prawda sezon truskawkowy niemal skończony , aczkolwiek jeszcze można ostatnie owoce kupić. Niestety nie są tak dorodne jak w środku sezonu , ale są. Moim zdaniem truskawka to wdzięczny owoc o sporych możliwościach. Poczynając od koktajli przez pierogi , ciasta , dżemy na galaretkach kończąc. Możliwości jest wiele. Miałam zamiar zamieścić przepis na pierogi , niestety nim wróciłam z aparatem moje wnuczki wylizały talerz
Eli GotowanieCIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 100 g masła 100 g białej czekolady 200-250 g herbatników 2 galaretki truskawkowe 400 g owoców ( u mnie truskawki, maliny i białe poziomki ) Wykonanie: Blachę o wymiarach około 25x30 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie blachy rozłożyć warstwę herbatników. W garnku zagotować
kolorowotorcikowoopakowanie cukru wanilinowego Masa serowa: 1 litr mleka 3,2% 1 litr śmietany 18% 6 jajek 250 g cukru pudru 1 kostka masła (200g) Dodatkowo: dwie galaretki (u mnie truskawkowe) Wymiary formy 37 x 24 cm Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały
PatiGotujetężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata Bożena - Deser na zimno z truskawkami Dorota - Domowe mini batoniki Bounty
Kuchenne zapiski Edytywanilią skórka starta z pomarańczy szczypta soli łyżeczka oleju kokosowego 200 g twarożku łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią sok wyciśnięty z pomarańczy pomarańcza opcjonalnie jagody i puder truskawkowy Patelnie, w której można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni. Składniki na masę dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i roztapiamy na niej olej kokosowy. Najlepiej rozprowadzić
Mienta blogszklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i wyciągamy rozmaryn. Ugotowaną kaszę nakładamy na talerze i polewamy frużeliną truskawkową
Pyry na GazEnglish Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 średnia polędwiczka wieprzowa, pokrojona na 1 cm plastry 2 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego ulubionego 100 ml białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka octu balsamicznego listki z kilku gałązek tymianku sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie
karmelowygotować kilka minut,następnie zmiksować i dodać rozrobioną 1 łyżkę żelatyny z odrobiną wody.Wymieszać.Biszkopty ułożyć w foremce [ namoczyć w odrobinie mleka z żelatyną], a na biszkopty masę truskawkową z żelatyną.Odstawić do stężenia. Mleko zagotować z cukrem.Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do mleka. Wymieszać , odstawić do ostudzenia. Truskawki umyć, pokroić dodać do zimnego mleka z żelatyną
Moje domowe kucharzeniezagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta dodałam czekoladę, całość wymieszałam aż budyń nabrał czekoladowego koloru. Następnie dodałam łyżeczkę miodu i całość zblendowałam na gładką masę. Sos truskawkowy przygotowałam na bazie mrożonych truskawek. Wyjęłam je troszkę wcześniej z zamrażalnika ( można dodać odrobinę gorącej wody). Dodałam do nich odrobinę miodu i również zbeldnowałam na gładką masę. Polałam nimi budyń. Wierz
Health-Fit-LifeCzas zatem na lody - cóż innego nie chłodzi lepiej? Z powodu tego, iż nie jem nabiału postanowiłam przygotować lody na mleku kokosowym w trzech wersjach smakowych: czekoladowym, naturalnym oraz truskawkowym - oczywiście smaki można dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych owoców czy innych dodatków. Aby je zrobić, trzeba poświęcić im trochę czasu jednak smak rekompensuje wszystko. Lody są idealne
Health-Fit-LifeWitajcie, sezon truskawkowy trwa w najlepsze, dlatego uważam, że trzeba korzystać z tych małych pysznych dobrodziejstw. Dzisiaj przedstawiam Wam biszkopt na mące kokosowej z bitą śmietaną na bazie mleczka kokosowego oraz truskawkami. Lekki i pyszny. Bez laktozy, białego cukru oraz glutenu:) Składniki - 4 jajka - 40 g mąki kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki słodzika - ja użyłam cukru
Health-Fit-LifeDomowe lody na bazie jogurtu greckiego o smaku truskawkowym z dodatkiem masła migdałowego. Pyszny deser dla ochłody w upalne dni. Lody są bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki zmieszać ze sobą mikserem i do zamrażalki - nie potrzeba tutaj maszyny do robienia lodów 😉 Lody nie są za słodkie, a dodatek masła migdałowego daje bardzo fajny posmak i ma właściwości prozdrowotne
Kuchnia MagdaLenydzieci Polecam Wam zajrzeć na stronę firmy Quickpack Polska oraz na fanpag na Facebook A teraz zapraszam Was na przepis pyszny koktajl bogaty w wit. C , który obok truskawkowych miksów tak uwielbia moja córeczka Kilka składników, chwila miksowania, wygodny pojemniczek i… obowiązkowo kolorowa rurka = zdrowie i dużyyy uśmiech na ustach córeczki P.s. Druga porcja dla mnie – w końcu
Słodkie okruszkiSERNIK NA ZIMNO Z CHIA SZARLOTKA Z JAGODAMI TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO CHŁODNIK Z BURACZKÓW OGÓRKI MAŁOSOLNE PO NOWEMU PIEROGI Z JAGODAMI SMACZNEGO! LATO
SMYKWKUCHNIProste i zdrowe wegańskie lody. W naszej rodzinie robią poważną konkurencję lodom truskawkowym . Sami zdecydujcie, które bardziej Wam smakują. Ale ostrzegam, to będzie trudna decyzja! Składniki: 1 zamrożony dojrzały banan 1/2 zamrożonego ananasa 1 puszka pełnotłuszczowego mleka kokosowego schłodzonego przez noc w lodówce kilka kawałków świeżego ananasa lub innych owoców do ozdoby (opcjonalnie) Wykonanie: Najpierw wkładamy zamrożone owoce do blendera
Lamarida.pl