pojawia się coraz więcej lodziarni oferujących lody rzemieślnicze, przygotowywane z naturalnych składników, o bardzo ciekawych smakach. Ale jeśli macie ochotę, możecie też własnoręcznie przygotować lody w domu, np truskawkowe lub z dodatkiem innych sezonowych owoców (jagód, malin, jeżyn itd). Fajnie jeśli jesteście posiadaczami maszynki do lodów, wtedy przygotujecie je bez większego trudu. Jeśli jednak tak jak ja, nie macie takiego
Smakowity Blog KulinarnyMini drożdżówki truskawkowe to jeden z moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Piekąc je po raz pierwszy nie byłam pewna, czy cała zawartość bułeczek nie wypłynie mi na blachę. Bez obaw! Wychodzą pyszne i nie rozklejają się mimo, że truskawki to bardzo soczyste owoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można posypać
Dieta bez mleka250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -200g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% DODATKOWO -1 galaretka truskawkowa -400 ml wrzątku -300g truskawek Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Foremki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukładłam truskawkę i zaklejałam ją w cieście dość ściśle- na kulkę Gotowałam w posolonym wrzątku ponad 5 min. Można podać z bułką tartą z masełkiem albo ze słodkim sosem truskawkowym. Smacznego
Proste PotrawyPołowę zblendowanej kaszy odłożyć a resztę zblendować z 2-3 truskawkami Warstwy w kolejności od dołu: Kilka borówek Kasza bananowa Połowa granoli Posiekana połówka kiwi i truskawki Kasza truskawkowa Reszta granoli Reszta owoców i płatki kokosowe
HealthyCreationsDODATKOWO : 2 galaretki truskawkowe garść jagód lub borówek
Kulinarne Fantazje Marioliprzez 25minut. Najlepiej jednak ciasto sprawdzać patyczkiem ponieważ piekarniki różnie pieką. Kroić/przekrawać na blaty po całkowitym wystudzeniu najlepiej jednak robić, to na drugi dzień. Dodatkowo: domowa konfitura truskawkowa oraz owoce u mnie truskawki Do nasączenia: sok z jednej cytryny z cukrem i letnią wodą około ¾ szklanki. Masa: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru
W garach u Gosistron do lekkiego zrumienienia się. (*) Truskawki można zmielić na pył i tym samym uzyskać fajny kolor placków, lecz moja córka lubi, aby wi cieście znajdowały się truskawkowe kawałeczki. (**) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię
Di gotujeSKŁADNIKI: CIASTO: • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: • 2 galaretki truskawkowe • 400 g truskawek • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, dalej miksując dodać olej
KUCHNIA POLSKApojawiają się na blogu niemalże przez cały ten czas. Pewnie większość z Was ma rabarbar w przydomowym ogródku. Ja mrożę rabarbar na zimę ale też robię dżem rabarbarowo – truskawkowy… No właśnie truskawki! Ulubiony owoc mojego męża. Może je jeść kilogramami. Ja też, choć ciasta z truskawkami są wybitnie smaczne! Truskawki są idealne do serników na zimno. Łatwo się
codojedzeniaproszku bez cukru (razem 80 g) 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny w proszku Dodatkowo: 300 g herbatników kakaowych lub maślanych 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe Jak zrobić ciasto z rabarbarem bez pieczenia? Z rabarbaru zdjąć cienką warstwę skórki, pokroić na 2 cm kawałki i razem z cukrem gotować do czasu, aż rabarbar prawie całkowicie
Kuchcik gotujesoda oczyszczona) większa szczypta soli 90 g oleju rzepakowego 200 g cukru (lub cukru trzcinowego) opakowanie cukru z wanilią 250 g dżemu z czarnej porzeczki (może być także wiśniowy, truskawkowy lub żurawina ze słoika, na pewno jakiś ciemny dżem o dowolnym smaku) Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Przepis na 2 keksówki o górnych wymiarach
Zasmakuj Kuchniłask koktajli, smooothie i innych "mixów". Wysokie temperatury zawsze zmniejszają mój apetyt, a kilka odpowiednich dodatków pozawala stworzyć coś na zimno z mnóstwem wartości odżywczych. Dzisiaj korzystam z sezonu truskawkowego :) Składniki (2 porcje) -1 szkl. pokrojonych truskawek -1 banan -garść migdałów -1/2 szkl. płatków owsianych -240g jogurtu greckiego lub waniliowego -1 łyżka miodu lub syropu klonowego Przygotowanie
Zielona Kuchniaskładniki na tortownicę 26 cm 350 g pierniczków w czekoladzie 800 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe dodatkowo 500 g truskawek 2 banany 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub poziomkowe przepis Obie galaretki cytrynowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 300 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierniczki
Smakowite Daniarazu zrobiło się przyjemniej. Zamówione przez nas menu prezentowało się następująco: Zestaw mięsny: Bliny ze śledziem i śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby z rukolą i pomidorami Semifredo z truskawką i bananem Jako jedyna wybrałam zestaw mięsny, więc
Pasja Smaku