truskawkowy - 4000 przepisów (strona:90/267)

Galaretkowy przekładaniec z truskawkami 154

słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników. 1 galaretka cytrynowa 400 ml wrzątku 1 galaretka truskawkowa 500 ml wrzątku 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g) 1,5 szklanki truskawek Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu). Galaretki(...)porcje. Pierwszą mieszamy z cytrynową galaretką. Na spodzie formy o kształcie serca wylewamy masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Drugą porcję mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu na wierzchu układamy truskawki (rozmrożone lub świeże), zalewamy resztą galaretki. Całość chłodzimy w lodówce. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień

VioletoweKucharzenie
Herbaciane babeczki z musem truskawkowym i kremem mascarpone 195

przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy:   250g serka mascarpone,  150g masła,  1/2 szklanki cukru,  200g truskawek (mogą być mrożone).  Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru. Miękkie(...)masło utrzeć z serkiem mascarpone o temp. pokojowej i pozostałym cukrem. Na środku każdej babeczki zrobić mały otwór, włożyć w niego mus truskawkowy, można do tego użyć szprycy. Następnie udekorować kremem mascarpone i pozostałym musem. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy

Z miłości do słodkości
Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem 183

pszennej (typ 450), 250 ml oliwy z pierwszego tłoczenia, 20 gram świeżych drożdży, 2 ząbków czosnku, 2 gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczki soli, 2 łyżeczek cukru, 200 gram pomidorków truskawkowych, 100 gram zielonych oliwek. Przygotowanie danie rozpocząłem od zaromatyzowania oliwy. Oczywiście gotowe oliwy aromatyzowane można kupić w sklepie, ale samemu można bardzo ciekawie poeksperymentować ze smakiem, a przygotowanie takiej oliwy(...)swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie rozciągnąłem je równomiernie na wyłożonej posmarowanym oliwą pergaminem blasze.  Na ciasto układałem połówki zielonych oliwek i pomidorków truskawkowych, wciskając je dość mocno w ciasto, a następnie posypałem igiełkami świeżego rozmarynu oderwanymi ze sporej jego gałązki. Tak przygotowane ciasto ponownie odstawiłem w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie posmarowałem

Wyprawy kulinarne
Ciasto Delicja 158

chcecie kakaowy spód to zamiast 3 łyżek mąki dajcie kakao) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 0,5 L śmietana  1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 3 paczki delicji Słoik dżemu jagodowego Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo i nadal miksując: żółtka, cukier, mąkę+proszek do pieczenia, 5 łyżek oleju(...)Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 3/4 szklanki wrzącej wody odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietankę i do ubitej śmietany nadal miksując wlewamy tężejącą galaretkę. Układamy warstwę delicji. Na koniec rozpuszczamy dwie galaretki truskawkowe i wylewamy na samą górę przykrywając delicje Przepis nie jest mój, zdobywczy  ze strony zmiksowani:) nieco zmieniony pod siebie :) Warto kupić lepsze delicje, te tanie są dość twarde

W Moim Magicznym Domu
Sernik z galaretką jeżynową 127

śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek) Galaretka jeżynowa 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody dodatkowo świeże jeżyny do dekoracji Galaretkę truskawkową rozpuszczam w podanej ilości gorącej wody. Jeżyny gotuję na małym ogniu przez 5-8 minut, następnie przecieram przez drobne

Mango Papaja
Ciasto Kubanka 1725

Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy  (przepis  TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka(...)mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki nutelli 250 g masła 0,5 l. śmietany 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 mały słoik dżemu truskawkowego herbatniki typu Petitki jasne herbatniki typu Petitki ciemne 0,5 szklanki espresso posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić. Przygotować masę - Szklankę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rolada w serduszka z kremem czekoladowym i truskawkami 114

szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 1/3 szkl wody   Krem czekoladowy: 300 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady   Dodatkowo: 1/4 szkl syropu truskawkowego do nasączenia garść truskawek     Przygotowanie:   Masa dekoracyjna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do dać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, dobrze zmiksować do połączenia(...)Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec przesiany cukier puder. Powoli wlewać ostudzoną czekoladę i miksować, aż składniki się połączą.   Roladę odwinąć, ściągnąć ściereczkę. Nasączyć biszkopt syropem truskawkowym, wysmarować kremem czekoladowym i posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami. Z powrotem zwinąć ciasno w roladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!   Inspiracja: klik

Nastoletnie Wypiekanie
Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 112

Składniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko rodzynki Polewa czekoladowa: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche(...)dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto ozdobiłam płatkami kokosowymi oraz na prośbę mojego synka polewą truskawkową. Najlepiej smakuje następnego dnia

nietadieta
TRUSKAWKOWA PANNA COTTA 116

Niedługo Walentynki. Przez jednych lubiane, przez drugich nieobchodzone ;) A ja tam osobiście lubię obdarowywać osoby bliskie mojemu sercu w tym dniu czymś miłym i słodkim . Taka truskawkowa panna cotta podana w kształt serca dzięki formom  PAPILART  . Wysyłka 24 godzinna sprawi, że jeżeli nie posiadacie formy do przygotowania takiego Walentynkowego deseru zdążycie jeszcze zamówić i otrzymać pod wskazany adres(...)Składniki: 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 3-4 kieliszki Likieru Truskawkowego  DALKOWSKI       laska wanilii Wykonanie: Śmietanę kremówki oraz mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy nasiona wanilii i cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy na bokach garnuszka mleko zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia. Dolewamy likier, mieszamy. Żelatynę zalewamy

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 142

Zachwycają już samym wyglądem, ale muszę nadmienić , że też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie wskazówki, jak zrobić to krok po kroku, znajdziecie nie tylko w opisie wykonania, ale również w galerii zdjęć(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g stopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 1 żółtko (w temperaturze pokojowej) szczypta soli Nadzienie: 2 budynie truskawkowe (może być też budyń malinowy) 700 ml mleka Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier perłowy (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy

MyCookBook.pl
Ciasto z kaszy manny z galaretkowymi sercami 145

piach herbatników 130 g stopionego masła 2 łyżki miodu Masa z kaszy manny: 1 litr mleka 200 g masła 3/4 szkl cukru 1 szkl kaszy manny Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1/2 szkl mleka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki zimnej wody     Przygotowanie: Spód: Herbatniki przełożyć do miski, wlać masło oraz miód, dobrze wymieszać. Masa powinna konsystencją(...)mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Od razu wylać ją na ciasteczkowy spód, dobrze rozprowadzić i wyrównać. Schłodzić w lodówce, aż masa zastygnie (1-2 godziny).     Truskawkową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Następnie przelać do kwadratowej blaszki o boku 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową tak, aby warstwa

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik na zimno z jajkami ugotowanymi na twardo 147

jeszcze lepszego smaku. Składniki: - 600 g sera białego półtłustego - 70 g masła - 3 jajka ugotowane na twardo - 6 łyżek cukru - 50 g mieszanki keksowej - 1 galaretka agrestowa - 1 galaretka truskawkowa - 1 granat lub inne dowolne owoce Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z jajkami i mieszanką keksową mielimy dwukrotnie w maszynce

Kulinarne życie
Deser truskawkowy z lodami 144

Smaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-) 4 duże porcje w wysokich pucharkach. SKŁADNIKI 350 g truskawek (u mnie mrożone) 250 g serka mascarpone 1 opakowanie galaretki truskawkowej 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe) 400 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe WYKONANIE Galaretkę przygotować według(...)miski wlać śmietanę i ubijać ją stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec, do ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Pucharki z galaretką i kremem truskawkowym mascarpone wyciągnąć z lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu

Passions hobbies life
Torcik z pianką 143

połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w gazetach z przepisami. Składniki: - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów  - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 650 ml mleka - 2 galaretki truskawkowe - 200 g masła  - 330 ml mleka skondensowanego - 500 ml wody - 2 galaretki cytrynowe - mleczka czekolada Przygotowanie: W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie, pozostałą część mleka gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy(...)rozmieszany budyń w mleku cały czas mieszając do zgęstnienia. Przygotowany budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy dokładnie biszkoptami. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego porcjami budyń. Całość przekładamy na biszkopty, wyrównujemy i na wierzch układamy kolejną warstwę biszkoptów. Wstawiamy do lodówki

Kulinarne życie
Deser śmietankowo- truskawkowy z chia 173

Dzisiaj zapraszam na słodki deser śmietankowo- truskawkowy z nasionami chia. Jest to wariacja na temat panna cotty. Deser jest pyszny. Można śmiało powiedzieć- niebo w buzi. W okresie jesienno- zimowym do takich deserów wykorzystuję  truskawki  mrożone.  Ich smak i zapach jest dokładnie taki sam, jak smak i zapach świeżych truskawek. Latem truskawki miksuję z cukrem, wkładam(...)jeśli owoce mają bardzo niską temperaturę, mieszamy je z żelatyną dopiero, gdy pierwsza warstwa jest już ścięta. Gdy warstwa śmietankowa zaczyna gęstnieć, delikatnie wylewamy na nią masę truskawkową i całość ponownie wkładamy do lodówki.  Gdy warstwa owocowa zacznie się ścinać, wylewamy warstwę z nasionami chia, a na końcu warstwę śmietankową. Deser podajemy dopiero, gdy się całkowicie zetnie

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania