SKŁADNIKI: olej do smażenia wg uznania (lub 50g masła) bulion wegetarianski 1,75 Litra truskawki 150 gr ocet winny wg uznania ryż 100Gramów szparagi 3 sztuki cukier 4 łyżki (4-5 łyżek) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Podsmażamy na gorącym tłuszczu cebulkę do zarumienia, 2. Dodajemy ryż i smażymy do wchłonięcia przez niego tłuszczu i cebulki(...)dodajemy kolejną szklankę. 4. Dodajemy pokrojone szparagi i dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak powtarzamy czynność aż ryż i szparagi będą miękkie. 5. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i doprawiamy cukrem ciągle mieszając
pichcisztoletniej świeżości i lekkości jest owocowa sałatka pełna barw i smaków Gdy zastąpimy alkohol sokiem owocowym lub jogurtem będzie również doskonała dla dzieci. Letnia sałatka owocowa SKŁADNIKI: truskawki maliny borówki amerykańskie śliwki nektarynki lub brzoskwinie banany do polania likier Baileys lub adwokat do dekoracji listki melisy WYKONANIE: Wszystkie owoce myjemy. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki(...)Nektarynki i śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w dowolną kostkę. Truskawkom odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Owoce układamy naprzemiennie w szklanym pucharku do wyczerpania składników lub do pełna. Deser będzie się również pięknie prezentował w kieliszkach do whisky lub koktajlowych. Polewamy likierem Baileys i dekorujemy listkiem melisy
Pyry na Gazteż modyfikować jej smak dodając różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze niezmiennie słodziutki i owocowy. SKŁADNIKI: 1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki) 400g cukru 250ml wódki 250ml spirytusu WYKONANIE: Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g
Pyry na Gaztrochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki i dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką(...)łyżeczka sody oczyszczonej 5 jajek szczypta soli 250 g masła lub margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki) Składniki na kruszonkę: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru ½ opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym
Na słodko lub wytrawnieNadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, żółtka – wymieszać dokładnie. Jak tylko mleko się zagotuje wlewamy pozostałe składniki i dokładnie(...)składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Kategoria: Ciasta , Ciasto francuskie , Desery
kuchcikowniacukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek Philadelphia 2 łyżki cukru pudru Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się w pastę - wilgotne orzechy nie będą już(...)łatwiej odchodzą od papieru (chociaż nawet i wtedy trzeba niekiedy pomagać sobie cienkim nożem... ktoś z Was testował maty silikonowe do pieczenia? może te byłyby lepsze). Truskawki blendujemy dokładnie, dodajemy serek i cukier. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na spód makaronika, łączymy z drugim i delikatnie dociskamy. Całość przechowujemy w lodówce. Łatwo
sama złodyczjajko szczypta soli MUS RABARBAROWY pęczek rabarbaru 4 łyżki cukru MASA SEROWA 100 ml śmietany 30% 30 dkg białego sera mielonego albo homogenizowanego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki żelatyny Truskawki do ozdoby 42 sztuki nieduże:) Przygotowanie: Ciasto: Masło kroję na kawałki i przekładam do miski, dodaje cukier i miksuję chwilę, aż składniki się połączą. Dodaję jajko i szczyptę soli ponownie(...)wyciągam z foremek. Zostawiam do przestygnięcia (są cienkie więc nie trwa to długo). Na ciasto nakładam mus rabarbarowy (dość grubą warstwę), na mus nakładam masę serową. Całość dekoruję świeżymi truskawkami i odstawiam do lodówki na chwilę aby masa serowa stężała
Magiczna kuchnia Dariiudało się uchwycić nim został pożarty:) Składniki: opakowanie biszkoptów (u mnie po połowie opakowania podłużnych i okrągłych) opakowanie mascarpone małe opakowanie śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru 30 dkg truskawek kakao do posypania szklanka mocnej, zimnej kawy Przygotowanie: Ubijam smietanę z cukrem, pod koniec ubijania dodaje po łyżce mascarpone i miksuje na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy(...)Biszkopty (podłużne) kolejno zanurzam w kawie i układam na blaszce aby stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio zamoczone w kawie okrągłe biszkopty. Wierzch smaruję cienka warstwą odłożonej masy a następnie posypuje kakao. Wkładam
Magiczna kuchnia Dariibyło nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani bigosu :) podniebienie męża tez tradycyjne więc nie wiem kto te wszystkie cudaki pozjada.Chciałam zrobić jakieś ciasto z galaretką. Najlepiej z truskawkami i galaretką, ale znowu ta sama historia... pogoda i brak miejsca w lodówce... Jest więc sernik. Ale co tam sernik, sernik jak sernik :) Za to truskawki!! Pierwsze w sezonie, nie polskie
bistro mamaNajwyższa pora na ten przepis, bo sezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek. Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę
bistro mamanaturalnego, np. Twój Smak 7 jajek 3/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki skórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczy ew. paczka herbatników do podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puder Wykonanie: Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy. Białka wraz z reszta cukru ubijamy na sztywna(...)dopiero po nałożeniu na talerze, ciasto jest wilgotne, że wcześniejsze pszypruszenie cukrem będzie niewidoczne. Podobnie wszelkie polewy wsiąkną w ciasto i zabarwią je. Ja dodatkowo talerz wzbogacam musem z truskawek i ew. małym "kleksem" bitej śmietany
Taste Of My Daysoli - 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki octu 10% - zielony barwnik do ciast Dodatkowo: - 500ml śmietanki fresh double cream - 2 łyżki cukru pudru - zielony barwnik do ciast - truskawki - posiekane orzeszki pistacjowe (niesolone) Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy, po łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aby się dokładnie rozpuścił. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, dodajemy zielony barwnik. Na wierzch bezy wykładamy ubitą śmietanę, układamy pokrojone truskawki. Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Nie jest to moja pierwsza Pavlova, ale w takim wydaniu, to debiut. Zielona Pavlova zachwyciła wszystkich swoim wyglądem i bogactwem smaków. Na św. Patryka była
mojewypiekiinietylkorobiłam wiśniowy i winogronowy , a w tym sezonie zaczynam tydzień temu od soku truskawkowego. Do zrobienia soku użyłam sokownika, a z pozostałej pulpy owocowej zrobiłam dżem. Składniki: 5 kg truskawek cukier Sposób wykonania: 1. Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do kosza sokownika. 2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku. 3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka
Kuchnia domowa Aniczyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :) Składniki: pulpa z owoców truskawek cukier odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając. 2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak
Kuchnia domowa Animiesiąca czasu co drugi dzień gotuję gar kompotu dla mojej rodzinki. A połączenie słodkich truskawek i kwaśnego agrestu sprawdziło się super! Składniki: 2 szklanki truskawek 2 szklanki agrestu 2-3 litry wody cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Umyte i oczyszczone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy zawrze, gotujemy jeszcze ok. pół minutki. Słodzimy lekko do smaku
Kuchnia domowa Ani