Dziś częstuję sernikiem na zimno, ale w wersji zimowej, zamiast świeżych owoców – konfitura truskawkowa 🙂 Składniki: 500 g serka waniliowego 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki … Czytaj dalej Zimowy serniczek
czarrna od kuchnimnie Palma) 220 g cukru 125 ml wody 2,5 łyżki kakao opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem truskawkowy (u mnie Łowicz ) 2 białka łyżka cukru 50 g kokosu Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Margarynę z wodą rozpuszczamy w garnku. Dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy
PatiGotujePołączenie alkoholu ze słodkim i przepysznym dżemem? Spróbujcie, bo naprawdę warto. 30 ml ulubionego napoju (lemoniada, pomarańczowy, limonkowy, sok ananasowy, jabłkowy....) 60 ml białego rumu/wódki czubata łyżeczka marmolady truskawkowej Łowicz. lód opcjonalnie większa ilość napoju /alkoholu dodanego do drinka lub wody gazowanej. magiczny składnik* Wykonanie: Do shakera wsypujemy lód, wlewamy 30 ml napoju
Malinowe PocałunkiZauważyłam, że poprzedni przepis wzbudził niemałe zainteresowanie wśród czytelników, dlatego posiadając naddatek kaszy jaglanej, stworzyłam kolejny smakołyk podobny do poprzedniego. Przepis na truskawkową tartę znajdziecie w linku . Tym razem postawiłam na połączenia smakowe słodkiego z kwaśnym i to był super pomysł😎i BEZ DODATKU JAJEK. Tutaj nie dawałam konkretnego źródła tłuszczu do masy, żeby dać wybór konsumentom. Sposobem
Zdrowie i pysznie na talerzuszklanki mleka 2 jajka 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli aromat waniliowy Na nadzienie: serek homogenizowany waniliowego dżem truskawkowy Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w misce na gładkie ciasto. Masa będzie stosunkowo rzadka, dzięki temu naleśniki będą cieniutkie. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z powłoką teflonową. Smażyć
My sweet a lifepiankę: 800 g jogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 300 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa) Przygotowanie: Ciasta: (Obydwa ciasta wykonujemy identycznie): Z podanych składników pieczemy biszkopt. Formę o wymiarach 33 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na bardzo gęstą
My sweet a lifemnie orzechy laskowe Helio Natura ) 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: około 850 g masy makowej (u mnie masa makowa z bakaliami Helio ) galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody (u mnie truskawkowa) Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Zaczynamy do jasnego biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE
PatiGotujepodsypywania 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego 80g roztopionego i przestudzonego masła 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek cukru Dodatkowo: #dżem truskawkowy do nadziewania rogali Kilka łyżek mleka do smarowania rogali Gruby cukier trzcinowy do posypania po wierzchu lub mak Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, następnie z łyżką mleka oraz
Kuchnia w czekoladzietakie słodkie szaleństwo. Zapraszam :) Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: 1 słoiczek konfitury truskawkowej ( użyłam od Łowicz ) kilka listków melisy do dekoracji ( niekoniecznie ) Wykonanie: 1. Beza: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści, następnie pianę wykładamy
Izabelawkuchniłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać, następnie dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem
Olga Piecze i Gotujeczekoladowe. Idealne do kawki, na podwieczorek. Podane z cukrem pudrem, konfiturą, bitą śmietaną, owocami smakują obłędnie. Ja uwielbiam a Wy? Gofry podałam swojej rodzince z konfiturą truskawkowy rabarbar od Małe Szczęścia . Przepyszna konfitura o słodko- kwaśnym smaku doskonale skomponowała się z czekoladowymi goframi :) Składniki na około 12 gofrów: * 1 i 3/4 szklanki mleka
Zrób to smacznieukładamy w kółko, zostawiając czysty brzeg. Polewamy masłem. Zwijamy brzegi ciasta na jabłka robiąc zakładki, nie będą równe i w tym urok tej tarty. Wierzch: - 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz - 1 jajko - 2 łyżki mleka - cukier trzcinowy Roztrzepane jako mieszamy z mlekiem i smarujemy brzeg ciasta. Posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Kulinarne życieLody domowe, przepyszne, mocno truskawkowe. użyłam mrożonych truskawek które upiekłam dzięki czemu lody są jeszcze lepsze, dodałam sos balsamico i wyszły obłędne. Bez konserwantów, polepszaczy, sama natura. Nawet zimową porą można cieszyć się ich smakiem. 80 dkg truskawek użyłam mrożone 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki glassy balsamicko 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka soku z cytryny Truskawki układam
wesoła kuchniamasłem (nie trzeba przy dobrej, nieprzywieralnej patelni). Nakładać po łyżce masy i smażyć krótko z obu stron do zarumienienia. Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś z domowym dżemem truskawkowym
Kocham CzekoladęMoja córka lubi bardzo, gdy przygotowuję jakieś muffiny. Chętnie mi też wtedy towarzyszy w kuchni i pomaga. Tym razem zrobiłyśmy Muffiny waniliowe z nadzieniem czekoladowo-truskawkowym . Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego nadzienie: - tabliczka gorzkiej czekolady - konfitura ekstra z truskawek niskosłodzona Łowicz Forma: aluminiowa
Kuchnia co dnia