własnego ogródka. Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe. Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami . Sezonie truskawkowy trwaj!” Sałatka z rukoli, truskawek i fety (przepis własny ) Składniki dla 2 osób: 60g rukoli 3-4 gałązki bazylii 10 truskawek 100g sera feta z czerwona papryką
Wiem co jemCiasto nie nazwała celowo „morelowo-truskawkowym” bo można je wykonać praktycznie z każdych owoców, a samo ciasto trzyma po prostu w „kupie” owoce. Bajecznie proste do wykonania, nie wymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 60 g cukru
greenscarfDziś kolejna wariacja sernika na zimno. Sernik przygotowałam z serka waniliowego do serników i musu truskawkowego oraz truskawek i galaretki. Największym minusem takich serników jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale jak wiadomo warto bo takie serniczki sa smaczne. Sernik i Tamara to zgrane połączenie - prawda ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisurowa gryczanka zmiksowana z mango podana z musem truskawkowym~ Gdy dowiedziałam się, że mam szansę na pasek na świadectwie moja ambicja kazała mi poprawiać wszystkie oceny które się da...I tak przede mną dwa najgorsze dni - dzisiaj poprawa historii, a jutro biologii (jeśli nauczycielka pozwoli...). Trzymajcie kciuki, błagam! Ze stresu dosłownie nie mogłam spać
breakfast of dreamsupieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 25 g czekolady gorzkiej 1/2 galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody ok. 5 szt. średniej wielkości świeżych truskawek wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy lekko stężałą galaretkę oraz stratą
Domowy Smak Jedzeniaspoko babeczki truskawkowe dla spoko babeczki, którą jest moja Mama. Różowe maleństwa są w prezencie za 26 lat zaplatania włosów w warkocz francuski, za zaokrąglanie godzin („Wstawaj, już 11!” o 10:15), za tysiące ulepionych pierogów, za niemierzalną ilość cierpliwości do mnie i do mojego brata, za to, że nas kocha i jest z nas dumna. Napisałam
wcinaj toTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Inspirację znalazłam już rok temu w jakimś miesięczniku, jednak w Holandii truskawki nie nadawały się do niczego :( Jednak będąc już w kraju i mając do dyspozycji takie ilości truskawek (mieszkam zaraz przy bazarze) nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Zmiksowane i lekko doprawione truskawki w połączeniu z kremowym serkiem i płatkami czekolady to prawdziwa eksplozja
W poszukiwaniu inspiracjiswoją kolej a jednocześnie były pod ręką bo przecież z pustym żołądkiem gotuje się kiepsko. Spokojnie, było ich sporo więc wystarczy zarówno na sernik jak i dla mnie czyli truskawkowego żarłoka. Ale te cudne truskaweczki postawiłam akurat obok doniczek z ziołami i kiedy sięgnęłam po kolejny owoc przypomniałam sobie, że truskawki i bazylia to doskonałe połączenie smaków co sprawdziłam robiąc
Smaczna Pyzacukru pudru na parze przez około 5 minut 3. Zdjąć z pary, ubijać jeszcze przez 5 minut 4. Zimną kremówkę ubić na sztywno, zmieszać z puree truskawkowym i 2 łyżkami wina 5. Połączoną śmietanę z truskawkami dodać do żółtek wymieszać dokładnie. 6. Gotową masę przełożyć do maszynki do lodów na około 1 godzinę. 7. Przełożyć masę do keksówki bądź innego
KreatywnePinypokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z sokiem ananasowym na gładko, a następnie dodać truskawki i cukier i ponownie zmiksować. Wlać do szklanek i udekorować listkami mięty. koktajl ananasowo-truskawkowy
O kuchni z uczuciemSezon truskawkowy trwa. Pogoda nam dopisuje, więc zaproponuję Wam coś orzeźwiającego i chłodzącego. A za razem bardzo sytego i pożywnego. Koktajl ten przygotowuję bardzo często. Jest to mój ulubiony letni koktajl. Można go również zrobić w zimie z mrożonych truskawek jednak najlepszy jest ze świeżych. Jeżeli ktoś lubi to można do niego dodać jogurt naturalny czy maślankę
Passion of Cookingmasę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa Dodatkowo: - 1 słoiczek dżemu truskawkowego - 3 tabliczki czekolady do tarcia W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie robimy spód ciasta. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Potem dorzucamy stopniowo
Kuchenne WariacjeSezon truskawkowy jeszcze trwa więc zapraszamy na lekkie tarty biszkoptowe z truskawkami Składniki: - 2 jajka - 2 łyżki zimnej wody - 75 g cukru - 50 g mąki pszennej - 25 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 aromatu waniliowego - 1 opakowanie serka mascarpone - 100 g śmietany 30% - 40 g cukru pudru - 20 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy
Kuchenne Wariacjeczarnymi malinami i serkiem mascarpone Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy
Kuchenne WariacjeDzień dobry! Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych
Pora coś zjeść