moim życiu. Wolę mimo wszystko kupić i zjeść cztery a nie dziesięć :) Przepisu na pączki więc nie mam, może w przyszłym roku... Ale zamierzam zrobić jutro faworki . A w pracy poznałam taką jedną panią, która chrusty wpisała na Listę Produktów Tradycyjnych naszego województwa i faworki robi takie, że żadne inne mi tak nie smakowały. Spróbuję więc jej choć trochę
bistro mamapapryki z dodatkiem naturalnych suszonych przypraw, cebulki, pomidorów, czosnku i mielonego czarnego pieprzu. Moim gościom tak bardzo posmakowało, że zapakowałam im 2 paczki kiełbasek na drogę i wskazałam miejsce, gdzie mogą je kupić. Ja osobiście jednak wolę tradycyjną kiełbasę, ale jeśli jesteście wegetarianami, to jest to coś dla was. Soczewica zapiekana z warzywami i Kasza jaglana zapiekana z warzywami
Słodkie okruszkiWczoraj razem z mamą piekłyśmy pączki. Pojawiły się klasyczne pączki z marmoladą , pączki z masą krówkową (przepis już wkrótce) oraz nadziewany drożdżowy chrust, który roboczo nazwałam
PatiGotujepodaniem, aby bez problemu wyjąć ją później na talerz. Sałatka smakuje naprawdę pysznie, jak dla mnie jest ona lepszą wersją tradycyjnej sałatki jarzynowej. Przy krojeniu i obieraniu warzyw pomocne mi były noże, które otrzymałam w paczce niespodziance od Fiskars . W zestawie znajdował się duży i ostry nóż szefa kuchni oraz mniejszy, uniwersalny
Marta GotujeTradycyjna polska konfitura, którą można było spotkać w ciastach i ciasteczkach, ale przede wszystkim w pączkach. Prosta i szybka do zrobienia. Ma jednak jedną wadę - dzika róża kwitnie raz w roku i coraz ciężej znaleźć taką, która nie rośnie bezpośrednio przy ruchliwej ulicy
Milion Smakówniego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna) kilka łyżek mleka Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy
Cynamonowe szczęściezobacz TUTAJ" , warto się zarejestrować się, wypełniać ankiety i zostać wybranym na Ambasadora dla produktu, marki która bierze udział w kampanii - otrzymałam paczkę Ambasadora z zawartością reklamówek, torebek do porcjowania płatków na próbki smakowe, 3 opakowania płatków tradycyjnych, 3 opakowania płatków z cynamonem, każda po 400 gram, pełna oferta Nestle Cheerios Oats jest "zobacz TUTAJ" na spotkaniu ze znajomymi poczęstowałam
W Mojej Kuchni Lubięjakiegoś czasu miałam w lodówce paczkę buraczków i zastanawiałam się co z nich przygotować. Pomysłów jak zwykle było sporo i tradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego
Codzienne GotowaniePrzepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę Owczarz Składniki herbatniki 5 paczek cukier - 1/2 szkl Kakao - 2 łyżki czubate dżem śliwkowy -1 słoik margaryna - 1/2 kostki woda
Tradycyjna Kuchnianadejdą święta, więc kołocz musi być. I żeby mi nikt nie nazwał tego ciasta kołacz bo zamorduje! Kołocz to tradycyjne ciasto na Górnym Śląsku podawane na wszystkich rodzinnych uroczystościach, weselach, odpustach, roznoszone także w paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze, w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikdrodzy, dzięki uprzejmości Piekarni Galicyjskiej , która gości na wielu stołach już od 1993 roku, otrzymałam do przetestowania 2 paczki wspaniałych „Chrupaków” . Czym jest „Chrupak”? To bardzo smaczne pieczywo, które powstaje z naturalnego zakwasu za pomocą tradycyjnych metod wypieku. Każda kromka i snack jest doskonałym źródłem błonnika, białka, węglowodanów złożonych, NNKT, soli mineralnych i witamin. Osobiści już(...)dwóch opakowaniach: Na blogu będziecie mogli znaleźć przepisy i recenzje z Chrupakami w roli głównej. Już dziś mogę Wam z czystym sumieniem polecić te wspaniałe chrupkie snaki i chlebki. Paczka snaków o smaku sera i cebuli znikła w moim domu w jednej chwili. Wszyscy domownicy byli zachwyceni ich smakiem. A ja … zajadałam się ocalałymi resztkami podczas przeszukiwania książki kulinarnej
Słodkie okruszkidrodzy, dzięki uprzejmości Piekarni Galicyjskiej , która gości na wielu stołach już od 1993 roku, otrzymałam do przetestowania 2 paczki wspaniałych "Chrupaków" . Czym jest "Chrupak"? To bardzo smaczne pieczywo, które powstaje z naturalnego zakwasu za pomocą tradycyjnych metod wypieku. Każda kromka i snack jest doskonałym źródłem błonnika, białka, węglowodanów złożonych, NNKT, soli mineralnych i witamin. Osobiści już wcześniej miałam okazję(...)dwóch opakowaniach: Na blogu będziecie mogli znaleźć przepisy i recenzje z Chrupakami w roli głównej. Już dziś mogę Wam z czystym sumieniem polecić te wspaniałe chrupkie snaki i chlebki. Paczka snaków o smaku sera i cebuli znikła w moim domu w jednej chwili. Wszyscy domownicy byli zachwyceni ich smakiem. A ja ... zajadałam się ocalałymi resztkami podczas przeszukiwania książki kulinarnej
Słodkie okruszkipowstały dziś pączki w wersji bardziej "fit" :). Przepis, który proponujemy jest dużo szybszy od tzw. przepisów babć, a jednocześnie pączki wychodzą tak pulchne, że po jednym ma się ochotę na kolejne. Dawniej pączuchy lepiłyśmy z babcią - tradycyjnym sposobem - i schodził na to cały Tłusty Czwartek. Ten przepis zaś gości w naszej kuchni od kilku lat dzięki cioci Wioli(...)które wkładamy marmoladę i ulepionym pozwalamy chwilę urosnąć. Smażymy na głębokim tłuszczu. Dziś zrobiłyśmy ciasta dwa razy więcej i wyszło nam około 50 sztuk grubasków :) Nasze rady - lepcie pączki naprawdę małe, bo rosną sporo nawet podczas smażenia i jeśli lubicie bardzo słodkie, to dodajcie więcej cukru, bo te do najsłodszych nie należą (dla nas jest to kolejna zaleta tego
WeAreCrazystatystykach oraz w grupach ogromną popularnością cieszą się keto oponki serowe i pączki bez glutenu i laktozy . Wiem jednak, że niektórzy mieli problemy z ich smażeniem, więc dzięki Waszym podpowiedziom powstał przepis na pieczone oponki serowe. Są naprawdę przepyszne, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne a do tego zawsze wychodzą! Składniki – pieczone oponki serowe (u mnie(...)blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej. Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Po wyjęciu z piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać
Ola la LCHF