tradycyjne pączki - 1000 przepisów (strona:40/67)

Gravlax 70

Czas czytania: 2 min Gravlax, to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządza się je z surowego łososia. Łosoś do tego dania musi być bardzo świeży, bez ości

SprawdzonaKuchnia.pl
TIRAMISU MIĘTOWE 142

Inna wersja tradycyjnego Tiramisu , ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych

RAROSSA
Popcornowe muffiny z blendera 188

lubi. Swoje papilotki pokolorowałam mazakami na czerwono :) żeby bardziej przypominały tradycyjne pudełko od popcornu :)  Składniki na ok 12 muffinek : 280 g patków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy piernikowej 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 dojrzałe banany masło orzechowe (do posmarowania) paczka popcornu Przygotowanie :  Foremkę do babeczek wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać

zdrowa vege kuchnia
Szybki andrut z masłem orzechowym 152

ekspresowa wersja znanego smakołyku sprzed lat i dużo zdrowsza od tradycyjnej (tradycyjny przepis znajdziesz tutaj ), do której zużywano kostkę masła. Dzisiejsze wafle przełożyłam masłem orzechowym, warstwą kwaskowatego dżemu i roztopioną gorzką czekokladą. Ilość warstw z masłem orzechowym musi równoważyć warstwa czekoladowa, by wafel nie był za suchy. Składniki: paczka wafli 1/2 szklanki masła orzechowego 150 g gorzkiej czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z patelni 567

Mąż obdarował mnie na Dzień Kobiet bukietem tulipanów i wielką paczką Rafaello, ja zrewanżowałam mu się ekspresowym obiadem A tak na serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pani Walewska, Pychotka ciasto bez pieczenia 232

Dziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka 1,5 kostki miękkiego

Pychotkaaa
Kwaśnica wegetariańska 72

Czas czytania: 2 min Kwaśnica wegetariańska Kwaśnica jest tradycyjną zupą góralską, którą przyrządza się na co dzień i od święta. Oryginalna kwaśnica to zupa bardzo kwaśna

SprawdzonaKuchnia.pl
Barszcz czerwony z uszkami 77

Czas czytania: 3 min Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna . Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 174

11 listopad to nie tylko rocznica odzyskania Niepodległości przez Polskę. W Wielkopolsce obchodzimy tego dnia Dzień Świętego Marcina. Tego dnia tradycyjnie już w wielu piekarniach można

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 140

najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam

Słodkie inspiracje
Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice 158

pierogów albo krokietów. Nawet słodkie potrawy, jak owoce w cieście, pączki, chruściki czy popularne „gniazdka” przygotować można techniką zatopienia we wrzącym oleju. Warto smażyć w ten właśnie sposób, o ile nie mamy zamiaru wyłączyć smażonych potraw w całkowicie z diety, gdyż ta technika jest o wiele zdrowsza od tradycyjnego smażenia na patelni. Pamiętać jednak należy o kilku zasadach: smażymy

WojnaNaSmaki.pl
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 96

więc zrobiłam z połową ryby, drugą część zaś usmażyłam w tradycyjnej panierce, czyli obtoczoną w mące, jajku i bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy posmarowałam łyżeczką majonezu, a następnie posypałam tartym serem i cebulką. Możecie użyć dowolnego ulubionego żółtego sera, ja akurat miałam tartą mozzarellę w paczce i taką wykorzystałam do tego przepisu. Całość zapieka się

Słodko-Słony Świat Ilony
Mazurek waflowy z kajmakiem 98

zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście, ale z wafli. Wszyscy kochamy wafle z masą kajmakową! Ale za rok obiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego • 200 g masła • płatki migdałowe do dekoracji • 2 paczki migdałów w czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady

To co kocham