dauphinoise, masło ziołowe, puree z kalafiora z wermutem. Genialne! :) Na samą myśl leci mi ślinka. Czas na deser! W tym wypadku wybraliśmy tak samo: tradycyjne lody, trzy gałki: pistacjowa, truskawkowa i waniliowa, coulis z brzoskwiń, chrupiące wafelki i posypka (chyba pistacjowa). Ale było pysznie, prawdziwe, tradycyjne lody. Do pokoju wróciliśmy najedzeni i szczęśliwsi o nowe doznania kulinarne. Zdjęcia z telefonu
Trufelkowooknem pochmurno, znowu nam się pogoda zepsuła, dobrze że zakupiłam wczoraj pyszne truskawki. Trafiłam na ładne, dojrzałe i słodkie, dla mnie sezon truskawkowy może trwać cały rok :). Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie w słoiku, który można zakręcić i zabrać również na piknik, czy do pracy. Składniki: ilość porcji: 2 180 g jogurtu naturalnego 20 dojrzałych truskawek 1 dojrzały banan
Trufelkowosera z wiaderka 200 ml śmietanki 36% 1/2 szkl przesianego cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szkl mleka 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Galaretkę przygotować wg przepisu. Ja najpierw zalewam szklanką gorącej wody, kiedy proszek się rozpuści dodaję szklankę zimniej wody z butelki - galaretka szybciej stężeje. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić
Trufelkowoproszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta KREM: * mascarpone – 350 g * śmietana 36% – 500 ml * cukier puder – 3 ły z ki DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 2 op * czekolada – 5 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki zalewamy 2 szklankami wrzątku, wylewamy na blachę, odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na noc ). BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubijamy ze szczyptą
Ostra na Słodkopapryki 1 mała cebulka 3 parówki z szynki Henryk Kania 5 mniejszych pieczarek 2 szczypty suszonej bazylii około 1/3 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie łagodny ketchup z butelki) 5 pomidorków truskawkowych z gałązki sól i pieprz do smaku około 3 łyżki oleju natka pietruszki do podania Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w półplasterki pieczarki
Słodkie okruszkiSkładniki: maliny 50 dag, śliwki 1 kg, woda 3 litry, cukier 1,5 szklanki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka, makaron - ile potrzeba maliny dobrze opłukać, śliwki umyte wypestkować, zalać w garnku wodą i zagotować wsypać cukier, cynamon, gotować z 10 minut na średnim ogniu kisiel wymieszać z wodą w szklance i wlać do zupy, mieszać do zagęstnienia zupy
W Mojej Kuchni Lubięjednej paczki wychodzi 12 sztuk ciasteczek. Jak je zrobić? To bardzo proste! Wystarczy, że rozwałkowane ciasto podzielisz na kwadraty, na ich środek położysz po łyżeczce ulubionego dżemu (my użyliśmy truskawkowej konfitury domowej roboty) a boki skleisz (dość mocno i dokładnie, nam trochę dżemu dzięki zbyt słabemu sklejeniu uciekło) formując sakiewki, wiatraczki, koperty bądź cokolwiek innego co tylko przyjdzie
ArbuziakiCzas na coś naprawdę sezonowego – truskawki. Na ten owoc czeka się cały rok, można z niego przygotować wiele przebojowych ciast, czy deserów. Ja tym razem proponuje truskawkowe „uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi
Kuchennyviral.plmoim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i musy czekoladowe dla dbających o formę! Czekolada dobra jest na wszystko! Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl
Moja smaczna kuchniaBardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec spodu, tylko wykładany jest biszkoptami. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 2 galaretki o smaku agrestowym 2 galaretki o smaku truskawkowym 3 łyżki żelatyny 1 cukier... Artykuł Tort owocowy na zimno pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorcikChociaż największe upały mamy już za sobą, a sezon na truskawki już dawno jest już tylko wspomnieniem, polecam koktajl truskawkowo-arbuzowy. W sezonie truskawkowym, nadmiar truskawek zamroziłam i teraz gdy najdzie nas ochota na koktajl z dodatkiem truskawek, powoli uszczuplamy zapasy. Koktajl truskawkowo-arbuzowy Składniki: Garść truskawek (ok 70g) Plaster arbuza (ok 7 cm) ¼ cytryny Kostki lodu Listki mięty
Pomysłowa kuchniatorba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania: dżem skandynawski, marmolada pomarańczowa, marmolada gruszkowa z tymiankiem, dżem wiśniowy z wiórkami kokosowymi, dżem jarzębinowo-jabłkowy słoik ogórków kiszonych ketchup
U FiolkiKobiet rzeczą świętą. Usprawiedliwia to wszelkie opóźnienia w wydawaniu posiłków, zwłokę w terminach, bałagan w kuchni, niemożność odpisania na ważnego smsa bądź rozdrażnienie. Owe rozdrażnienie możesz jednak załagodzić koktajlem truskawkowym. Kto nie lubi truskawek? Szczególnie w sesji. Minus 10 minut na czas poświęcony nauce. Są jacyś chętni? Czytaj więcej
U Fiolkidzieciństwie w naszym domu bardzo często rodzice robili nam w piątki prosty makaron, do tego "sos" z jogurtu owocowego (najczęściej był to truskawkowy) i twarogu. Propozycja ta jest bardzo prosta, smaczna i szybka. Na pewno zasmakuje dzieciom :). Co prawda rzadko ją robię, ale kiedy zaczynam ją jeść to od razu przypominają się lata dzieciństwa! Można powiedzieć, że to domowy
Gotuj z Mąkąskładników, a reszta przygotowań jest właściwie taka sama I co najważniejsze… wiemy co jemy Osobiście budyń zawsze podaję z dżemem, konfiturą lub malinowym sokiem. Dziś wersja z konfiturą truskawkową z cynamonem. Smaki lata zamknięte w słoiczku A to wszystko od Owocowy Dom . Smaczne, zdrowe i ekologiczne. Polecam Wam zapoznać się z całą ofertą Składniki: 2 szklanki mleka
Słodkie okruszki