potrzebuję poczuć się lepiej. W związku z tym możliwe, że będę nieco mniej piekła - słodkości jakoś nie idą w parze z gubieniem wagi... Póki co jednak mam maliny, truskawki i rabarbar, więc coś z tego z pewnością zmieni się niedługo w pyszne ciacho
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumiem się przekonać... Cóż, może i do tego smaku kiedyś dorosnę . Wracając do mojej mięty - robiła ze dekorację na urodzinowym torcie C., znalazła miejsce na pysznej tarcie z truskawkami i wylądowała w kilku koktajlach. W końcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę . Długo szukałam, aż w końcu na blogu Pyszne jedzonko znalazłam czekoladowe ciastka ze świeżą
Pożeraczka, czyli raz adobrzełodygi goszczą w mojej lodówce, a ja się tylko zastanawiam, co nowego stworzyć. Mam mnóstwo różnych pomysłów, jednak wiem, że ze wszystkim nie zdążę. Poza tym niedługo będzie wysyp truskawek, są jagody, maliny, morele, i o nich też trzeba przecież myśleć. Póki co jednak przygotowałam rzecz, na którą miałam ochotę od dawna - rabarbarowy curd. Uwielbiam ten angielski krem, przygotowywałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłożyć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec bułeczki przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A póki co, zajadam się truskawkami ze śmietaną. Choć wiem, że powinnam już sięgać po inne owoce sezonowe, nie mogę nacieszyć się tymi czerwonymi pysznościami... Ach, dlaczego sezon truskawkowy jest tak krótki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstudzić przed podaniem. Smacznego! Tak sobie myślę, że ta pozasezonowość jabłek jest jednak dobra. Tak bardzo je lubię, że straszliwie bym za nimi tęskniła. Chyba jeszcze bardziej niż za truskawkami i rabarbarem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczywiście inaczej, ale na tyle zbliżenie do zwykłego mleka, że w lodach waniliowych nie sposób wyczuć różnicy. Przygotowałam je tradycyjnie, na żółtkach, z naprawdę dużą ilością wanilii. Do tego truskawki, ananas i bezy - naprawdę wyśmienity deser. Nie tylko Connie smakował - próbowali niemal wszyscy, i zachwycili się lodami. Jeśli więc szukacie lodów dla alergików, które będzie można podać wszystkim gościom
Pożeraczka, czyli raz adobrzegłównie na słodko, jako dodatek do ciast, deserów czy lodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidealnie białej bitej śmietany... Wygląda zjawiskowo. Można zamiast kruchego spodu zrobić zwykły spód z pokruszonych ciastek. Można dać dowolne owoce sezonowe: jagody czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo. Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo , Martynosia i Justinka . Ogromnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejestem alergikiem. Mam to szczęście, że nie straszne mi truskawki, pomidory, produkty mleczne, kurz i pyłki (których oczywiście nie jem), ani w ogóle nic innego. Przez dwa - trzy lata miałam mały problem ze słońcem - przy jego większej ilości pojawiała się wysypka, a nawet niezbyt przyjemne w dotyku bąble. Na szczęście przeszło, i tylko gdy byliśmy na wakacjach we Włoszech, bąbelki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeróżnej postaci. Część dałam Mamie, większość przyjechała ze mną do Danii. Będę się mogła teraz nimi cieszyć aż do następnego lata. Nie wszystkie pokażę teraz: większość jest bowiem z truskawek, które się już, tak naprawdę, skończyły. Zachowam więc zdjęcia i przepisy na przyszłe lato, może się komuś przydadzą (a wyszły naprawdę dobre, nie chwaląc się). Mamy jednak aktualnie czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogę sobie pozwolić codziennie, a kocham je miłością wielką i gorącą. Tym razem udało mi się nazbierać akurat na przygotowanie dwóch porcji słynnego Eton mess, z tym, że zamiast truskawek użyłam ich mniejszych kuzynów. Wyszło bajecznie! Delikatna, puszysta kremówka, słodkie, chrupiące beziki i poziomki, które naprawdę nie potrzebują przymiotników. Całość smakuje wspaniale, choć jest banalnie prosta w przygotowaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzelemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy! Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam. Truskawki robią się miękkie i ciapowate (maliny trochę też, ale za to ten sok - bajka) i takie mi nie odpowiadają. Wolę truskawkowy dżem. Sposób ten podpatrzyłam u Mamy - w zeszłym roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny. Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować. Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna zastąpić mąką poznańską, a także zwykłą, lecz w tym ostatnim przypadku zwykła mąka może spowodować, że ciasto nie będzie aż tak puszyste. Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp. W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika
Gospodyni Miejska