Składniki na 2-3 porcje: 10 moreli 1 szklanka mleka 1 banan 250 g truskawek Morele pozbawić pestek, Zmiksować z mlekiem i 1/2 banana. Przelać do szklanek. Blender umyć. Truskawki odszypułkować i zmiksować z pozostałą 1/2 banana. Przelać na warstwę morelową. Smacznego
Moja Galeria SmakuKOKTAJLE Koktajl malinowo-truskawkowy - przepis: Składniki: (2-3 porcje) 0,5 litra mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone, koktajl będzie wtedy fajnie chłodził) 10 truskawek 1 banan 2 łyżeczki powideł Koktajl malinowo-truskawkowy - jak zrobić? Truskawki odszypułkować, umyć pod bieżącą wodą. Banana pokroić na kawałki. Owoce wraz z mlekiem umieścić w blenderze, dodać powidła, zblednować, przelać
Moje Qulinariacukrem, budyniem, żelatyną, wiórkami i likierem kokosowym. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i ponownie wstawić do lodówki. Truskawkowy mus ok. 0,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek galaretka truskawkowa + łyżka żelatyny + szklanka wody 3 białka 3 łyżki cukru 400 g jogurtu greckiego op. kisielu truskawkowego instant Galaretkę i żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody. Truskawki zblendować
Kuchnia EllieSkładniki: 300 g truskawek 1 mango 3 listki mięty 180 g jogurtu naturalnego cukier do smaku Truskawki umyć, pozbawić szypułek, mango obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować
Moja Galeria SmakuSkładniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 280 ml maślanki 2 jajka 120 g roztopionego masła 200 g truskawek Kruszonka 100 g mąki krupczatki - ja dałam 20 g mąki krupczatki i 80 g mąki tortowej 50 g cukru 50 g masła W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia(...)drugiej składniki mokre maślankę, jajka i masło. Do składników suchych wlewamy mokre i pieczemy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki. Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Składniki na kruszonkę rozcieramy razem. Posypujemy ciasto. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Przepis pochodzi z tego bloga
Moja Galeria SmakuSkładniki: 300 g truskawek 100g cukru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki 30% Do miski włożyć żółtka, jajka, cukier, cukier waniliowy, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Miksować przez około 7 minut. Zdjąć z garnka i dalej miksować kolejne 7 minut, aż masa przestygnie. Truskawki zmiksować na mus. Kremówkę
Moja Galeria SmakuSkładniki: 150 g truskawek 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru - można dać mniej bo jest dość słodki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Truskawki zmiksować, dodać wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby z mąki nie zrobiły się grudki. Gotować na średniej mocy (ciągle mieszając), aż zacznie bulgotać i stanie się szklisty. Żródło: Just My Delicious
Moja Galeria SmakuSkładniki na 6 lodów: 300 g truskawek 2 łyżeczki cukru (lub do smaku) Truskawki zmiksować z cukrem. Przelać do foremek, zmrozic przez 4 h. Smacznego
Moja Galeria Smakupokroić w kawałki, zmiksować z sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Włożyć do foremki na zieloną warstwę. Zmrozić 1 h po czym przygotować następną warstwę. Warstwa czerwona: 300 g truskawek 1/2 szklanki wody mineralnej cukier do smaku odrobina soku z cytryny Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Włożyć do foremki na żółtą warstwę. Zmrozić
Moja Galeria Smakudziałanie osłonowe, idealne jest tez dla osób chcących schudnąć, gdyż nasiona siemienia są ubogie w węglowodany ale za to bogate w zdrowy tłuszcz i błonnik. Składniki: 300 g truskawek 7 kostek lodu 2 łyżeczki siemienia lnianego opcjonalnie cukier do smaku (ja dałam 1 łyżeczkę stewii) Truskawki lód i cukier zmiksować, dodać siemię lniane. Przelać do szklanek. Smacznego! Źródło
Moja Galeria Smakumąki orkiszowej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka oleju szczypta soli cukier wg uznania Nadzienie: 1 opakowanie serka naturalnego lub serka homogenizowanego 150-200 g truskawek (część pokrojona na kawałki, część zmiksowana na mus) cukier wg uznania Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem i solą. Białka ubić na pianę, dodać do masy(...)naleśnikowej. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Zmiksować. Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Serek wymieszać z cukrem. Upieczone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć kawałki truskawek. Zwinąć. Postępować tak z resztą naleśników. Podawać z musem truskawkowym. Smacznego
Moja Galeria SmakuKoktajl w kolorze różowym dla fanów masła orzechowego. Jego smak wysuwa się na pierwszy plan. Składniki na 2-3 porcje: 2 szklanki truskawek (mrożonych lub świeżych) 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka masła orzechowego 1 banan Banan obrać ze skórki. Truskawki rozmrozić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakusporych babeczek. Składniki: 6 białek jajka 150 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 2/3 szklanki cukru pudru, przesianego 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej, przesianej 1 łyżeczka aromatu migdałowego truskawki płatki migdałowe na wierzch Białka jajka umieścić w misie miksera i zmiksować do spienienia. Nie ma być to sztywna piana. Wsypać cukier puder i mąkę. Wymieszać delikatnie łopatką. Wlać masło(...)ekstrakt. Wymieszać. Ciasto wylać do foremek. Na wierzch każdej ułożyć truskawkę, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach przez około 25 minut
Moja Galeria Smakucoś chłodnego :) Zapraszam na koktajl truskawkowo- bananowy z wiórkami kokosowymi i duużą ilością lodu :) Koktajl bez cukru i bez dodatku produktów mlecznych Składniki na 2 szklanki: 300 g truskawek 1 banan 10 kostek lodu 1 łyżka wiórków kokosowych Banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Truskawki odszypułkować. Przełożyć do blendera, dodać banana, kotki lodu oraz wiórki kokosowe. Zmiksować. Smacznego
Moja Galeria SmakuSmoothie truskawkowe z awokado. Awokado w połączeniu z jogurtem greckim daje aksamitną i kremową konsystencję. Składniki na 2 szklanki: 240 g truskawek 1/2 awokado (ok. 70 g) 150 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, awokado obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Owoce przełożyć do blendera. Dodać jogurt i cukier. Zmiksować na aksamitną konsystencję
Moja Galeria Smaku