truskawkowe - 9516 przepisów (strona:302/635)

Ciasto z truskawkami,galaretką i bitą śmietaną 177

SKŁADNIKI: CIASTO: • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: • 2 galaretki truskawkowe • 400 g truskawek • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, dalej miksując dodać olej

KUCHNIA POLSKA
Ciasto na wakacje – moje ulubione przepisy 255

pojawiają się na blogu niemalże przez cały ten czas. Pewnie większość z Was ma rabarbar w przydomowym ogródku. Ja mrożę rabarbar na zimę ale też robię dżem rabarbarowo – truskawkowy… No właśnie truskawki! Ulubiony owoc mojego męża. Może je jeść kilogramami. Ja też, choć ciasta z truskawkami są wybitnie smaczne! Truskawki są idealne do serników na zimno. Łatwo się

codojedzenia
Ciasto z rabarbarem bez pieczenia 146

proszku bez cukru (razem 80 g)  750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny w proszku Dodatkowo: 300 g herbatników kakaowych lub maślanych 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe  Jak zrobić ciasto z rabarbarem bez pieczenia? Z rabarbaru zdjąć cienką warstwę skórki, pokroić na 2 cm kawałki i razem z cukrem gotować do czasu, aż rabarbar prawie całkowicie

Kuchcik gotuje
Murzynek na Dzień Matki 118

soda oczyszczona) większa szczypta soli 90 g oleju rzepakowego 200 g cukru (lub cukru trzcinowego) opakowanie cukru z wanilią 250 g dżemu z czarnej porzeczki (może być także wiśniowy, truskawkowy lub żurawina ze słoika, na pewno jakiś ciemny dżem o dowolnym smaku) Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Przepis na 2 keksówki o górnych wymiarach

Zasmakuj Kuchni
Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi i migdałami 184

łask koktajli, smooothie i innych "mixów". Wysokie temperatury zawsze zmniejszają mój apetyt, a kilka odpowiednich dodatków pozawala stworzyć coś na zimno z mnóstwem wartości odżywczych. Dzisiaj korzystam z sezonu truskawkowego :)  Składniki (2 porcje) -1 szkl. pokrojonych truskawek -1 banan -garść migdałów -1/2 szkl. płatków owsianych -240g jogurtu greckiego lub waniliowego -1 łyżka miodu lub syropu klonowego Przygotowanie

Zielona Kuchnia
Jogurtowiec z owocami bez pieczenia + film 137

składniki na tortownicę 26 cm 350 g pierniczków w czekoladzie 800 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe dodatkowo 500 g truskawek 2 banany 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub poziomkowe przepis Obie galaretki cytrynowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 300 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierniczki

Smakowite Dania
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 151

razu zrobiło się przyjemniej. Zamówione przez nas menu prezentowało się następująco: Zestaw mięsny: Bliny ze śledziem i śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa   Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby z rukolą i pomidorami Semifredo z truskawką i bananem Jako jedyna wybrałam zestaw mięsny, więc

Pasja Smaku
Sałatka ze szpinakiem 1729

serem feta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze szpinakiem – Składniki: Składniki na sałatkę ze szpinakiem: 150 g świeżego szpinaku np. Baby 10 sztuk małych pomidorków, np. koktajlowych, papryczkowych, wiśniowych, truskawkowych – ok. 200 g 20 czarnych oliwek – ok. 60 g 2 łyżki pestek dyni* – ok. 15 g 1 mała czerwona cebula – ok. 60 g sól i pieprz

Kulinarne Przeboje
SERNIK JOGURTOWY Z BORÓWKAMI 181

masa borówkowo-jogurtowa 2 duże jogurty greckie po 400 g 250 g borówek 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 4 łyżki żelatyny na wierzch 200 g borówek 1 galaretka truskawkowa WYKONANIE   Składniki przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.  Na początek przygotowujemy spód herbatnikowy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Herbatniki mielimy w rozdrabniaczu. Następnie zmielone herbatniki łączymy z rozpuszczonym

Mała w garnku miesza
Torcik z kremem jogurtowym dla Gosi 136

ksylitolu -szczypta soli Krem jogurtowo-kokosowy -400-500g serka homogenizowanego -400g jogurtu typu greckiego -ksylitol -sok z połówki cytryny -mąka kokosowa ok 4 łyżki -słoik dżemu truskawkowego Dodatkowo -truskawki -woda + sok z cytryny + ksylitol (do nasączania blatów) -kilka kostek czekolady gorzkiej -tabliczka czekolady białej + proszek z buraka/liofilizowana malina ŁACIATY BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić

Candy Pandas
Wątróbka z karmelizowanymi truskawkami i rukolą 146

mojej słabości do wątróbki, każdy już chyba wie ;) Ostatnio mam na jej wykrozystanie coraz więcej pomysłów. Sezon truskawkowy się już zaczął, w związku z czym zapraszam do spróbowania połączenia tych dwój składników. Danie może stanowić prostą przystawkę na ciepło, jak i podając np. z grzankami lub kluskami może być z powodzeniem serwowane jako drugie danie. Swoje potrawy najczęściej przygotowuję

Zielona Kuchnia
Wypieki z rabarbarem czas zacząć 133

zawsze znajdą się w mojej kuchni. Dodatkowo posypałam crumble migdałowymi płatkami. Ciasto kruszonka nigdy nie zdąży ostygnąć. Cała rodzinka lubi je na ciepło z lodami. Kupiłam dzisiaj lody bio truskawkowe, no bo kto powiedział, że ciasto kruszonka trzeba jeść z waniliowymi lodami! Mam nadzieję, że rabarbar urośnie do następnej niedzieli, bo crumble był niezwykle popularny i zniknął w mgnieniu

codojedzenia
Truskawkowe crumble z pieprzem i kardamonem 155

Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc nie mogłam sobie odmówić tych pysznych, pachnących owoców. Dziś postanowiłam przyrządzić z nich crumble. Dodatek pieprzu i kardamonu podkręcił smak. Potrzebujemy (na 2 porcje): - około 8 sporych truskawek - 2-3 łyżeczki cukru - łyżeczkę kardamonu - sporą szczyptę czarnego pieprzu *na kruszonkę : - 4 łyżki mąki - 1 łyżka gorzkiego kakao - 4 łyżeczki cukru - 1,5 łyżki twardego

W poszukiwaniu inspiracji
Truskawkowe ciasto z kruszonką, pyszne 141

Sezon truskawkowy czas zacząć. Zrobiłam to ciasto dla moich klientów. Czasami lubię upiec coś dla nich, żeby im trochę przybliżyć mój domek w Polsce. Nasze smaki i zwyczaje. Ciasto pyszne nic suche. Wykonanie ciasta – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając wsypywać cukier i wlać esencję waniliową. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę

Kuchnia Pokoleń
Biszkopt z rabarbarową galaretką i malinową pianką 141

połowa szklanki wody 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli galaretka rabarbarowa 0,5 kg rabarbaru 2 łyżki cukru 2 galaretki o smaku truskawkowym 2,5 szklanki wrzącej wody pianka malinowa 1 galaretka o smaku malinowym  1 szklanka wrzącej wody 1 opakowanie Śnieżki 200 ml mleka Biszkopt Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić

Ugotować

Proponowane wyszukiwania