pogodowe za oknem sezon truskawkowy może się niedługo skończyć. Jeśli jednak uda wam się kupić dojrzałe słodkie owoce i nie będziecie do końca wiedzieli co z nimi zrobić - domowy kisiel to bardzo dobra opcja(...)wymaga czasu ani wysiłku, a truskawkowa, uśmiechnięta gęba tych najmłodszych - bezcenna. Składniki (na 4 małe miseczki): ok 3/4 kg truskawek 2-3 łyżki cukru - może być trzcinowy (ilość w zależności od dojrzałości owoców) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Umyte, pozbawione ogonków owoce kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na suchą patelnię. Zasypujemy cukrem. Wiadomo, że najlepiej użyć
Kuchnia po mojemuSkładniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte
Mama Gotujeświeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki i zblendować całość do jednolitej gładkiej konsystencji(...)Przyozdobić musem truskawkowym Smacznego
KreatywnePinywiem, czemu zdecydowałam się zrobić te placki, ale kiedy okazało się, że smakują jak maleńkie serniczki, zawładnęły moim sercem…. a raczej moimi kubkami smakowymi na dobre J Z polewą truskawkową są wyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy(...)łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Całość należy zagotować
Kulinarne InspiracjeRewelacja! Lekki i rozpływający się w buzi:) Prawdziwie truskawkowy zwłaszcza w pełni sezonu truskawkowego:) Dla pocieszenia napiszę, że poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami:) I jeszcze zdjęcie torcika zrobionego "na szybko" do domu
In my kitchenWilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć
Kraina Miodem PłynącaMiękkie, delikatne i puszyste - pianki o smaku truskawkowym. Banalnie proste do przygotowania. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki: 1/2 kg truskawek bez szypułek 1/3 szklanki cukru (jeżeli lubicie mało słodkie desery - to trzeba dodać mniej cukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny(...)wymieszać. Przygotowaną masę podgrzać. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody. Gdy masa truskawkowa będzie gorąca to wlać rozpuszczoną żelatynę - wymieszać i już nie gotować. Przygotowaną masę przelać do foremki wyłożonej wcześniej folią, np. aluminiową. Jeżeli macie tylko zwykłą folię to pozostawcie masę do ostygnięcia i dopiero gdy przestygnie przelejcie ją do formy. Umieścić w lodówce na kilka
UgotowaćBłyskawiczny do przygotowania deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretki truskawkowej. Idealny na gorące dni. Poniższy przepis polecam tym osobom, które lubią mało słodkie desery. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu naturalnego kilka sztuk truskawek 1 galaretka truskawkowa starta czekolada do dekoracji Galaretkę rozpuścić w jednej szklance (250 ml) wrzącej wody
UgotowaćŚwięta tuż tuż więc jeśli jeszcze nie wiecie co upiec to śpieszę z kolejną propozycją. Rolada z masą budyniową i galaretką truskawkową skrywającą niespodziankę. A są nią żywe stokrotki :) Możecie użyć dowolnych, jadalnych kwiatów ale pamiętajcie aby brać je ze sprawdzonego źródła, najlepiej z własnego ogródka. Ja zrywam je w ogródku działkowym rodziców :) Deser jest naprawdę szybki i prosty(...)smakuje! Jeśli się skusicie to dajcie znać jak wyszło :) masa budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek masa jasna na ciasto: białko 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła (bardzo miękkiego, najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej
Mienta blogPełne słodyczy rożki z dżemem truskawkowym osłodzą nam taki zimny i deszczowy dzień jak dzisiaj. Podane z pyszną poranną kawą , dodadzą energii i humoru . składniki na 4 porcje 25 dag margaryny 35 dag mąki 5 dag drożdży instant łyżka wody łyżeczka cukru dżem truskawkowy lukier do polania przepis Margarynę siekamy z mąką , mieszamy z drożdżami
Smakowite Daniadzieciom podwieczorek . Jest on bardzo smaczny, a przede wszystkim zdrowy i bardzo prosty w wykonaniu . Polecam szczególnie maluchom . składniki na 4 banany 4 banany opakowanie serka truskawkowego garść rodzynek kilka kostek czekolady przepis Umyte banany ze skórką przekrawamy wzdłuż . Na każdą połówkę kładziemy serek truskawkowy i kilka rodzynek , posypujemy startą czekoladą . Jemy łyżeczką
Smakowite Daniaosuszone truskawki, chwilę miksujemy, truskawki nie muszą być całkiem rozdrobnione. Formę na keks wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała pod formę około 5 cm i wlewamy do niej masę truskawkową. Ciastka kakaowe rozgniatamy i posypujemy nimi wierzch masy truskawkowej. Tak przygotowany deser owijamy folią wystającą z formy i wkładamy do zamrażalnika na około 8 godzin
Smakowite Daniaznam osoby która nie pamięta pysznych wafli przełożonych masą kakaową lub owocową. Tym proponuję chrupiące wafle z masą śmietankowo - truskawkową czyli szybki i prosty sposób na słodką przekąskę i niezapomniany smak z dzieciństwa. składniki na prostokątnego wafla 1 opakowanie kruchych prostokątnych wafli 250 g margaryny 250 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Margarynę rozpuszczamy
Smakowite Dania