smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec
PaleoSMAKKarnawał tradycyjnie rozpoczyna się po Nowym Roku od Święta Trzech Króli i kończy się środą popielcową. W tym roku czasu na różnego rodzaju zabawy a tym
Życie zaczyna się w kuchnipozwolimy. Nie chcę dać się zwariować. Na koniec mała opowiastka. Pracowałam kiedyś jako opiekunka dzieci w Anglii. Kiedy do nich przyjechałam, przywiozłam im nasze tradycyjne czekoladki z Wedla i kilka paczek kamyczków, czyli orzeszków w kolorowej polewie. Kto ich nie jadł w dzieciństwie? Takie polskie one mi się wydawały, idealne na prezent dla dzieci ;) Matka wzięła do ręki
bistro mamasmalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec
PaleoSMAKPączki- faworki dyniowe to moje tegoroczne kulinarne odkrycie :) Składniki: 30 dag dyni 25 dag mąki 4 jajka 3 kieliszki czerwonego słodkiego wina 5 dag startej skórki
Tradycyjna KuchniaDzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć tutaj pączków. Co prawda nie są to tradycyjne, drożdżowe, nadziane konfiturą z róży, ale malutkie pączusie z nadzieniem budyniowym. Mimo to myślę, że zachęcą do ich wypróbowania, bo są łatwe, szybkie w przygotowaniu i ze składników, które zawsze mamy w lodowce. Zapraszam. Przepis znalazłam tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczwartek. Jak powszechnie wiadomo jest to jedyny dzień w roku kiedy można jeść co się chce i ile się i na pewno nie pójdzie "w boczki" (: Tradycyjnie w tym dniu wszyscy jedzą pączki jednak jak zwykle ja muszę się wyłamać i zaproponować Wam "Oponki serowe", domowej roboty których smak na pewno pamiętacie z dzieciństwa. Składniki
Mechanik w kuchniPączki pieczone to wersja dla osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie lubią tych tradycyjnie smażonych na głębokim tłuszczu. Nie jest to przepis na pączki dietetyczne, gdyż ich skład niewiele odbiega od składu klasycznych pączków. Na pewno mają one nieco mniej kalorii, gdyż nie nasiąkają tłuszczem jak te smażone. Pączki pieczone wykonuje się tak jak zwykłe pączki
Smakołyki Berenikipiekarniku :) No i tak jak kiedyś ktoś powiedział: pączki pieczone to nie pączki! Pączki się smaży! I coś w tym jest! Moje "pączki-nie pączki" bardziej przypominały słodkie drożdżowe bułeczki niż tradycyjne smażone pączusie:( I mimo, że ich wygląd mnie nie zachwycił w smaku były bardzo dobre, nie mocno słodkie, delikatne i puszyste ... no i zero zapachu smażonego oleju(...)Ponieważ korzystałam w całości z TEGO przepisu zamieszczam do niego link, bo nie ma sensu kopiować słowo w słowo tej samej treści. Autorka bloga bardzo dokładnie objaśnia wykonanie pączków. Moim zdaniem jednak trzeba do wyrobionego ciasta dodać zdecydowanie więcej mąki, gdyż jest bardzo luźne, co uniemożliwia wycinanie pączków i przenoszenie ich na blachę bez zmiany kształtu. W każdym
Walijskie Pichceniedomowe pączki, że już po tygodniu usmażyliśmy kolejne. Tym razem zamiast nadziewać je marmoladą, przełożyliśmy prostym kremem waniliowym z dodatkiem rumu. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego nadzienia, dodatkowo nie trzeba zastanawiać się, jak wypełniać pączki. Nam to się podoba – szybciej zabieramy się za jedzenie. Składniki Pączki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 4 żółtka 1 jajko
niecodziennikparydość, że trzeba stać i wyrabiać, to wcześniej jeszcze ziemniaki pasuje ugotować i zgnieść żeby były gotowe. Gra jest jednak warta świeczki, bo takie pączki są zdecydowanie bardziej miękkie, wilgotne i świeższe od tradycyjnych drożdżowych. Zazwyczaj na drugi dzień po upieczeniu przepijamy kawą, by się nie zadławić, a w tym wypadku nie było to konieczne. Zapraszam na pączki, a jeśli
Kuchnia w czekoladzieTłusty czwartek. W ten dzień nie może zabraknąć pączków, ale nie muszą to być te tradycyjne. Pączuszki jogurtowe to słodka propozycja dla zapracowanych. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Małe, pulchne, delikatne ... :) Składniki: (porcja na ok. 50 pączuszków) 4 jajka 350 jogurtu naturalnego 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku(...)cytryny. Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, a drugą zrzucamy ciasto na gorący olej. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkościkupuj na wagę- poszukaj sklepu, który sprzedaje przyprawy luzem. UWAGA: Porównaj ceny jednostkowej wagi dla gotowych pakowanych produktów. Zdarza się, że są tańsze 6. Muesli- gotowe w paczkach są zazwyczaj dużo droższe. Spróbuj kupić płatki owsiane i do tego luzem na wagę dodatki według uznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka(...)dużo tańsza od kolorowych i słodkich napojów i przede wszystkim zdrowsza! Nie musisz jej kupować, wystarczy zaopatrzyć się np. w filtry do wody i korzystać z tradycyjnej „kranówki” 15. Przeliczanie- nie zawsze większa paczka się bardziej opłaca. Wbrew panującym przekonaniom jest często odwrotnie. Sklepy wykorzystują tą mylną świadomość klientów. Zawsze przeliczaj na jedną miarę- większość sklepów przy cenie podaje cenę
Tradycyjna Kuchniakońca. Polecam, szczególnie, że baza jest wręcz idealna, środek może być dowolny - co Wam w duszy za gra, a jak nie macie pomysłu to tradycyjna marmolada albo bez środka też, są ok. Porcja 20 pączków Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki oleju 2 żółtka szczypta soli 1 kieliszek(...)rumu tradycyjnie marmolada ok 100 g 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość
Niezły Młynekwyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny. Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Amerykańskie pączki z migdałami. Warto się zastanowić, które pączki zaszczycą nasz stół. Zdecydujemy się na tradycyjne czy może amerykańskie, trochę lżejsze ,a może hiszpańskie z bitą śmietaną, bardziej przypominające ptysie, a może greckie kładzione łyżką z pistacjami ,a może holenderskie(...)Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron ,po 2-3 min na rumiano ,Osuszyć na bibule. Cukier puder utrzeć z białkiem ,dodać aromat .Lukrem posmarować pączki i posypać uprażonymi migdałami. Greckie pączki , pistacjowe. Składniki. 400 g mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 1łyżeczka skórki cytrynowej 1/3 łyżeczki
Kulinarny karnet Christophera