zrobić, kiedy żar leje się z nieba? Najlepiej zrobić sobie wzmacniający i chłodny koktajl jarmużowy albo smoothie truskawkowe. To nasz sposób na upał i na wzmocnienie. Polecam każdemu! A co na weekendowy obiad? Agata proponuje coś konkretnego – kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej. Wypróbujcie ten przepis, gdy znajdziecie w sobie trochę energii na gotowanie mimo wszechogarniającej gorączki. Uroczyste obiady Agaty
KulinarneImpresje.plznajdziesz u mnie sporo. Lody solony karmel to bardzo popularny smak, po który sięgają prawie wszyscy. Z owocowych będzie to klasyczna truskawka, czyli aksamitne i super mleczne lody truskawkowe
AniaGotuje.plSkładniki : • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka) • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów • 600 g truskawek • 1 galaretka truskawkowa • 2 łyżki żelatyny • 1/2 szklanki mleka • 150 g śmietanki 30% lub 36% • 1 op. cukru wanilinowego • 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie : Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski
KUCHNIA POLSKAsię rozpuści w truskawkach. Gdy mus się zagotuje wlej mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Zagotuj i zdejmij z ognia. Ostudź. Na zimne ciastka (pełne serca) nakładaj ostudzony mus truskawkowy i przykrywaj sercami niepełnymi. Odłóż ciastka na co najmniej 5 godzin (do stężenia musu
Delicious Placeowoce mieszaj i czekaj, aż się mocno rozgotują i puszczą dużo soku (około 7 minut). Sok przelej przez sitko, a owoce zjedz lub wykorzystaj do sporządzenia dżemu. W soku truskawkowym rozpuść cukier waniliowy. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Sok połącz z wodą gazowaną. Przed podaniem możesz schłodzić oranżadę w lodówce lub podawać z kostkami lodu
Delicious Placewody lub mleka roślinnego 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce)* 1 szklanka ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 1 80ºC. D no tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię
Healthy food explorerWszystko wymieszać do powstania zwartej masy (będzie dość klejąca). Ciasto przełożyć na spód foremek na mufinki (najlepiej silikonowych), dokładnie dociskając. Na to wykładać łyżkę masła orzechowego. Składniki na warstwę truskawkową umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. W zależności od preferencji można dodać więcej miodu. Tak przygotowany krem wyłożyć na wierzch . Muffinki wsadzić do zamrażalnika na miniumu
Healthy food explorerkokosowego (u mnie w wersji light)* 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody 1/4 szklanki mleka roślinnego Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić
Healthy food explorerroztopionego oleju kokosowego Warstwa serowa: 250 g twarogu (u mnie lekki) 150 g jogurtu kokosowego ( Planton ) 5 łyżek erytytolu 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody Galeretka truskawkowa z chia: 250 g truskawek (mogą być mrożone) + 3 łyżki wody 2 czubate łyżki (lub więcej) erytrytolu 3 łyżki nasion chia 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody Wykonanie: Spód
Healthy food explorerpełnego, niepasteryzowanego mleka 500 ml kwaśnej wiejskiej śmietany * 6 jajek 250 g masła 82% 170 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie
Wędrówki po kuchniżeberka duszone w miodzie i piwie (16 zł) pierogi ruskie i z mięsem (13-15 zł) placek po węgiersku (18 zł) Na deser zamówcie koniecznie: sernik z musem truskawkowym (12 zł) razową szarlotkę na ciepło z lodami (12 zł) Warto podkreślić też relację ceny do jakości dań. Ceny są tu bardzo przystępne, a porcje naprawdę duże. Lokal serwuje
Kulinarne przygody GatityZapraszam dzisiaj na kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, po prostu wyśmienite. Jest to świetna propozycja na deser lub podwieczorek zwłaszcza, że sezon truskawkowy w pełni. składniki na tortownicę 23 cm 500 g truskawek 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki smietany
Smakowite DaniaUwielbiam drożdżowe wypieki 😋Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, miękkich naleśników przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego. Poniższe naleśniki podałam z borówkami, wiśniami w cukrze, śmietaną i dżemem truskawkowym. Uwierzcie mi na słowo - całość była przepyszna w smaku! Składniki na 5 naleśników: 1 szklanka mleka 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (200 g) 3 łyżki
Ugotowaćopakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody ▸cukier/słodzik wedle uznania wierzch ▸ok 500 g owoców (u mnie wiśnie, maliny, borówki) ▸1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej Przygotowanie: 1. Do pokruszonych herbatników wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy do połączenia. Spód formy (18 lub 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi natłuszczamy masłem. Z herbatników formujemy spód i wstawiamy
Zdrowie i pysznie na talerzubiałka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 g cukru 3 płaskie łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 2 garści płatków migdałów (ok. 40g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa chmurka – Wykonanie: Przygotować bezę (najlepiej dzień wcześniej): białka wraz ze szczyptą soli ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, miksując do czasu uzyskania gładkiej i błyszczącej
Kulinarne Przeboje