truskawki - 19264 przepisów (strona:904/1285)

Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami 188

sernik z łatkami równomiernie wykładam wiśnie lekko wciskając je do masy.   W tym cieście sprawdzą się właściwie wszystkie owoce sezonowe, które są kwaskowe w smaku. Można wykorzystać także truskawki lub inne słodsze owoce, pamiętając jednak, by dodać mniej cukru do masy serowej i czekoladowej. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - 45-60 minut, do ścięcia masy twarogowej  Sernik jest pyszny

Cooking Monster
Lody ze smażonych śliwek! 162

będą dobre, tak jakbyś tego oczekiwała.  Dla mnie domowe lody to przede wszystkim korzystanie z produktów sezonowych, tkaich jakich owoce, które co dwa tygodnie się zmieniają, najpierw były truskawki, potem czereśnie, teraz wiśnie, porzeczka, jagody, borówki, śliwki, morele brzoskwinie...itd. I w okresie wakacyjnym ja chce jeść takie lody! Pełne smaku, aromatu i takie, które mogę zjeść bez wyrzutów

SMYKWKUCHNI
Rogaliki z rabarbarem 210

Jeszcze rabarbar króluje w mojej kuchni między truskawkami, wiśniami i jagodami. Tym razem proponuję rogaliki z rabarbarem, puszyste, pachnące i kwaskowate, rewelacyjne do kawki albo czystka, zachęcam do pieczenia. Rogaliki z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babeczki z cukinią i papyką 366

urodzinowym. Dorosłym smakują również (sama zjadłam z ogórkiem małosolnym i kabanoskami w pracy). Z jedzeniem owoców oboje nie ma najmniejszych problemów. Wciągają nosem, jak to mawia mój mąż. Jabłka, truskawki, kiwi, cytrusy, śliwki i „koziomki”, czyli po franiowemu: poziomki. Tak z warzywami trochę pod górkę. Pisałam już o tym ostatnio, że pomidor to wróg publiczny numer jeden. Ale z resztą

bistro mama
Serniczek na zimno 185

orzeźwiający serniczek na zimno. Must have na lato ;) Z każdymi owocami wychodzi rewelacyjny, taki uniwersalny przepis. Ja tym razem wybrałam brzoskwinie w puszce, ale śmiało można użyć borówek, malin, truskawek oraz jaką uwielbiamy galaretkę. Również pełna dowolność z biszkoptem, mogą być kupne biszkopciki, ale ja uwielbiam piec i go upiekłam. Pięknie wygląda i tak samo smakuje. Zapraszam do pieczenia :) Składniki

Wołowina od rekina
Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 192

tamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie skończył. Ale może to i dobrze, zawsze staram się zrobić kilka słoiczków maxymalnie 7- 8 sztuk, z jakiegoś owocu

SMYKWKUCHNI
Chrupiące pełnoziarniste gofry 245

szklanka mleka sojowego 1 szklanka wody 1 łyżka oleju kokosowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego Szczypta soli Dodatki u mnie: Syrop klonowy do polania, truskawki, banan, kiwi i listki świeżej mięty. Przepis: Białka należy ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W misce miksujemy żółtka, dodajemy do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko

Emcia Pichci
Czekoladowe tarteletki z malinami 258

Uwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki

Ciastkozercy
Lody mleczne (bez maszyny) 346

mgnieniu oka, a znikają jeszcze prędzej. Gorąco polecam :) Ten przepis jest bazowy, można do niego dodawać różne dodatki jak płynne, tak i suche np. zmielone mango, białą czekoladę, zmielone truskawki, orzechy, batoniki czekoladowe. Należy tylko przestrzegać proporcji. Wilgotne nie więcej 250 g, a suche do 600 g (wszystko zależy od waszych upodobań) :) Lody mleczne - przepis: Składniki: Puszka słodzonego mleka skondensowanego

Kuchnia Łukasza
Koktajl QUINOA + TRUSKAWKA + KOKOS 162

bardziej rozwodnionej, żeby się dało swobodnie pić przez słomkę ;) Ale do teraz często go robię, no bo kto nie lubi koktajli truskawkowych? Składniki:   pół szklanki ugotowanej białej quinoy truskawki około 15-20 sztuk dwie łyżeczki miodu 150 ml mleka kokosowego 100 ml wody Wykonanie: Jak zwykle banalnie proste. Wrzucamy wszystko do blendera miksujemy i gotowe

Quinoa Raz!
Śniadaniowa quinoa z czereśniami, jagodami kamczackimi i nerkowcami 123

Czereśnie to moje ukochane owoce, przedkładam je nad truskawki (zawsze się spieramy w tej kwestii z domownikiem), brzoskwinie, czy egzotyczne guajawy. W czereśniowym sezonie obowiązkowo goszczą w mojej kuchni, dziś towarzyszą śniadaniowej quinole w zestawie z jagodą kamczacką (można ją zastąpić borówką) i prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki płatków quinoa 2 łyżki płatków

Quinoa Raz!
Pieczone pomidory malinowe z migdałowym pesto! FIT 183

przede wszystkim dla tych, którzy lubią smacznie i nietuzinkowo zjeść coś przepysznego! Dobrze wiecie, że uwielbiam w kuchni wykorzystywać wszystkie sezonowe produkty, którymi obdarowuje nas matka natura. Sezon na truskawki, szparagi dobiegł końca. Powoli kończy się czas czereśni. Ale nadeszły czasy borówki amerykańskiej, śliwek, moreli, pojawiły się już pierwsze polskie jabłka (papierówki moje ukochane!) no i oczywiście wreszcie są świeże

SMYKWKUCHNI
Orzeźwiający deserek 141

Składniki: -maliny -borówki -galaretka malinowa, agrestowa, cytrynowa -śmietana 30% -czekolada mleczna z truskawkami Galaretki rozpuszczamy osobno każdą w 1,5 szklanki gorącej wody. Na dnie salaterek układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową. Odstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie wylewamy warstwę galaretki cytrynowej, odstawiamy do lodówki. Galaretkę agrestową po zastygnięciu kroimy w kostkę, wykładamy na  zastygniętą galaretkę cytrynową, układamy

Kulinarne przemyslenia
Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyni 175

truskawek i jagód nie wyobrażam sobie lata, tak nie wyobrażam go sobie też bez bobu i fasolki szparagowej. Najlepsza jest ta zielona, z żółtą niestety różnie bywa, bo częściej trafiałam na taką przerośniętą z twardymi włóknami i trochę się zniechęciłam. Dawniej oczywiście fasolka królowała w postaci zapiekanej z bułką tartą i ogromem masła, ale w ostatnich latach polubiłam najprostszą postać

FitKot
Kompot 208

Składniki (na 2 porcje) - 2 szklanki wody, - 10 truskawek (ok. 150g), - jabłko (ok. 200g), - 2 garście czarnych porzeczek (ok. 80g), - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy owoce w 2 szklankach wody przez ok. 5-10 min. 2. Kompot słodzimy cukrem lub ksylitolem. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 450 ml   Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach