tradycyjne pączki - 1000 przepisów (strona:34/67)

Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 177

Tradycyjnie, jak co roku, wpis o nadchodzących trendach kulinarnych. Ze statystykami jest tak, że jak w jednym gospodarstwie domowym mąż pali paczkę papierosów dziennie, a żona nie pali w ogóle, to oboje palą 10 papierosów. Trendy wykazują co najwyżej statystyczny wzrost zainteresowania takim, a nie innym zjawiskiem. Nie oznacza to w cale, że takie zainteresowanie będzie zawsze i wszędzie oraz

Kryzysowa Książka Kucharska
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 132

internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę z datą 14.04, a zadumany Mąż nie zauważył, chwycił i skończyło się na goudzie, na szczęście obecnej

I tu będę miała takie te
Testowanie produktów - Streetcom Perlux 171

ceny itp. Dzięki stronie Streetcom mam okazję testować perły piorące Perlux. Nigdy wcześniej nie używałam takiego typu produktów, zawsze tradycyjnie kupowałam proszek do białego, do kolorów itp. Kapsułki Perlux pozwalają Nam niewątpliwie zaoszczędzić miejsce, proszki zajmują dużo więcej miejsca niż paczka Perlux, a oszczędność miejsca w małym mieszkaniu jest niewątpliwie bardzo ważna. Nie musimy się także przejmować ile proszku wsypać

Ptasia Kuchnia
Testowanie produktów - Streetcom -Perlux 172

ceny itp. Dzięki stronie Streetcom mam okazję testować perły piorące Perlux. Nigdy wcześniej nie używałam takiego typu produktów, zawsze tradycyjnie kupowałam proszek do białego, do kolorów itp. Kapsułki Perlux pozwalają Nam niewątpliwie zaoszczędzić miejsce, proszki zajmują dużo więcej miejsca niż paczka Perlux, a oszczędność miejsca w małym mieszkaniu jest niewątpliwie bardzo ważna. Nie musimy się także przejmować ile proszku wsypać

Ptasia Kuchnia
Chrust czyli faworki 181

Faworki... tego smakołyku, obok  pączków  nie może zabraknąć  na polskim karnawałowym stole ! Przepis pochodzi ze starej książki "Kuchnia polska", z której bardzo często korzystam przy tradycyjnych polskich daniach. A lubię ją tym bardziej, że ma ona  swoją historię.  Została upolowana na corocznym Festynie Trybuny Ludu, odbywającym się

Kulinarne przygody Gatity
Babka piaskowa, cytrynowa 354

Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru 4 duże jaja sok z 1/2 cytryny 20 g skórki pomarańczowej 20 g rodzynków (pominęłam) 1/2 paczki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki) 3-4 łyżki śmietany lub zsiadłego mleka (użyłam śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orzechowe placuszki jaglane z piekarnika 249

wiecie, a jeśli należycie do grona osób, które jeszcze nie rozsmakowały się w jaglance, to mam nadzieję, że za sprawą dzisiejszego przepisu pomogę Wam to zmienić. Weekend tradycyjnie spędzam w kuchni. Z racji, że coraz bardziej brakuje mi na to czasu w ciągu tygodnia (co zresztą da się niestety zauważyć), staram się nadrabiać zaległości przez te dwa dni. Dzisiaj(...)między posiłkami.  Za ich pysznie orzechowy smak odpowiada masło orzechowe , które stanowiło część paczki od firmy  Myprotein . Dosłownie zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania!  Zostało wyprodukowane w 100% z orzechów z całymi łupinami przez co jest ciemniejsze niż inne.  Tradycyjnie wybrałam wersję crunchy, więc masło jest dodatkowo przyjemnie chrupiące. W kilogramowym opakowaniu prezentuje się imponująco

peanutbuttermonster
Tradycyjne faworki czyli chrust 146

Tradycyjne faworki czyli chrust to coś czego w karnawale zabraknąć nie może. Trudno jednoznacznie określić kiedy i gdzie narodziła się tradycja smażenia faworków. Nazwa pochodząca od francuskiego słowa „faveur” (wstążeczka) wskazuje na Francję, z kolei określenia chrust, chrusty, chrustek lub chruścik kojarzone są ze Śląskiem i z Kresami Wschodnimi dawnej Rzeczypospolitej. Jednak historycy skłaniają się ku tezie, że faworki powstały(...)zakątkach Europy, ale także w Izraelu i w Chile. Początkowo faworki przygotowywano z ciasta na pączki, dopiero wraz z upływem czasu przybrały obecną formę, kruchych i delikatnych faworków z ciasta zbijanego tłuczkiem. Kruche i delikatne faworki, chrust, chruściki najlepsze w karnawale Przepis na tradycyjne faworki czyli chrust pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej - Kuchnia Polska wydanej w 1963 rok. Jednak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta z jajek na krakersach 80

Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska. Nie co odmiany zamiast tradycyjnej kanapki. Składniki 6 jajek 1 łyżka sosu majonezowego czosnkowego( można zastąpić jogurtem greckim) 1 łyżka musztardy szczypiorek kilka rzodkiewek pieprz, sól paczka krakersów Jajka gotujemy na twardo. Wkładamy do blendera, dodajemy przyprawy według uznania, sos majonezowy,musztardę i miksujemy. Szczypiorek siekamy,rzodkiewkę w plasterki. Na … Czytaj dalej Pasta

gotuj ze mną
Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit 102

pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ?  Składniki :  1 opakowanie mrożonego szpianku  3/4 paczki makaronu razowego lub innego ulubionego jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła) masło klarowane kilka łyżeczek

zdrowa vege kuchnia
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 184

Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego wypieku.  Prawie wszystko wykonuje się tu ręcznie. Wykorzystywane są dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji używa się wyłącznie naturalne surowce. Konserwanty(...)Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę.  Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki. W Tłusty Czwartek

królestwo garów
Pączki z ziemniakami 89

pączki drożdżowe, ale z dodatkiem ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Takie pączki podobno dłużej utrzymują świeżość i są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Jestem ciekawa czy do jutra dotrwają, bo są smaczne, że już sporo ubyło. Są bardzo pulchne i mięciutkie. Zrobiłam je tradycyjnie z dżemem i cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g ugotowanych ziemniaków(...)cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku 4 łyżki wódki dżem truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania: Składniki na pączki, które trzymam w lodówce wyjęłam parę godzin wcześniej żeby nabrały temperatury pokojowej. Ugotowane i wystudzone ziemniaki z dnia poprzedniego zmieliłam w maszynce do mięsa. Można też przepuścić przez praskę. Masło

Waniliowe Improwizacje
Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę 310

Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę C hurros to tradycyjny hiszpański przysmak popularny również w Portugalii, Turcji, Meksyku i Ameryce Środkowej, wytwarzany z ciasta parzonego, które następnie

Księga-Smaku
Andrutowy torcik 113

Prosty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki

Tradycyjna Kuchnia