Tradycyjny placek po węgiersku jest uwielbiany niemalże przez wszystkich.. Szczerze mówiąc to na palcach jednej ręki mógłbym policzyć kto za nim nie przepada. Lecz nie ma rzeczy, których nie można jeszcze poprawić! Dlatego polecam : Składniki : Na placki : -> 1kg ziemniaków -> 2 jajka -> 1 paczka szpinaku (450g) -> 1 ser feta -> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!małą fabrykę najróżniejszych świątecznych ciasteczek. Są tradycyjne duńskie pebernødder , brunkager i vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzetłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Ja chcę Was jednak przekonać do wersji lżejszej. Z ciasta francuskiego bez dodatkowego tłuszczu. Chrust w wersji light Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie cukier puder do posypania Faworki z ciasta francuskiego robimy podobnie jak te tradycyjne. Tniemy na paski, w każdym robimy nacięcie i przewlekamy
Bon Appetit MałgorzatyCzas czytania: 3 min Makowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z
SprawdzonaKuchnia.plkonfitura będzie lepsza, że dodam do pączków itp... Płatki przerobiłam więc na nią. W tym roku, na samą myśl o przebieraniu tych płatków nie chciało mi się robić nic... Ale nie odpuściłam. Zebrałam niewiele, jakieś 100g, ale jak przebrałam i poodcinałam te białe, gorzkawe końcówki, to spokojnie wystarczyło do wykonania cukru. Tradycyjnie można przygotować cukier w makutrze, ale ja skorzystałam
Kuchnia w czekoladziepamiętam jakie wrażenie na mnie wywarła pierwsza paczka z tymi przetworami. Możecie się śmiać, ale się wzruszyłam. Każdy produkt zapakowany i ozdobiony z niezwykła starannością, czułam się jakbym dostała własnoręcznie przygotowane przetwory od babci, takie od serca. Dodatkowym plusem jest skład produktów, tam nie ma ani grama konserwantów, a tworzone są według tradycyjnych receptur. Można kupić kilka słoiczków
Blondynka GotujeTradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie
Tradycyjna Kuchniapizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem go delikatnie stunningować, aby był bardziej odżywczy. Spód uzupełniłem o mąkę owsianą, a farsz o typowy dodatek dla tej części świata - fasolę. Składniki: - szklanka zmielonych płatków owsianych - szklanka mąki - 3/4 szklanki wody - 1/5 kostki margaryny - 1/4 kostki drożdży - mała paczka kapusty kiszonej - puszka fasoli Wykonanie: Mąki
Kryzysowa Książka Kucharskapokroiłam go w koła a nie tradycyjnie w trójkąty czy w kwadraty. Zapraszam :) Składniki : 1 kg sera białego w wiaderku ja użyłam President 250 g serka ricotta 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy kilka kropli dowolnego ulubionego olejku np: pomarańczowego 1 budyń waniliowy Winiary 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 paczki herbatników 2 tabliczki czekolady mlecznej
Sama słodycz i szczypta chiliRolnego. Kampania ruszyła 7 lutego 2013r i wspierana jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej głównym zadaniem jest promocja tradycyjnych lub regionalnych produktów z oznaczeniem europejskim: ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) i GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność), szerzenie wiedzy o oznaczeniach, oraz promocja produktów z tymi oznaczeniami, a co za tym idzie zwiększenie ich konsumpcji. Na potrzeby(...)tegoż konkursu musiałam nabyć kilka z tych produktów, między innymi andruty kaliskie. Kupowałam je przez Internet bezpośrednio od producenta, a On wysyła je w paczkach po 100szt. Bo tak jest ekonomicznie i pewnie, że wafle się nie pokruszą w transporcie. Później się okazało, że można je nabyć również w sieci sklepów Alma i nie tylko. No cóż mądry Polak
Wiem co jemCzas czytania: 3 min Uszka z grzybami, to głównie dodatek do barszczu czerwonego, a najczęściej serwowany jako tradycyjna potrawa Wigilijna, ale nie tylko. Przecież barszcz z
SprawdzonaKuchnia.plprzepyszny. W lodówce znalazłam jedynie paczkę mielonego mięsa, a pulpety były już niedawno, więc... mielone! Wyszło naprawdę fantastycznie - zaliczam ten obiad jako jeden z bardziej udanych <3 Nawiasem mówiąc, takie duszone kotlety mielone zawsze robili moi dziadkowie (innych nigdy nie podawali) i były to jedyne kotlety, jakie chciałam jeść będąc dzieckiem. Tych tradycyjnych z patelni w ogóle nie lubiłam
Prosto z Kotłaroku. Zazwyczaj piekę pączki i chrust lub, co bardziej mi odpowiada, pochłaniam te przyrządzone przez babcię, mamę lub przyszłą teściową. Są bezkonkurencyjne. W tym roku postanowiłam jednak zmienić kierunek i udać się na Półwysep Iberyjski do Hiszpanii. W końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty. Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta
W kuchni Karmel-itkikilka dni temu małżonek kupił kolejną paczkę suchej ciecierzycy. Wolę ją ugotować po swojemu i tyle ile mi akurat potrzeba. Prażona ciecierzyca to wspaniały dodatek do orientalnej zupy ale również pyszny i zdrowy snacks. Często przyrządzam prażoną ciecierzycę zamiast chipsów lub orzechów. Bardzo lubię ciecierzycę i dlatego postanowiłam dodać ją do zupy zamiast tradycyjnego makaronu. Dla mnie pomidorowa jak marzenie
codojedzeniaWaszej półce stoi paczka płatków owsianych – nic straconego. Na ratunek przybywa przepis na mielone z płatkami owsianymi. Obiad uratowany;) U mnie co prawda ani jednego, ani drugiego składnika nigdy nie brakuje, ale postanowiłam przetestować te kotleciki. Wyszły bardzo dobre, choć jeśli miałabym być tak całkiem szczera, to wolę jednak smak tych tradycyjnych. Ale dla osób na diecie, lub tych
Smaki Na Talerzu