karnawał to czas na wszelakie pączki, faworki, oponki serowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić p ą czki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty
Bernika - moj kulinarny pamietnikPączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi , rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków drożdżowych, którym w niczym nie ustępują. Były tak dobre, że musieliśmy się mocno ograniczać i ćwiczyć silną wolę, aby pozostawić sobie kilka sztuk na następny dzień. Chyba następnym razem pączki ptysiowe będziemy musieli zrobić
niecodziennikparyPączki z jabłkami to kolejna propozycja na domowe wypieki karnawałowe. To propozycja dla osób, które potrzebują jakiejś odmiany i chcą spróbować czegoś innego niż tradycyjne pączki z konfiturą z dzikiej róży . Pączki z jabłkami mnie osobiście kojarzą się z jesienią (choć teraz w sumie mamy ją za oknem). Choć nie byłam do nich przekonana, muszę przyznać, że są naprawdę bardzo
365 dni dookoła kuchniPączki na zakwasie pszennym robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni. Są pyszne również następnego dnia, nie tracą świeżości tak szybko jak tradycyjne pączki drożdżowe .To najlepsze pączki na Tłusty Czwartek i każdą inną okazję. Pączki na zakwasie pszennym wbrew pozorom nie są aż tak bardzo pracochłonne, jak mogłoby wynikać z długości tego przepisu, większość czasu zajmuje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMięciutkie i apetyczne pączki z serkiem mascarpone – w tym roku to nimi objadamy się w Tłusty Czwartek. Godziny pracy nie pozwalają nam na długie przygotowywanie ciasta drożdżowego na tradycyjne pączki, ale chyba nadrobimy to w weekend. Tymczasem dzisiaj raczymy się szybkimi do wykonania pączkami z serkiem mascarpone , które także zachwycają swoim smakiem i lekkością. Do ich przygotowania nie używa
niecodziennikparyCzwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie. Miłego ucztowania Wam życzę
Smakowity Blog KulinarnySkoro dzisiaj Tłusty Czwartek to i na moim blogu nie może zabraknąć pączkowych wypieków. Jednak zamiast tradycyjnych pączków zaproponuje Wam paczki naszych dalekich europejskich sąsiadów mianowicie chorwackie fritule. Pączki as bardzo proste, nie wymagają wyrastania, można zrobić je w 20 minut. Do tego są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Idealne na ten dzień jak i na każdy inny kiedy nam się
Bernika - moj kulinarny pamietnikTłusty czwartek już jutro, jeśli jeszcze nie wiesz co upiec albo nie masz ochoty na tradycyjne pączki – świetnie się składa! Dziś we współpracy z Pauliną z bloga luckyinflife mamy dla Was aż 3 przepisy na tłusty czwartek: pyszne fritule, pięknie wyglądające róże i tradycyjne oponki serowe. Słodkości, które dzisiaj Wam proponuję to pomysły Pauliny, która od ponad roku prowadzi
Rozdomowionapączki :) Owszem, nie da się ukryć, że to nie to samo i nie da się ukryć, że sto razy bardziej wolałabym do końca karnawału zajadać się codziennie tradycyjnymi pączkami smażonymi na głębokim tłuszczu. Niestety po pierwsze nie wytrzymałby tego mój zmysł powonienia, gdyż kiepsko znosi dom pachnący… Czytaj dalej Pączki pieczone z nadzieniem czekoladowym
brunetkawkuchnipowierzchnią tłuszczu nadal pozostaje nie zrumieniona i w ten sposób otrzymuje się obwódkę. Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i w naczyniu odkrytym. Dekoracja pączków. Pączki tradycyjnie posypuje się cukrem pudrem z dodatkiem wanilii lub lukruje , gdy są jeszcze ciepłe. Można również oblać roztopioną w kąpieli czekoladą i obsypać skórką kandyzowaną np. pomarańczową lub pączki obsypać
Ciastka - domowe słodkościjedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą. Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły pospane cukrem pudrem ja wolałam te lukrowane. Wg mnie
Dzieje kuchennej WiewióryBeatrice Ojakangas „Chleb pieczemy w domu” znalazłam przepis na pączki z mąki pszennej pełnoziarnistej i postanowiłam wypróbować. Mąkę pszenną pełnoziarnistą zamieniłam na mąkę orkiszową, bo jeśli ma być zdrowiej, to orkisz z pewnością będzie lepszy niż zwykła pszenica. Ciasto na te pączki różni się nieco od ciasta na pączki tradycyjne, ponieważ jest z mąki orkiszowej, a po wyrobieniu umieszczamy
SprawdzonaKuchnia.plmiękkie, idealne dla najmłodszych, choć zyskały też swoje grono fanów wśród dorosłych. Ich mini rozmiary sprawiają, że świetnie sprawdzają się na wynos, do pracy, czy szkoły. Zdecydowanie lepsza wersja, tradycyjnych pączków. Składniki na pączki: 270 g mąki 200 g białego sera 3 łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka
NiePieprz.pltysiąc razy, inaczej będą niedobre . No i jak tu z tym dyskutować...? No nie da się. Na Tłusty Czwartek, który w tym roku wypada wyjątkowo wcześnie, przygotuję z Mamunią tradycyjne pączki (mamy plan). Zanim jednak to nastąpi, postanowiłam poeksperymentować nieco we własnej kuchni. Tym sposobem mam dla Was dwa naprawdę wyjątkowe przepisy. A zaczniemy od pączków czekoladowych... Z tymi pączkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na te pączusie, dostałam kilka lat temu, od mamy mojej koleżanki. Przepis był na kilogram mąki, ale ja zawsze robię z połowy porcji. Szczerze powiem, że najbardziej lubię tradycyjne pączki, chociaż te z ziemniakami, są naprawdę pyszne. Tym bardziej, że dłużej zachowują świeżość. Składniki: Zaczyn: 1 niepełna szklanka ciepłego mleka 50 g. drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki
Agusiowe smakołyki