tradycyjne pączki - 1000 przepisów (strona:35/67)

Makowiec 78

się składa, że mąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie.  Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi

Danka Pichci
Racuchy drożdżowe z jabłkami 162

Przed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki

Smakowity Blog Kulinarny
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 170

ognia i wyciągnąć liście laurowe, po czym zmiksować blenderem przez chwilę. Ponownie ustawić na ogniu i wsypać paczkę suszonej bazylii, chwilę pogotować. Ketchup można od razu gorący przelać do słoików i zamknąć, ustawić do góry dnem oraz przykryć ściereczką albo tradycyjnie przelać zimny do słoików i pasteryzować w garnku z wodą przez około 15 minut. Druga metoda jest bezpieczniejsza, ponieważ

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą 202

mąkę pszenną tą razową, a kiedy spróbujecie pierogi w takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno

zdrowa vege kuchnia
PYSZNE MINI PĄCZUSIE 869

Chociaż do Tłustego Czwartku jeszcze zostało trochę czasu, to w moim domu już zagościły pączusie. Są mniejsze od tradycyjnych, pyszne, pulchne, miękkie, doskonałe w karnawale a także od tak do popołudniowej kawki. Nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam i wcale nie muszą być czymś nadziane, wystarczy mi, że będą posypane cukrem pudrem ;)  Jeśli jeszcze ich nie jedliście(...)mąki pszennej tortowej * 250 ml mleka * 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży * 6 żółtek * 3 łyżki cukru * szczypta soli * 100 g masła Dodatkowo cukier puder do posypania, olej do smażenia pączków. Wykonanie: Do miski przesiać mąkę przez sitko, wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać ciepłe mleko, sól i żółtka, wymieszać ręką bądź drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut

Zrób to smacznie
Sernik z mascarpone 88

zrobienia. Zrobiłam go na herbatnikach, więc nie wymaga zagniatania i chłodzenia ciasta oraz podpiekania spodu. Jest to tradycyjny sernik wzbogacony serkiem mascarpone. Jest delikatny, w sam raz słodki. Co tu dużo mówić, najlepiej wypróbować. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  3 paczki po 100g herbatników 750g sera białego na sernik z wiaderka 250g serka mascarpone 5 jajek 1szkl. cukru

Waniliowe Improwizacje
DROBIOWE KĄSKI W CHIPSOWEJ PANIERCE 155

trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia prawda? Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.  Polecam! Składniki: 500g drobiowego fileta przyprawa do gyrosa sól 2 jajka 2 łyżki mleka 80g chipsów paprykowych (u mnie 1 duża paczka laysów) olej Wykonanie: Filet z piersi kroimy w dużą kostkę. Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy

Walijskie Pichcenie
Omlet białkowy z mąką gryczaną 214

Odżywka białkowa to ostatnimi czasy absolutny hit. Nie jest już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej dodatkiem można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej(...)różnie bywa z dostawami międzynarodowymi, a tutaj wszystko przebiegło bezproblemowo, co jest ogromnym plusem.  Paczka została rozpakowana w mgnieniu oka i na pierwszy ogień poszła odżywka białkowa, a dokładniej izolat białka serwatki o smaku Chocolate Peanut Butter . Szczerze mówiąc, pierwsze dwa podejścia- tradycyjny shake i dodatek do owsianki, trochę mnie zniechęciły. Odżywka smakowała świetnie, ale była zdecydowanie za słodka

peanutbuttermonster
Kwadratowe mini pączki 177

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Ala piecze i gotuje.  Pączki są bardzo łatwe w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nimi poradzi. Smakują rewelacyjnie - szczególnie jeszcze ciepłe, a ich kształt i wygląd to zawsze jakaś odmiana dla tradycyjnych pączusiów.   350g mąki pszennej 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20g świeżych drożdży(...)Ciasto pokroić na paski 1,5-2 cm a następnie w kwadraty. W garnku (głębokiej patelni lub frytkownicy) rozgrzać olej (do około 170 stopni). (Pilnować, aby temperatura była stała.) Pączki smażyć z obu stron na słoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem (składniki na lukier dokładnie rozmieszać

Di gotuje
Domowa kostka rosołowa 73

sklepowego odpowiednika. Zobacz też inne przepisy : Marynata do mięs Sos czosnkowy Sos boloński Tradycyjny rosół Lukier Syrop z czosnku Zobacz też najnowsze przepisy : Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym Wpis powstał przy współpracy z AWG Supervac Artykuł Domowa kostka rosołowa pochodzi z serwisu Okolice

okolicepalnika.pl
Węgierska marynata do mięs 92

lodówce powinna wytrzymać ponad tydzień. Zobacz też inne przepisy : Marynata do mięs Sos czosnkowy Sos boloński Tradycyjny rosół Lukier Domowa kostka rosołowa Zobacz też najnowsze przepisy Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym Artykuł Węgierska marynata do mięs pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Aromatyczny Ramen 96

gamy dodatków, w zależności od receptury. Do Japonii przywędrował z Chin i mimo, że różni się od tradycyjnych japońskich zup, które bazują na rybach, zakorzenił się bardzo w kulturze tego kraju. W naszych stronach Ramen kojarzony jest już bardziej z zupkami z paczki i anime, ale pokażę Wam, że w prosty sposób możecie przygotować go sami! Zobaczcie jakie to proste

Mostek w kuchni
Aromatyczny Ramen 114

gamy dodatków, w zależności od receptury. Do Japonii przywędrował z Chin i mimo, że różni się od tradycyjnych japońskich zup, które bazują na rybach, zakorzenił się bardzo w kulturze tego kraju. W naszych stronach Ramen kojarzony jest już bardziej z zupkami z paczki i anime, ale pokażę Wam, że w prosty sposób możecie przygotować go sami! Zobaczcie jakie to proste

Mostek w kuchni
Czekoladowe ciasto na białkach 205

Czekoladowe ciasto na białkach Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach. Wypiek przygotowałam w tradycyjnej keksówce (moja ma wymiary 30 x 10 centymetrów). Ciasto jest ciekawym i pysznym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków czy faworków. Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam!     Składniki: Ciasto: 6 białek

Blog z Apetytem
Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 359

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z pączkami. Zapach unoszący się podczas tego procesu przypomina niezwykłą podróż w nieodkryte zakątki świata. Na półkach sklepowych możemy zobaczyć pełno gotowych, pełnych dziwnych dodatków skórek pomarańczowych. Czym jednak jest zrobienie samodzielnie takiego pysznego smakołyku

Ciasta z tradycjami