Dzień w którym bezkarnie można zajadać się pysznymi pączkami, oponkami lub faworkami. No właśnie, a na blogu nie ma przepisu na pączki. Dlatego, bardzo proszę, przepis jest. Zwykły tradycyjny, bez udziwnień. Pączki z tego przepisu są miękkie i puszyste. Nadziałam je marmoladą przed smażeniem, ale jeśli wolicie, możecie to zrobić po usmażeniu, używając rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką. Składniki
Agusiowe smakołykiDomowe pączki jak u babci Tradycyjny przepis na pyszne domowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Z pozostałych po pieczeniu pączków białek jaj możemy wykonać różnego rodzaju ciasta na które przepisy znajdziecie TUTAJ (klik) . Polecam! Składniki: 1,5 kg mąki 75g drożdży 12 łyżek cukru pół
Blog z ApetytemDzisiaj miałam ogromną ochotę na pączki. Miało być tradycyjnie i tłusto, ale postawiłam na o wiele zdrowszą wersje pączków, które pieczone są w piekarniku. Smak takich pączków jest również niesamowity, a kalorii o wiele mniej! Nadziałam je konfiturą truskawkową, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej marmolady lub konfitury. Polecam w szczególności marmoladę różaną. Wierzch pączków oczywiście oblany lukrem, taką polewę uwielbiam
kulinarne odsłony patiCiasto ziemniaczane jest pulchne, wilgotne i bardzo smaczne. Wypróbujcie je koniecznie! Może zrobicie takie na Tłusty Czwartek ? Te pączki ziemniaczane bardzo nam smakowały, ale nic nie przebije tych tradycyjnych, naszych ulubionych pączków domowych ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanazywa się Martedi grasso, czyli Tłusty Wtorek. Podobnie jak w Polsce jest on związany z zakończeniem ostatniego tygodnia karnawału, ale Włosi w ten dzień nie jedzą konkretnie pączków, lecz różnego rodzaju tradycyjne słodkości (w zależności od regionu). Jeśli chcecie powiedzieć Włochom, że obchodzicie Tłusty Czwartek możecie użyć sformułowania “festa del bombolone” lub “sagra del bombolone”. Wtedy(...)Włoch zrozumie, że chodzi nam o dzień, w którym obchodzimy “święto pączka” czyli po prostu jemy pączki. Włoskie, karnawałowe wypieki Le chiacchiere Innymi słowy to tradycyjny wypiek karnawałowy, z którym spotkamy się w wielu regionach Włoch. W zależności od regionu włoskiego, w którym są przygotowane, przybierają różne nazwy, na przykład: Frappe w Rzymie, Bugie w Piemoncie, Crostoli
365 dni dookoła kuchniudało nam się dostać do kampanii Streetcom. Tym razem to ja wzięłam udział w kampanii. Kampania bardzo smaczna i zdrowa - sery żółte Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek. W paczce ambasadorki oprócz tradycyjnego przewodnika ambasadorki i ulotek dla osób częstowanych, był ser Salami Serenada, książeczka z przepisami na wykorzystanie sera oraz plastikowy pojemnik na przechowywanie sera. Cała paczka była do odioru
Państwo Wojtczuk gotującelu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/awaryjne-paczki-z-serka-homogenizowanego/ BosowKuchni Pierwszy raz te pączki jadłam w liceum. Były pyszne, nie tak ciężkie jak te tradycyjne. W dodatku pączki robi się z serków homogenizowanych i ich zrobienie ze smażeniem zajmie Wam jakieś 15-20 min. Pączki są leciutkie i błyskawicznie znikają w głodnych buziach. Jeśli nie kupiliście
Mieszam w Garnkunieprzyzwoicie tuczącym, cudownym przysmakiem. Nikt dzisiaj nie liczy kalorii bo taki dzień jest raz w roku. Z tej okazji ja przygotowałam tym razem a może znowu mało klasyczne pączki ale jednocześnie tradycyjne tylko ze nie u nas a w Korei. Zapraszam na zakręcane pączki kkwabaegi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejne już - tradycyjne, czyli smażone pączki. Kolejne bardzo smaczne i kolejny mały zawód... :-( Zdesperowana kobieta w poszukiwaniu przepisu na pączki , które mają obwódkę po usmażeniu sięga po coraz to nowe przepisy. A obwódki jak nie było, tak nie ma... No nic chyba sobie odpuszczę, widać mąka orkiszowa nie pozwala im się tak napuszyć, bo to ponoć od tego tworzy(...)tylko końcóweczka do mycia). Po nadzianiu pączki posypujemy mielonym ksylitolem lub smarujemy pędzelkiem lukrem. Polecam uwielbiany przez nas lukier marcepanowy: puder trzcinowy, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Dokładnie wymieszać i lukier gotowy. W zależności od tego jaki ma być gęsty dodajemy odpowiednią ilość kremówki. Ten lukier jest przepyszny, Jest mniej słodki niż tradycyjny i ma cudny smak marcepanu... Smacznego
Smaczne Zdrowetemu od Asi , ale go po swojemu zmodyfikowałam. Jako, że nie jestem fanką pączków smażę je raz w roku w Tłusty Czwartek. W Polsce i nie tylko, pączki je się tradycyjnie w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków ! Dzisiaj miałam sporo czasu, wiec postanowiłam, że usmażę moim zdaniem najlepsze pączki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis dała mi moja ciocia. Pączki mi wyszły super, są puszyste i smaczne. Składniki: 1 kg mąki 12-15 żółtek 12 dag drożdży ½ szklanki cukru ½ butelki
Tradycyjna KuchniaPyszne kokosowe nadzienie to doskonały zamiennik tradycyjnej marmolady. Takie pączki to coś co ja lubię. Nadzienie jest dosyć słodkie ale nam to nie przeszkadza raz w roku poszaleć z kaloriami można. Składniki: 450 g mąki pszennej 50 g kokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka
Ala piecze i gotujeinternet Ks. Jędrzej Kitowicz, z właściwym sobie humorem pisał o pączkach: "Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby je podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu rozciąga się i pęcznieje, jak gąbka do swej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska". Wszędzie, i w miastach, i na wsi, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień(...)jedzeniu i piciu, a stoły uginały się pod ciężarem mis i półmisków, z tradycyjnymi, zapustnymi potrawami. Już w XVII i XVIII w. chlubili się umiejętnością wyrobu doskonałych pączków cukiernicy warszawscy i tradycyjnie dostarczali je w karnawale, a zwłaszcza w tłusty czwartek na dwór i stół królewski Stanisława Augusta Poniatowskiego i na jego słynne 'obiady czwartkowe'. Pączki bowiem od kilku stuleci
Kuchenna KontrrewolucyaDziś mam dla Was przepis na obłędne, nie pączki, a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Na pączki przyjdzie czas, szczególnie, że przymierzam się do tych tradycyjnych, staropolskich. Zobaczymy, co to z tego wyjdzie Tymczasem chrust: Składniki: 230 g mąki 4 żółtka 2 duże łyżki
Kate's Kitchen