truskawkowe - 9516 przepisów (strona:450/635)

Pucharki truskawkowe z porto i kruszonką 191

minut. 3. Żelatynę zalać 60ml zimnej wody i odstawić na 5 minut. Następnie dodać ją do gorącego porto i mieszać, aż się rozpuści. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać. 4. Truskawkowe porto przełożyć do pucharków lub miseczek i jak ostygnie wstawić do lodówki, aby stężało. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma i kruszonkę rozsypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić

Mała Cukierenka
Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu 243

lejna pyszna konfitura truskawkowa, dziś z kwiatami czarnego bzu. Cudownie pachnąca, absolutnie wyjątkowa. Możecie ją przygotować z dodatkiem białych kwiatuszków świeżo zerwanych z krzaczka lub dodać do truskawek wcześniej przygotowany syrop. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kg truskawek, 1 szklanka kwiatów bzu czarnego (bez zielonych części, ok. 10 baldachów), 1 kg cukru trzcinowego żelującego Diamant (lub Konfitur-Fix + cukier

SzczyptaSmaQ
Koktajl truskawkowy! 172

upalne dni, w sam raz! Pyszny i zimnnny koktajl truskawkowy! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 500 g truskawek umytych i bez szypułek - 250 ml mleka schłodzonego - kilka słodzików w/w składniki zmiksuj blenderem To wszytko! Smacznego! ;-) Zapraszam na facebooka SmykWKuchni! ;-) Buźka! Jak Wam mija dłuuugi weekend

SMYKWKUCHNI
Pierogi z truskawakami 186

Chyba wszyscy przyzwyczailiśmy się ,że jak pierogi to ruskie, z kapustą, z mięsem... No cóż sezon truskawkowy narzuca swoje przepisy. U mnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony  azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt naturalny, cukier

W kuchennym oknie Ewy
Dżem truskawkowo-imbirowy 202

Warto spróbować dżemiku truskawkowego z dodatkiem imbiru. Imbir jest ciekawym dodatkiem do dżemu i daje wyjątkowy smak i zapach.     Składniki: -1,5 kg truskawek -0,5 kg cukru -2-3 dkg świeżego, tartego imbiru Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy, przesypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu  do odparowania wody. Kiedy dżem zgęstnieje dodajemy utarty

Maminek kulinarny
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem smietananowym 207

Połowę miksujemy z listkami Bazyli i miodem na gładki mus. Druga połowę kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy musem truskawkowym. Fetę kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Dodajemy pokrojone truskawki. Dekorujemy listkiem bazylii

Pyry na Gaz
Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami 165

puchate i mięciutkie. Bułeczki nie tylko wyjątkowo pyszne, ale bardzo zdrowe, bo w całości upieczone z mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka. Posypka z różanego cukru to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym cukrem lub całkowicie posykę cukrową pominąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TRUSKAWKOWA PIANKA BEZ PIECZENIA 329

przyjemność ogłosić, że kilka dni temu kupiłam naprawdę smaczne truskawki, więc sezon na te owoce uważam za otwarty. :) Mam dla was przepis na smaczny deser, takie trochę truskawkowe tiramisu. Zapraszam do wypróbowania innych receptur z truskawkami: klik! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Lemoniada kwiatowa, z kwiatami czarnego bzu 146

Skoro podczas wycieczki za miasto nazbierałam dużo kwiatów czarnego bzu to trzeba je wszystkie dobrze wykorzystać, prawda? Część, jak pamiętacie, trafiła do pysznego dżemu truskawkowego z dodatkiem tych pięknie pachnących kwiatuszków. Dżem wyszedł jak marzenie - słodki i o bajecznych aromacie. Zastanawiałam się co jeszcze mogę zrobić z kwiatów bzu. Pyszna jest lemoniada więc nastawiłam jej cały duży słój. Będzie orzeźwiający

Smaczna Pyza
Zupa truskawkowa z Farfallami czekoladowymi 156

oliwy z oliwek odrobina soli 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana 10 ml mleka Gotowanie: pół litra wody mała szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru- opcjonalnie białego Zupa truskawkowa: pół kilograma świeżych, dojrzałych, słodkich truskawek np. odmiana Zenga 220 ml gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo potrzebne będą: blender bądź blender ręczny misa o wysokich ściankach garnuszek do gotowania makaronu łyżka

KreatywnePiny
Śmietanowiec z truskawkami 1202

Przypomniało nam się ciasto naszej Mamy. Kojarzy się przede wszystkim z sezonem truskawkowym. Udało nam się kupić truskawki z polskich upraw, prosto z pola, z piaskiem, ale za to o niepowtarzalnym smaku.     Składniki: -ok. 1/2 kg truskawek -2 galaretki -ok. 700 ml kwaśnej śmietany 18 % -2 łyżki żelatyny -cukier do smaku -wanilia -a na biszkopt

Maminek kulinarny
smaczny leśny mech muśnięty czekoladą gorzką... 203

szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, jogurt truskawkowy 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki świeże 50 dag, śmietana kremowa 30% 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, czekolada gorzka 60% Goplana 100 gram, borówki 10 dag szpinak mrożony odmrozić

W Mojej Kuchni Lubię
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 252

Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat.  Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak!   I to prostsze niż może się wydawać.  Granita z dzikiego bzu smakuje

KUCHARNIA
Sernik na zimno 208

łyżki masła Sernik: 600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 jajka ½ masła roślinnego Szklanka mleka Niepełna szklanka cukru pudru Cukier waniliowy 6 łyżeczek żelatyny Wierzch: 2 opakowania galaretki np. truskawkowej Dowolne owoce np. truskawka, borówka Ciasteczka wraz z masłem umieszczamy w wysokiej misce. Całość blenderujemy na czekoladową masę. Wykładamy nią spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mleko podgrzewamy delikatnie, dorzucamy

Kolizje Smaków
Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą 340

można zastąpić innymi sezonowymi, świeżymi owocami. W miarę jak ciasto będzie stygło powinna zacząć pojawiać się na nim złota rosa.  Budyń śmietankowy można zastąpić waniliowym lub różowym np. truskawkowym. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska