proszku 3 szklanki mleka 200 g masła 1 kieliszek rumu (lub innego mocnego alkoholu) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: słoik drylowanych wiśni (lub świeże truskawki) 2 galaretki wiśniowe (lub truskawkowe) Zaczynamy od upieczenia 2 blatów orzechowych. Ubijamy w misce 4 białka dodając pod koniec ubijania 100 g cukru (łyżka po łyżce). Do ubitych białek dodajemy 4 żółtka i dobrze miksujemy
Trzeci talerzporównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle. Dzięki truskawkom ciasto również nie jest suche, a całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka, która równoważy smak kwaśnych owoców. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce
Kuchnia MagdaLenyporównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle. Dzięki truskawkom ciasto również nie jest suche, a całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka, która równoważy smak kwaśnych owoców. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce
Kuchnia MagdaLenySezon na truskawki w pełni więc pora na dżem truskawkowy, domowy, pyszny po prostu najlepszy. Składniki na około 9 słoików 300 g 2 kg truskawek 500 g cukru 1 opakowanie pektyny do dżemów niskosłodzonych np. Emix 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Truskawki przebieramy, myjemy i pozbawiamy szypułek. 2. Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka
Gotowanie...to proste !takie śniadanie wystarczy na długo, tylko pić trzeba i do obiadu wystarczy. Używamy truskawek świeżych a poza sezonem mrożonych, i tak i tak będzie ok. Zapraszam na śniadanie. Truskawkowy krem z awokado. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodaj kilka kropel esencji migdałowej, całość wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i zblenduj na gładki mus. Na dno słoika lub szerokiej szklanki wyłóż kasze jaglaną, następnie krem serowy oraz mus truskawkowy. Deser z kaszy jaglanej i truskawek udekoruj podprażonymi orzeszkami nerkowca. Deser przechowuj w lodówce. Smacznego Artykuł Deser z kaszy jaglanej i truskawek pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniIdealnie pasują do niej sezonowe truskawki i mamy pyszny deser do kawy. beza: 2/3 szklanki białek 220 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30 % 30 dkg truskawek 2 łyżeczki żelatyny polewa: 10 dkg truskawek 1/2 łyżeczki żelatyny Beza: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno
wesoła kuchniaMasa budyniowa: 500 ml mleka 8 łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 6 żółtek 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około 500-750 g truskawek Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy ocet. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Smaki Na TalerzuLemoniada truskawkowa to dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru dojrzałych truskawek i świetna odmiana dla standardowej lemoniady. Przygotujecie ją ekspresowo, mieszając w wysokiej szklance miód z małą ilością ciepłej wody i sokiem z cytryny. Do tego kilka dojrzałych truskawek, plasterek cytryny i zimna woda oraz kostki lodu. Opcjonalnie także gałązka mięty. Aby smak truskawek był bardziej wyczuwalny, można lekko
cool and mintydomowe jogurty. W książce znajdziemy aż 25 przepisów na różne rodzaje jogurtów, oraz informacje do czego możemy je potem wykorzystać w kuchni. Jogurty jakie tu znajdziemy to: jogurt czekoladowy, truskawkowy, kokosowy czy z owocami, są też bardziej oryginalne takie jak: jogurt cytrynowy, waniliowy czy o smaku mokki :-) Oprócz przepisów na jogurty czeka na nas również ponad 200 pomysłów na dania
kruche babeczkismakowało mi tak, jak smakowała cała kolacja w Pałacu Poraj. A na śniadanie… naleśniki! Jak tu wybrać, gdy jedne serwowane są z orzechami (taaaakie pyszne!), a drugie z truskawkową konfiturą? No, trzeba zjeść dwie porcje. I znowu się kulać ze szczęścia. Pałac Poraj odwiedziłam w ramach Spotkania z Lifestyle Pomorskim, na które zostałam zaproszona przez Pomorskie Prestige , projekt realizowany
Kucharzycatruskawki są za mało słodkie, możemy dodać do lemoniady miodu. Gotową lemoniadę chłodzimy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu. Rada: Możemy również pomieszać obie wersje, tzn. do musu truskawkowego dodajemy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki napoju sprite. Wtedy nie ma potrzeby dodawania już miodu
Kuchnia MagdaLenyCześć! Jest sezon na truskawki i korzystam z niego jak tylko mogę. Dzisiaj zrobiłam kluski na parze z truskawkami i koktajlem truskawkowym. Składniki: * 50 dkg mąki + ok. 10 dkg do podsypania * 2 szklanki kefiru * 1/2 łyżeczki sody * 1/3 łyżeczki soli * truskawki Do polania: * truskawki * śmietana * cukier Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam
Pieprzyć z Fantazjąktórąś z opcji, aby zmienić smak kremu na swój ulubiony Galaretka z rabarbarem: 400 g rabarbaru 400 ml wody 2 galaretki o ulubionym smaku (użyłam galaretek z agarem – truskawkowej i ananasowo-pomarańczowej) przygotowanie Kaszę jaglaną opłucz, a następnie zalej gorącą wodą i gotuj 15 minut na małym ogniu (kasza powinna wchłonąć całość wody). Ugotowaną kaszę przykryj i odstaw
Via GustoZapraszam na delikatne placki na kefirze. Takie kefirowe placki, możecie jeść same lub dorzucić do środka np. jabłka. Dobrze komponują się również z truskawkowym sosikiem, dżemem czy cukrem pudrem. Jak dla mnie placki na takie upały to danie idealne. Szybkie do zrobienia, dobrze smakuje na ciepło i zimno. Czyli placki mogę usmażyć w swojej porze obiadowej dla mnie
Mieszam w Garnku