wyszło pysznie :-) Dwie warstwy wilgotnego ciasta murzynkowego, przełożonego masą czekoladowo-krówkową z dodatkiem prażonego sezamu, na to wyrazista w smaku pianka jagodowo-jogurtowa, a na wierzch galaretka z musem truskawkowym. Czytaj dalej
Arabeska waniliowapowinien zostać skonsumowany. Wiem to po swojej rodzince :-) Często dodaję do ciasta mieszankę kilku rodzajów dżemu (w ramach opróżniania lodówki z zalegających słoiczków), ale zawsze dominuje w niej smak truskawkowy. A ostatnio lubię też dodać do tego wszystkiego choć trochę dżemu pomarańczowego - wtedy to jego aromat jest najbardziej wyczuwalny, pomimo małej ilości. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaDżem truskawkowy domowej roboty jest najlepszy. Przepis jest bardzo łatwy, Przekonajcie się sami. SKŁADNIKI: 2 kg. dojrzałych truskawek 800 gr. cukru sok z 1 cytryny WYKONANIE: 1. Do wysokiego garnka wrzucamy umyte i pokrojone w kawałki truskawki, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu około 1 godz. i 15 min. Od was zależy jakiej gęstości chcecie dżem
Rita creativerozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem. Składniki na nasączenie: sok z połowy cytryny+ szklanka przegotowanej wody+ 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: galaretka truskawkowa 300 g świeżych truskawek WYKONANIE: blat biszkoptowy+ 1/2 nasączenia 1/2 kremu blat biszkoptowy+ nasączenie 1/2 kremu truskawki pokrojone w grubsze plastry tężejąca galaretka Smacznego
Domowe ciastalodówce ok. 2 godziny. Rabarbar: ok. 700 g rabarbaru umytego i obranego Rabarbar Kroimy w kostkę. ( grubą). Pianka: Bezowa pianka: 5 białek szklanka cukru 2 kisiele owocowe( u mnie truskawkowe) Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy kisiele i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa nabierze koloru. Dodatkowo: cukier do posypania rabarbaru cynamon ( szczypta) Pieczenie
Domowe ciastafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Hej, hej! Mam nadzieję , ze niektórzy z Was są jeszcze w posiadaniu truskawek, bo przychodzę z truskawkowymi drożdżówkami. Ciasto wg. mnie z najlepszego przepisu ( od Agi - klik) do tego typu wypieków. A same drożdżówki po posypaniu cukrem pudrem są osłodą dla podniebienia ( ale nie zmulenia- bowiem
Domowe ciastamasła/margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli 550 g śmietany pół szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 3 białka szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą
Na moim talerzutwarogu 3 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego – u mnie domowej roboty szczypta soli 5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Do podania: cukier puder sos truskawkowy jak z tego przepisu Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą puszystą pianę. Nie przestając ubijać, dodajemy cukier. Dalej ubijając
Smaczna Stronapszennej 35g świeżych drożdży 6 żółtek 120g masła 4 łyżki cukru 300ml ciepłego mleka 30ml spirytusu lub wódki olej lub smalec do smażenia konfitura do nadziania – u mnie truskawkowa cukier puder do posypania *** Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru oraz 150ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i odstawiamy
Blog z ApetytemSkładniki: woda 2,5 litra, cukier 1 szklanka, goździki 4 sztuki, śliwki 50 dag, nektarynki 8 sztuk, gruszki 6 sztuk, kiwi 8 sztuk, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, kasza manna 5 łyżek, woda 200 ml, mleko 300 ml, sól 1 szczypta, cukier 1 łyżka, masło 1 łyżeczka śliwki umyć i usunąć pestki, gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne, nektarynki umyć i usunąć
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu 1/2 puszki masy makowej (około 400g) 1-2 białka, ubite na pianę ze szczypta soli garstka rodzynek 2 łyżki dżemu (np. truskawkowego) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownicę 23cm, lub większa, albo blaszkę w okolicy 20/25cm - wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i żółtko ubij z cukrem. Następnie dodaj miękką margarynę, olej, a potem
Lejdi of the houseWami przepisem na błyskawiczną przekąskę. Co powiecie na poduszeczki z ciasta francuskiego? Fajne jest to, że nadzienie możemy dowolnie modyfikować. Ja na przykład do środka włożyłam – pomidorki koktajlowe truskawkowe, szynkę prosciutto i mozzarellę. Całość doprawiłam świeżo mielonym pieprzem. To fajna przekąska, która szybko znika. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka pomidorków koktajlowych 1/2 kulki mozzarelli 2 – 3 plasterki
Moja pasja smakuPierwszy raz jadłam go chyba w Norwegii. Taki zwykły, sklepowy. Wiedziałam, że kiedyś sama go zrobię. I tak oto jest. Domyślam się, że nie będzie miał tylu zwolenników co truskawkowy (zresztą mój ulubiony), ale warto go od czasu do czasu zrobić. Składniki: 3 kg pomarańczy pół kg cukru (lub więcej) sok z jednej cytryny (przepis na 4 małe słoiczki) Pomarańcze
Kardamonovyjajek 1 szkl cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem truskawkowym Wedla) krem 350 g serka mascarpone 100 g czekolady mlecznej (stopionej) 50 g czekolady gorzkiej (stopionej) 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2-3 krople olejku migdałowego beza
Raj dla Podniebieniaobróbką termiczną . 5. W miarę możliwości i czasu robię przetwory na zimę . W tamtym roku wyjątkowo dużo: śliwkowa nutella bez pasteryzowania , sok z aronii z liśćmi wiśni , dżem truskawkowy , dżem malinowy, ogórki kiszone, do zamrażalnika (to akurat przygotowuje dla mnie moi rodzice): posiekana zielenina, tj. koperek, szczypiorek, natka pietruszki i lubczyk
Qlinarnie i Qlinarnie