łyżki miodu, mleko, mleko roslinne lub woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni – to może tylko wyjść Wam na dobre. Przygotowanie: Rabarbar tak jak ostatnio myjemy i kroimy w niewielka kostke (najpierw
Gar Zdrowiaoleju kokosowego 1 łyżka kakao niesłodzonego Masa karmelowa wg tego przepisu (przygotuj 1/4 porcji i mniej mleka, żeby sos był gęstszy) http://www.powiedzdietomnie.pl/2017/05/krem-karmelowy.html Do przybrania świeże owoce (maliny, truskawki, borówki, jagody) tarta gorzka czekolada Przygotowanie Wiórki i płatki owsiane zmiel blenderem Przesyp do miski, dodaj miód, olej i kakao. Wszystko dokładnie połącz za pomocą rąk. Przygotuj foremki (najlepiej silikonowe
Powiedz dietom niewersja jest z jagodami. Taką robi moja przyjaciółka Natalia z przepisu z książki “Fire + Ice”. Ja najbardziej lubię rabarbar, do którego dodaje trochę czerwonych owoców np. wiśni, malin lub truskawek, żeby kolor był bardziej intensywny. Lubię to ciasto, bo bardzo łatwo się robi, a jest efektowne, mocno maślane i chrupiące. Jest też praktyczne, bo pół kostki masła zużywamy do ciasta
Ugotowane pozamiataneBrak wyraźnych oznak wiosny doprowadza mnie do istnego szaleństwa dlatego ratuję swoją podświadomość śniadaniami, których zapach przyprawia o słoneczny zawrót głowy. Gotowi na wiśniowe szaleństwo? ;) Wiśnie, czereśnie, maliny, truskawki, jagody... Jak ja za nimi tęsknię !!! Całe szczęście rozwój technologiczny przetwórstwa żywnościowego przyniósł na zamrożoną namiastkę letnich smaków... A więc czas to wykorzystać. Łyżka w dłoń i czarujemy słońce w kuchni
Gawron w rosolełyżeczki proszku do pieczenia 1/2 l mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej Lody jak dawniej Czekoladowe z wiśniami Bracia Koral 450 ml garść liofilizowanych owoców – maliny, truskawki, jeżyny sos czekoladowy kandyzowane wiśnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania
Słodkie okruszkiWitajcie ! Wracam po krótkiej przerwie z nowymi pomysłami i przepisami :) Czekam z niecierpliwością na pojawienie się sezonowych owoców i warzyw, choć można teraz już przez cały rok cieszyć się truskawkami i borówkami z innych krajów to jednak nasze Polskie mają swój urok i ... SMAK ! Ale przerywamy naszą zadumę i powracamy do rzeczywistości :D W prawdzie dodawałam już
Marcepanowa kuchnianajlepszy i najzdrowszy początek Koktajl jabłko-banan-kiwi Koktajl łatwy i szybki w przygotowaniu, wystarczy zaledwie 10 minut i Koktajl truskawkowo-bananowy Kolejna koktajlowa propozycja to truskawka-banan. Gęsty, zdrowy koktajl, bomba witaminowa. Składniki na koktajl: 10 dużych .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size:16px; color
NiePieprz.plszczypta soli 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 125 gram serka mascarpone 250 ml śmietany 30 % + 4 łyżki cukru dowolne owoce – u mnie garść borówek i kilka truskawek ( świeżych nie mrożonych ) papier do pieczenia + 1 łyżeczka oleju rzepakowego Piekarnik rozgrzewamy do 150 C. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy już będą lekko ubite dodajemy
Kuchnia na wzgórzuIdealne do jedzenia od tak, ale i w sałatkach czy na kanapkach są wyśmienite. Z surowych buraków lubię miksować koktajle, mają niepowtarzalny smak, a taki koktajl z burakiem i truskawkami to prawdziwy hit! Buraka ugotowanego połączyłam z serkiem wiejskim i posiekaną natką z pietruszki. Bardzo prosta sałatka, którą zjadłam z przyjemnością na pierwsze śniadanie. Z czym warto łączyć takie ugotowane
Moja smaczna kuchniakrólowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko smakuje ze świeżymi owocami, szczególnie polecam ją do truskawek oraz malin. Crème fraîche to również podstawa wielu fracuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée , na którą przepis podam niebawem. To, co czyni ją wyjątkową to wysoka zawartość tłuszczu
Food Squareszynce Mus szparagowy z krewetkami Frittata ze szparagami Szparagi z jajkiem na miękko Jajecznica ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami i feta Ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkiem Krem z zielonych szparagów Roladki drobiowe ze szparagami Wiosenne farffale ze szparagami Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami
Codzienne Gotowaniepołowy porcji, bo wychodzi ich dużo. Ja robiłam dla sześciu osób i było ok. Na blogu w zakładce PLACKI znajdziecie inne pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 1 puszka kajmaku (400 g ) 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Kajmak zmiksować z jajkami i mlekiem. Dodać mąkę
O kuchni z uczuciemkaszą manną to moje wspomnienie z dzieciństwa. Babcia Rózia gotowała nam różne pierogi. Najczęściej były to oczywiście ulubione pierogi wszystkich dzieci – ruskie. Ale były też pierogi z jabłkami, jagodami, truskawkami i śliwkami. Do pierogów z kaszą manną mam jednak szczególny sentyment. Na blaszanej miseczce babcia wstawiała je do piecyka, żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie
Trzeci talerzKiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie na owsiankę. Jest pyszna i sycąca. W sezonie owocowym staram się podawać owsianki ze świeżymi malinami, truskawkami, czy choćby jagodami, ale poza sezonem też z nich nie rezygnuję. Owsiankę podać możemy praktycznie ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, dlatego dzisiaj padło na chałwę, której nie potrafię się oprzeć Owsianka z tego przepisu jest
NiePieprz.plteż czas kiedy świętujemy niemal całą rodziną (mąż i starsza córka). A do tego, co jest najfajniejsze, to czas kiedy na stole królują szparagi, pojawiają się pierwsze krajowe truskawki, młoda kapusta itd. Dobrodziejstw przyrody jest o wiele więcej. Zakwitają moje ukochane szafirki, konwalie, bzy, piwonie. No jak nie kochać tego miesiąca? Niestety jak wszystko tak i maj szybko przemija. Pragnę
Przysmaki Karolki