Dziś przygotowałam na próbę kilka słoiczków dżemu truskawkowego z biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak więc jak dorwę truskawki to na bank jeszcze zrobię. Przyda się do naleśników, ciast czy na śniadanie z domowym pieczywem.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMillefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty… Napoleonka inaczej – składniki: opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30-36 % cukier puder do posypania ok. 400 g owoców (truskawki, maliny) Krem : 375 ml mleka 4 żółtka 60 g cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki rumu Podgrzewam mleko w rondelku do momentu zanim się zagotuje. Odstawiam. W misce mieszam żółtka
UgotujmyTo.plpolewą czekoladową… i ze startą czekoladą na wierzchu. Ciasto absolutnie dla łasuchów i wielbicieli czekolady:)! Zwykle wolę jak czekolada łączy się ze smakiem świeżych malin czy truskawek ale czasami człowiek musi zjeść kawałek poczwórnie czekoladowego ciasta ;)! Zapraszam serdecznie. (Zobacz też inne ciasto czekoladowe oraz inne przepisy na ciasta ) Ciasto czekoladowe – składniki: 100 g masła do pieczenia (miękkiego) plus
UgotujmyTo.plpierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć…;) Ciasto z rabarbarem na maślance jest bardzo delikatne, a kwaskowy rabarbar bardzo to podkreśla. Mam również ochotę wypróbować ten przepis z dodatkiem truskawek lub śliwek ale nie wiem czy się zdecyduję… bo z rabarbarem jest takie dobre…:) Nie można mieć wszystkiego ;)! Na najbliższy weekend – jeszcze wczoraj – prognozy podawały słońce
UgotujmyTo.plfarmy na które można pojechać i samemu nazbierać sobie owoców czy warzyw, oczywiście płaci się wtedy mniej za kg). Niestety po piątkowym grillu wybraliśmy się tam dość późno…;) Truskawki i maliny na których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych i czarnych porzeczek i agrestu a ponieważ temperatura była powyżej 30 stopni nie zabawiliśmy
UgotujmyTo.plskarbów jakie udało nam się nazbierać w ostatni weekend na farmie oprócz słodziutkich truskawek i malin na pewno mogę zaliczyć bób Strasznie dawno go nie jadłam, więc jak zaczęliśmy go zbierać to ostatecznie przytargaliśmy dwie spore torby! Cóż… trzeba było to jakoś przetworzyć….;) Część oczywiście została pochłonięta w tradycyjny sposób, a że na szczęście coś tam jeszcze zostało
UgotujmyTo.plLubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja
UgotujmyTo.plukładamy gruszki pokrojone w plastry, układamy drugi blat i nasączamy go. Smarujemy go 1/3 masy i układamy wiśnie. Następnie układamy ostatni blat i smarujemy resztą kremu. Ozdabiamy np. truskawkami i startą czekoladą.Smacznego Post Tort czekoladowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsernik jagodowy na zimno jeszcze raz… Sernik na zimno to idealny deser na lato… Na blogu możecie znaleźć już przepisy na takie serniki: Sernik na zimno z truskawkami, Jeżynowy sernik na zimno, Sernik na zimno jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką, Sernik karmelowy według Leviego Rootsa…. Brakowało mi jednak do kolekcji sernika jagodowego..;) Postanowiłam to uzupełnić
UgotujmyTo.plkonsystencję, zwłaszcza te z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowałam dla Was lody bananowe z migdałami, z masłem orzechowym i tartą gorzką czekoladą.Do swoich lodów bananowych możecie dodać:owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.)orzechyuprażone migdałyuprażone wiórki kokosowesuszoną żurawinęrodzynkidaktylesyrop klonowymiódmasę kajmakowąkrem czekoladoweNutellękawękawę zbożowąprzyprawy (np. cynamon, wanilia, kardamon, przyprawa piernikowa, itp.)Jak widzicie możliwości jest niezliczona ilość, a z każdym dodatkiem
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka amerykańska)1 jajko120 g pokruszonych biszkoptówok. 100 g cukru trzcinowego100 g kwaśnej, gęstej śmietanySezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami.Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty
Świat Ciastazimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej :)Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam
Świat Ciastawaniliowy szczypta soliSkładniki na masę budyniową:500 ml mlekabudyń waniliowy bez cukrułyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyDodatkowo:ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Niestety sezon pomału dobiega końca, więc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność świeżych owoców i przygotować przeurocze babeczki z owocami. Przepis znalazłam na blogu Słodka Strona i zgodne
Świat Ciastaszklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwyKremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)Dekoracja:- owoce: ananas/brzoskwinia z puszki-kiwi , winogrona , truskawki itp.- posypka (kawałki czekolady) - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz)Sposób przygotowania:1.Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy
Gotuj Z Muzyką120C przez ok.20 min.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.Dekorujemy ciasteczkami wg.własnego pomysłu!Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami – u mnie mus ze świeżych truskawek
Ostra na Słodko