propozycja na ochłodę w gorące dni :) Mocno truskawkowy, z ziołową nutą melisy i słodyczą grenadiny - koktajl idealny :) Do tego dużo kruszonego lodu, palemka, leżak.... :) SKŁADNIKI (2 porcje) ok. 20 truskawek sok z 1 cytryny 2 łyżki grenadiny 200 ml naparu z 2 saszetek melisy kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Saszetki melisy zalewamy wrzątkiem, parzymy i studzimy. Truskawki szypułkujemy i wrzucamy
DefinicjaSmakutrzeba ich spróbować :) SKŁADNIKI lody jogurtowe 600g jogurtu greckiego 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru lub ksylitolu (można więcej) 2 łyżki domowego ekstraktu cytrynowego masa truskawkowa ok. 10 słodkich truskawek 1 łyżka cukru lub ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt, kremówkę, cukier oraz ekstrakt cytrynowy miksujemy na gładką, lekko puszystą masę. Przelewamy do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki(...)czasie przelewamy masę do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji. Miksujemy truskawki z cukrem na gładką masę. Przed wstawieniem lodów do zamrażarki należy delikatnie wmieszać do nich masę truskawkową tworząc esy floresy (nie doprowadzamy do całkowitego połączenia się mas i uzyskania jednolitego koloru!). Lody najlepiej wyjąć z zamrażarki na ok. 20-30 min przed podaniem. Smacznego
DefinicjaSmakuKolejna wariacja na temat kremu z awokado. Tym razem wersja kawowa z truskawkami i bananami. Najlepiej smakuje mocno schłodzony :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 dojrzałe awokado 1 banan 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki ksylitolu 2-3 łyżki mleka migdałowego/ sojowego/ laskowego (można pominąć) dodatkowo truskawki banan mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wydrążamy miąższ z awokado
DefinicjaSmakuProdukty Potrzbne; kefir -400 Ml jogurt naturalny0 400 ml śmietana- 20 ml mleko- 50 ml truskawki- 25 dag Bazylia- 5 Sztuk czarna porzeczka- 10 dag miód- 2 łyżeczki Sposób Przygotowania; 1. Wlać do garnka wszystkie produkty mleczne. 2. Mieszając dodać truskawki, czarną porzeczkę i bazylię. 3. Blendować to wszystko dodając miód do smaku. 4. Gdy wszystko już nabierze koloru
pichcisztoforma 22x22cm) 300 g ciastek typu oreo 60 g masła MASA MASCARPONE 200 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone szklanka cukru pudru 2 łyżki żelatyny PONADTO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: Spód Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałeczki dodać masło i zmiksować do chwili aż ciasteczka wchłoną masło. Następnie przełożyć do formy i wyrównać spód. Wstawić(...)wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę mascarpone i wyrównać, ponownie wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia. Umyte oraz odszupułkowane truskawki ułożyć na masie mascarpone i zalać tężejącą galaretką. Przechowywać w lodówce. rrarossa@gmail.com
RAROSSAkońcu wykorzystać fakt, że mamy tyle smacznych owoców dostępnym w sklepie, sadzie itp. Składniki: jedno dojrzałe awokado 3 łyżki kakao 2 łyżeczki ksylitolu 200 g świeżych truskawek Wykonanie: Awokado obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Wsypujemy kakao i ksylitol (można użyć innego rodzaju słodzika lub jeśli nie dbacie bardzo o linie to cukru pudru) Wszystko(...)razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie truskawki kroimy wkładamy i wkładamy do pucharków. Na wierzch układamy mus czekoladowy i jest gotowe do zjedzenia. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki mąki pszennej kruszonka: 100 gramów masła 1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią 750 g truskawek Wykonanie; Mieszamy mleko i drożdże. Dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy, oraz olej. Składniki mają się połączyć. Na płyn wsypujemy makę. Nie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia(...)czasie wykładamy ciasto na blaszkę. Układamy truskawki. I robimy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki. posypujemy nią wierzch.Pieczemy w 170 stopniach około 55 minut
Anioły w kuchniSzybki do zrobienia i na dodatek smaczny deserek...Zrobiłam go w ramach akcji Ciasta na niedzielę ... jogurt owocowy lub naturalny truskawki ciastka syrop czekoladowy Ciastka pokruszyć, truskawki umyć i pokroić na mniejsze części.W pucharkach układać warstwami pokruszone ciastka , jogurt i truskawki.Polać syropem czekoladowym
Moje domowe kucharzeniepołączenia. Ja osobiście proponuję, aby spróbować ją jeść nie tylko jako przekąskę, ale również jako dodatek do grillowanych mięs. Karkówka, czy boczek są idealne. Spróbujcie ;) Składniki: 10 średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny(...)oraz miętę myjemy i osuszamy. Siekamy je drobno nożem. W kubeczku mieszamy miód, oliwę oraz sok z cytryny. Zioła oraz przyprawy łączymy razem z sosem. W miseczce mieszamy rukolę, truskawki oraz przekrojone na pół oliwki, po czym dodajemy drobno pokrojone pomidory. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy i delikatnie solimy, po czym łączymy z rukolą. Ser feta kroimy w kostki
ChilliJemyogromnym zainteresowanie. Postanowiłyśmy zatem dać ten banalnie prosty przepis na bloga :) Zapraszamy Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 6 kawałków Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 plaster arbuza Kilka truskawek Kilka borówek Listki mięty Banan Garść wiórków kokosowych *Owoce można wybierać dowolne w zależności od preferencji smakowych i wizualnych :) Plaster arbuza kroimy w trójkąty na kształt kawałków pizzy. Układamy(...)nich borówki, banana pokrojonego w plasterki oraz truskawki. Rozrzucamy kilka listków mięty, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kolizje Smakówżeby nie zważyła się. Jajka ubić lekko z cukrem, esencją waniliową i ewentualnie brandy. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Foremki wypełniać do 2/3 - 3/4 wysokości, na wierzchu układać połówki truskawek. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki. Podawać z truskawkami, lodami, bitą śmietaną lub obsypane cukrem pudrem. Ja wykorzystałam
Codzienna kuchnia niecodziennatarty lub 3 małych. Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki do tarty. Podpiec 5 minut z obciążeniem w temperaturze 190 C. Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenia. Dodać pokrojone w talarki truskawki, marcepan (gotowy lub z tego przepisu ) i zetrzeć na wierzch pozostałą część ciasta.Piec 15-20 minut, w zależności od ilości truskawek
Humanistka w kuchnisałatkę będziecie robić. Jeśli tylko dla siebie - solidna garść liści szpinaku wystarczy, jeśli dla większej ilości osób - może się okazać, że będziecie potrzebować np. pół kilo! Składniki: liście szpinaku truskawki mozarella płatki migdałowe szczypta cukru, sól, pieprz do smaku Sos balsamiczny z czekoladą: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 4 kostki gorzkiej czekolady, rozpuszczone szczypta pieprzu(...)pieprzu cayenne Na talerzu układamy liście szpinaku. Wykładamy na nie pokrojone w połówkę truskawki, pokrojoną w kostkę mozarellę. Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi szpinak. W filiżance mieszamy roztopioną czekoladę z oliwą oliwek i octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku pieprzem i pieprzem cayenne. Tak przygotowamym sosem polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklaka oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki octu Na kruszonkę : 1 szklanka mąki 10 dag masła 2 łyżki cukru z wanilią 3 łyżki cukru oraz: około 50 dag truskawek Jajka( całe) ubijam razem z cukrami, musi potroić swoją objętość . Do dzbanka wlewam mleko, olej , ocet i mieszam całość. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Dodaję(...)cały czas miksując. Kruszonka : Masło rozcieram palcami z mąką i cukrami. Gęste ciasto wykładam do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam , odszypułkowane truskawki. Wysypuję na nie równomiernie kruszonkę. Piekę w 185 st C 50 -55 minut. Po upieczeniu zostawiam ciasto na chwilę w uchylonym piekarniku. Później przekładam na deskę
Takie tam pichcenie