Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa truskawek :) SKŁADNIKI: 800g truskawek 4 szklanki wody pół laski wanilii 3 łyżki cukru kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli makaron o dowolnym kształcie WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku
Pyry na GazTruskawki są owocem tak uniwersalnym, że wykorzystywać je możemy praktycznie do każdego rodzaju dań. Sezon truskawkowy z tym roku powoli dobiega do końca więc na jego pożegnanie postanowiłam z ostatnich truskawek przygotować lemoniadę (śmiało możecie też użyć owoców mrożonych). Nie lubię słodzonych napojów dlatego moja wersja lemoniady nie zawiera cukru ani żadnych słodzików. Minimalistyczny skład gwarantuje za to naturalny smak
Milion SmakówDzieci zażyczyły sobie naleśników. Jak zwykle dżem truskawkowy poszedł w ruch ale ja nie miałam na niego ochoty. Wolałam wymyślić coś na wytrawnie i tak powstały te naleśniki. Wykorzystałam produkty zalegające w lodówce. Psiapsiółka orzekła, że są intrygujące i wykwintne. Ja tam nie wiem. Mi po prostu smakowały :) Pszenno gryczane naleśniki z łososiem, serem pleśniowym
Dzieje kuchennej Wiewiórypragnienia w ciepłe dni jest arbuz, sprawdziłam już niejednokrotnie. Tutaj w połączeniu z jeszcze pysznymi truskawkami. Mieszamy i zapijamy się po uszy. Zapraszam gorąco na zimny napój. Napój arbuzowo - truskawkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemisy blendera i miksujemy z gruszką (obrana, pokrojona na mniejsze kawałki). Tak przygotowaną jasną warstwę smoothy wlewamy do przygotowanych pucharków, bądź szklanek. Następnie miksujemy drugiego banana z truskawkami. Warstwę truskawkową delikatnie wylewamy na gruszkowo-bananową. Podajemy najlepiej schłodzone. Smacznego
Słodkie okruszkiJeśli jeszcze nie macie dość moich truskawkowych inspiracji to zapraszam Was na pyszny kompot! Nie taki z babcinego słoika. Inny ale równie pyszny! Myślę, że to najlepszy sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Zróbcie jeszcze dziś! Mrożone truskawki również się nadadzą :) Składniki: 0,5 kg truskawek 1/3 szklanki wody różanej 1 szklanka wody 3-4 łyżki cukru Truskawki myjemy
Mango Papajamoim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka kefiru lub maślanki 2/3 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie otrębów o smaku truskawkowym Kupiec 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej
Czerwień i błękitzimno 1 gotowa mieszanka do przygotowania sernika na zimno 0,5 l zimnego mleka 250g sera twarogowego mielonego 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego biszkopty do wyłożenia blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek waniliowy i twaróg, miksujemy, a następnie dodajemy
Rozpustne gotowaniePyszne, pachnące, soczyste, jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem, do tego kubek kawy i jakoś tak lepiej człowiekowi na sercu. Ja bułeczki smarowałam serkiem truskawkowym, posypałam mrożonymi wiśniami, czarnymi i czerwonymi porzeczkami, ale dodatki mogą być różne np. jagódki, truskawki lub maliny. Wszystko to posypane słodką kołderką z kruszonki i cukru pudru... Pycha!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z serkiem homogenizowanym
Rozpustne gotowanieciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli NADZIENIE: 150 g rabarbaru 4 łyżki słodkiego dżemu (najlepiej truskawkowego) 3 łyżki stopionego masła do posmarowania cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołek. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, a następnie wlewamy
Rozpustne gotowaniemąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka NADZIENIE: 4 łyżki dżemu (ja tym razem dałam powidła śliwkowe, ale idealnie nadaje się również dżem truskawkowy, choć może być każdy inny) 350 g rabarbaru BEZA: 2 białka szczypta soli 0,5 szklanki cukru 2 łyżki czerwonego kisielu w proszku (niekoniecznie) KRUSZONKA: 1 łyżka ciasta 2 łyżki
Rozpustne gotowanieśrednicy 28 cm CIASTO CZEKOLADOWE: 200 g cukru 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju 650 g jogurtu truskawkowego MASA SEROWA: 250 g sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych
Rozpustne gotowaniedzieciństwie takie dżemy przygotowywała babcia, później z niewiadomych przyczyn o nim zapomniano, ale na szczęście mama gdzieś zapisała składniki i oto powrócił na salony. Z podanych proporcji powstanie truskawkowy dżem, delikatnie tylko uperfumowany zapachem róży. Jeśli chcemy otrzymać dżem o bardziej intensywnym zapachu należy podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również
Rozpustne gotowaniełyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania dżem truskawkowy, najlepiej swojski, ja użyłam dżemu z truskawek i płatków róży 12 dużych zamrożonych truskawek KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki cukier puder do posypania
Rozpustne gotowaniebył genialny pomysł! Lubię jego kwiatowy zapach i wyjątkowy smak. Podaję go rozcieńczonego wodą z dodatkiem kostek lodu, listków mięty bądź melisy. Obok lemoniady tradycyjnej i tej truskawkowej oraz syropu rabarbarowego jest to nasz ulubiony orzeźwiający, letni napój. Wczoraj dostałam przepis od koleżanki na ciasto nasączane tym syropem, już wkrótce je wypróbuje i dam znać czy warto :-). Jedno wiem
Rozpustne gotowanie