wykonać dla swojej drugiej połówki. Dla kogo: dla zakochanych dla fanów galaretek dla szukających pomysłu na prezent Składniki: 5 szt. galaretki malinowej lub innej czerwonej galaretki (np. poziomkowa, truskawkowa, wiśniowa) 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1800ml wody 100-120g czekolady gorzkiej lub mlecznej Wykonanie: Blachę prostokątną wyłożyć folią spożywczą. Trzeba to zrobić porządnie, by przy wlewaniu galaretki folia
Mania Wypiekaniadziś dodatkowo 100 % dzieci w domu, czyli całe 2 dzieciaki więc cały dzień na słodko, sezon truskawkowy w pełni zaczęłyśmy od ciastek, są miękkie w środku jak bułeczki mimo dodatku mąki pełnoziarnistej i przede wszystkim wegańskie. Składniki na około 12 sztuk: 200 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g cukru 70 g masła roślinnego 1 banan szczypta
greenscarfSezon truskawkowy w pełni oto kolejna propozycja. Składniki na około 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego 1 banan 3 łyżki cukru 0,5 kg truskawek pokrojonych w plasterki Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski
greenscarfSezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi. Domyślam się, że część z Was już skorzystała z przepisu na pyszne ciasto truskawkowe ( tutaj ). Spora ilość truskawek jest u nas podawana w formie takiego śniadania/kolacji czy deseru: truskawki na śniegu ( tutaj ). Jeśli jednak szukasz pomysłu na danie ze świeżymi truskawkami w formie nieco mniej słodkiej
IzaGotujePierwszy raz skusiłam się na nalewkę truskawkową i nie żałuję, bo ma cudowny aromat i piękny kolor. Przepis podpatrzony na blogu "z cukrem pudrem" ...dzięki Ewka:) Składniki; 1,5 kg truskawek 300 ml spirytusu 0,5 litra czystej
Anioły w kuchniCzym byłby Truskawkowy Weekend bez choćby jednego tortu z truskawkami? Proponuję klasykę: puszysty biszkopt , delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, poncz z soku pomarańczowego i oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt przygotowujemy
Ciastkozercyjest to najlepsza pora na babkę, ale ta jest wyjątkowa. Naprawdę, lekka jak piórko, bardzo puchata, po prostu rozpływająca się w ustach. Aby choć trochę wpisała się w sezon truskawkowy dodałam do babeczki truskawki. Czemu babka? Wycieczka do Berlina i wizyta w KaDeWe - zaowocowała zakupem cudnej foremki. Nie mogłam się już doczekać pierwszego wypieku w nowym nabytku. Przepis do wypróbowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 1 szklanka mleka 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody truskawki do dekoracji kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle mieszając dodawać : olej , oranżadę, i mąkę
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 700 g świeżych truskawek 100 g cukru wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy. Przekładamy do garnka najlepiej z grubym dnem, miksujemy blenderem. Dodajemy cukier i
Domowy Smak Jedzeniajajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt naturalny około ½ szklanki cukru galaretki na wierzch: 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka wieloowocowa-niebieska Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem
Symfonia smakowazęby. Chodzi mi o jakieś przekąski - bez skojarzeń proszę! ;) Często jest to gorzka czekolada, suszone daktyle lub morele, a jeszcze częściej świeże owoce, tym bardziej teraz, gdy trwa truskawkowy, czereśniowy czy morelowy sezon. Powoli pojawiają się już borówki i maliny, a już niebawem zjawią się brzoskwinie czy wczesne gruszki. Jednak nie omieszkam też w kwestii warzyw. Odkryłam prawdziwe cudo, które
W kuchni Karmel-itkimargaryny 1 ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 budyń czerwony bez cukru (malinowy, wiśniowy, truskawkowy lub poziomkowy) 1 łyżka kakao dowolne owoce: u mnie czarna porzeczka odsączona z kompotu 1/2 s łoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek
Walijskie PichcenieKoktajl truskawkowy, super smaczny i bardzo zdrowy, bo przygotowany na bazie mleka kokosowego. Już nie wspomnę o delikatnym aromacie kokosa, bo w połączeniu z truskawkami to poezja smaku.Podany z kostkami lodu to najszybszy i najprostszy deser na upalne dni lata, orzeżwiający i bardzo pożywny. Polecam! Składniki: mleczko kokosowe - 200-300 ml truskawki - 300 g syrop z agawy lub miód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!waniliowe gofry białkowe* z domowym dżemem truskawkowym~ *z waniliową odżywką białkową PRZEPIS (użyłam mąki gryczanej i ryżowej 1:1 zamiast pszennej razowej) Wczorajszy dzień był bardzo fajny - ze szkoły zerwałam się już po 11.00 - 4 osoby na lekcjach? Nooo proszę ;) Razem poszliśmy na miasto, przy okazji załatwiłam pare spraw i znalazłam na rynku poziomki! ♥ Wieczorem odbył się koncert "Moja twarz
breakfast of dreamsPrzy okazji ostatniego przepisu na wegańską bitą śmietanę zapowiedziałam i przepis na wegańskie lody. Oto są! Pyszne, słodkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne na letnie upalne dni, gdy trzeba się nieco ochłodzić :) Lody są banalnie proste do wykonania. Ja używam maszynki do lodów, ale jeśli jej nie macie również dacie radę je zrobić :) Polecam! WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE przepis
chili & sugar