Składniki : 2 kg dojrzałych truskawek ( lub innych miękkich owoców malin, borówek itp. ) 80 dkg cukru 1 opakowanie pektyny do dżemów ( 30 g ) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru Sposób wykonania : O woce umyj, oczyść, usuń szypułki, wsyp do rondla, rozgnieć na mniejsze kawałki. Postaw na średnim ogniu, zagotuj. Co kilka minut zamieszaj. Następnie dodaj
Przepisy i porady kulinarnedzieciaka, które nie lubi takiego makaronu. Można go posłodzić zwyczajnym cukrem, miodem lub dowolnym słodzikiem. Po dodaniu sezonowych owoców nabiera nowego smaku, a jeśli trafimy np. na bardzo słodkie truskawki, to można zrezygnować z dosładzania. Takie danie to dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu makaronu. Tak właśnie było w moim przypadku. W lodówce leżała niewielka ilość twarogu
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju kokosowym małe placuszki, abyśmy byli w stanie je obracać. Podajemy z sosem: zmiksowane liście bazylii, mięty i melisy, z odrobiną wody, możesz też dodać miód. Podałam z truskawkami! Buziak
SMYKWKUCHNIDzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z "półki zdrowia" i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej
FitKotPrzykład ostatniego ciasta na blogu, czyli ekspresowego z truskawkami, to dla mnie niemała motywacja, żeby tego mojego miejsca w sieci nie opuszczać, nie zaniedbywać. Tak po prostu, sami z siebie zaczęliście wklejać zdjęcia pod linkiem na FB swoich ciast. To jest chyba to, co w korporacjach nazywają feedbackiem. Nigdy nie umiałam prosić o lajki przy danych przepisie, o znak
bistro mamaKocham Jeść . Menu, które przygotowałem: Amouse-bouche: sakiewki z papieru ryżowego, a właściwie ich dekonstrukcja, bo nie chciały współpracować z marynowanym tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa: ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco
Food Squarewyczarujemy z nich pyszne i pożywne napoje. Proponuję zmiksować świeży szpinak z arbuzem i sokiem z pomarańczy, dorzucić łyżkę nasion chia i gotowe. Oczywiście do składników możecie dorzucić kilka truskawek, listki świeżej mięty itd. Puśćcie wodze fantazji i stwórzcie własną kombinację smakową, a potem podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach. Jestem bardzo ciekawa co dobrego zmiksujecie :) Składniki: 1 szklanka
Smakowity Blog KulinarnyLATA. I będziecie czuły się dobrze we własnej skórze ;-). Koniec paplania, idziemy robić pyszną sałatkę! SKŁADNIKI: - 2 garście ulubionej sałaty ( u mnie rzymska i masłowa) - 6-8 dużych truskawek - 1 łyżka pokruszonego sera feta (wybierz ten o mniejszej zawartości tłuszczu) - 6-7 sztuk orzechów pekan, podprażonych na suchej patelni - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1/8 melona pokrojonego w kostkę dressing
SMYKWKUCHNIdrobnego cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki drobno potłuczonych płatków śniadaniowych Szczypta soli Dodatkowo: 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 truskawki ½ kiwi Cukier puder Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli, do sztywnej piany dodajemy po odrobinie cukru, a następnie żółtka. Łączymy z przesianymi. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę
Kuchnia w czekoladzieProsty i szybki koktajl z truskawek i malin oraz maślanki. Czyli klasyka polskiej kuchni. Do niego dodamy odrobinę mięty i zadbamy o to, żeby maślanka była prosto z lodówki. W sam raz na gorący letni dzień
Milion Smakówłyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 2 fixy do śmietany Garść listków mięty Dodatkowo: 125 g borówek 500 g truskawek Mięta do dekoracji Beza: Do misy miksera przelewamy białka. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo - łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca
VioletoweKucharzenieserowa: 330 ml śmietanki 30% ½ kg twarogu mielonego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 50 g startej gorzkiej czekolady ½ szklanki cukru pudru Wierzch: Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki) 2 galaretki krystaliczne Dr.Oetker Sposób przygotowania: Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy. Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę
Wanilia i Kardamonczekoladę i z odrobiną śmietany roztopić na garnuszku z parującą wodą. Wymieszać i zdjąć z pary jak już czekolada się całkowicie rozpuści. Polać czekoladą zimny sernik. Na górę rozłożyć truskawki, lekko je przydusić. Posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kuchnia Pokoleńdrożdży -1 szklanka cukru do ciasta -4 roztrzepane jajka -szczypta soli -3/4 szklanki lekko podgrzanego mleka -1 szklanka lekko podgrzanego oleju -4 szklanki mąki -pół kilo owocu (rabarbar, truskawki lub śliwki) -100 g. masła -0,5 szklanki cukru do kruszonki -1 i 1/4 szklanki mąki do kruszonki -cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy
Magia jedzenia.nami :) SKŁADNIKI (porcja dla 1 osoby - 180 kcal) 1 szklanka (150 g) obranego arbuza bez pestek 1/3 szklanki truskawek (50 g) 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki świeżej mięty 2 łyżki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki miksujemy i schładzamy przed podaniem. Smacznego :) 1 porcja - 180 kcal
Moje Kuchenne Rewelacje