tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:18/100)

HRECZANYKI - DANIE KUCHNI PODKARPACKIEJ 255

Podkarpacia.Nazwa wywodzi się od hreczki,czyli po ukraińsku gryki. Są to kotlety mielone z kaszą gryczaną i czosnkiem. Przepis na to danie znalazłam w ostatniej książce s Anastazji 'Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji'. Jeśli uwielbiacie kaszę gryczaną jak my to musicie takie kotlety zrobić,gdyż nie tylko są bardzo smaczne ale i zdrowe. Składniki: ok 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułeczki "krupczatki" 177

Przepis znalazłam na "Tradycyjna kuchnia Kasi" i od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich zaciekawiło gdyż do tej pory krupczatkę używałam tylko do kruchych ciast. W przepisie zamieniłam co nieco. Bułki są  kruche i  bardzo chrupiące. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami

Smakołyki Asi
Curry z kalafiora 228

stygnie staje się odrobinę łagodniejsze. Masalę należy dodawać stopniowo, najpierw 1 łyżeczkę, a w zależności od naszych upodobań dodać więcej. Zachęcam do próbowania nowych smaków, kiedyś trzymałam się kuchni tradycyjnej i nie eksperymentowałam z nowymi smakami, a teraz lubię łączyć znane smaki z nowymi. Uwielbiam przyprawy naturalne, ziołowe i nie mogę zrozumieć jak mogłam kiedyś używać czegoś co miało

Kuchcik gotuje
Bigos z wątróbką 249

bigosu? Nikt przecież nie słyszał o bigosie z wątróbką! No to pora zmienić ten stan, bo bigos z wątróbką jest bardzo smaczny! Bigos to jedno moich ulubionych dań tradycyjnej kuchni polskiej i tak się świetnie składa, że bez modyfikacji jest to potrawa paleo i niskowęglowodanowa . Staram się także jeść wątróbkę i włączać ją do różnych przepisów, dlatego robię np. pasztet

PaleoSMAK
Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem 377

dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać posiekanymi orzechami.   Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi

Z miłości do słodkości
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 179

szósta już edycja Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal”. Jest to największe wydarzenie promujące Portugalię w Polsce organizowane przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą. W jego ramach odbywają się spotkania z tradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim hotelu Rialto . w czasie której dwaj Szefowie kuchni Pedro Pena

królestwo garów
Restauracja Bazyliszek zaprasza każdego. Cz. IV i ostatnia. Mocne strony lolalu. 182

Cały wieczór oceniam bardzo wysoko. Obsługa lokalu sympatyczna, profesjonalna i otwarta na klienta. Od razu poczuliśmy się zaopiekowani. Karta dań niezbyt rozbudowana lecz stosunkowo różnorodna.  Znajdziecie tam dania kuchni tradycyjnej jak: półmisek polskich kiełbas i mięs pieczonych własnej produkcji z chrzanem i ćwikłą czy kaczkę pieczoną w pomarańczach z sosem żurawinowym, jabłkiem, pieczonymi ziemniakami, surówką i buraczkami oraz bardziej

Kuchnia po mojemu
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 150

rozpowszechniona pod nazwą "spring rolls". Skupmy się jednak na naszym daniu i kraju, z którego pochodzi. Wietnam jest dobrze znany ze swojej niechlubnej przeszłości, my jednak skupimy się na tradycyjnej kuchni. Jak w każdym kraju Azji wschodniej jedzenie uliczne jest niezwykle popularne. Możemy kupić tam niemal wszystko :) No to popatrzcie : Wietnam to kraj motorowerów, niezwykłej trakcji elektrycznej i cudownego wybrzeża

vegetanie
Restauracja Kryształowa - Katowice 150

zjeść….  zacznijmy  jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach.    Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Deser malinowy z nutką cytryny 294

sprawi zapewne wiele radości. Duże dzieci też bez problemu sobie z nim poradzą. Smacznego. Deser bierze udział w konkursie Słodki prezent na Dzień Matki, zorganizowanym przez Katarzynę z bloga Tradycyjna kuchnia http://tradycyjnakuchnia.blogspot.ie/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.htmlWydrukuj przepisThe post Deser malinowy z nutką cytryny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kruchy blok ryżowo-czekoladowy 251

Matki”. Deser, który nie wymaga wiele pracy, a przygotowując go sprawimy wiele radości. Smacznego. Deser bierze udział w konkursie Słodki prezent na Dzień Matki, zorganizowanym przez Katarzynę z bloga Tradycyjna kuchnia http://tradycyjnakuchnia.blogspot.ie/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.htmlWydrukuj przepisThe post Kruchy blok ryżowo-czekoladowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Risotto z kasztanami 192

Azja (w szczególności Chiny, Japonia i Korea Południowa) oraz tereny śródziemnomorskie (od Hiszpanii, przez Włochy i Turcję) to ważne miejsca dla uprawy kasztanów. Kasztany  odgrywają zasadniczą rolę w tradycyjnej kuchni tych państw.Bogaty smakowo kasztan jadalny od dawna jest znanym i cenionym przysmakiem. Jego intensywny, orzechowo-słodki smak może być stosowany do tworzenia przeróżnych przysmaków od wykwintnych przystawek, przez

Smakowity Blog Kulinarny
Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych 356

zajmuje się uprawą i suszeniem warzyw. Surowce utrwalane są naturalną metodą, co pozwala wyeliminować dodatek jakichkolwiek substancji chemicznych. Wprowadzili na rynek linię Dań Babci Zosi - która inspirowana jest na tradycyjnej kuchni babci, w skład której wchodzą zupy oraz dania z ryżu i kaszy z dodatkiem warzyw. Wszystkie ich produkty znajdziecie na ich stronie SYS klik gdzie znajdziecie informacje

Ala piecze i gotuje
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 232

całą rodzinką oglądając blog ,,Proste potrawy '' ją jemy .Czosnek i tłuszcz zwierzęcy każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną kuchnię zyskałam M,m,m,m Wodzionka niechaj o tej z zupie ze szpinakiem dowie się Twoja żonka ,mmm Wodzionka to zielone listki Bonduelle  ,czerstwy chleb i wody źródlanej

Proste Potrawy
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 396

danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi

OstryKęs
Pierogi leniwe 308

Dzisiaj propozycja dania z tradycyjnej kuchni polskiej: pierogi leniwe. Danie łatwe i proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Polane masłem i cukrem każdemu przypomni smak dzieciństwa! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g białego sera 300-400 g ugotowanych ziemniaków 150-200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Masło i cukier Ugotowane ziemniaki

Kolizje Smaków
Chleb na sodzie i zsiadłym mleku 314

naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe

prawdziwe jedzenie
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 275

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego

karmelowy
Nalewka wiśniowa. 133

Oprócz tradycyjnej polskiej kuchni cenię sobie własnego wyrobu trunki. Moja ulubiona nalewka - pyszna wiśniowa! Nie jest trudna w przygotowaniu, a naprawdę bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1 kg wydrylowanych wiśni 0,7 - 1kg cukru 250 ml wody źródlanej 500 ml spirytusu   WYKONANIE: Wydrylowane wiśnie zasypać w dużym słoju cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby owoce

Kuchnia Beaty
Smaki Islandii - tłuszcz z wieloryba 128

Kuchnia Islandii a zwłaszcza ta tradycyjna jest kuchnią prostą, opierającą się przede wszystkim na rybach, baraninie i jagnięcinie. Ale nie każdy wie, że można tam również spróbować dużo dziwnych i oszałamiających smakołyków. Justyna, mama chrzestna mojego synka obecnie mieszka na Islandii. Była tak miła, że przysłała nam kilka lokalnych smakołyków. Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Otrzymałam również od niej

Mama Gotuje
Zrazy ze schabu tradycyjne 254

Zrazy zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli, grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają się też użyte

Buniabaje w kuchni
Pączki tradycyjne 169

U nas karnawałowych słodkości ciąg dalszy;).... Składniki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek  

Anioły w kuchni
Rosti buraczane z sosem chrzanowym i "Pokolenie IKEA" 216

Acampo "Buonissimo! Italian food has never been so sexy". Lubię oglądać go w różnych programach kulinarnych i uwielbiam jego proste przepisy kuchni włoskiej. Rösti to placki ziemniaczane będące tradycyjnym daniem kuchni szwajcarskiej. Kiedyś pewnie przepis na nie pojawi się tutaj. Dziś jednak wersja zdecydowanie nie szwajcarska - z dodatkiem buraków, a zamiast sera na wierzchu - łatwy sos chrzanowy. Gino proponuje(...)przeciśnięty przez praskę. Warzywa wymieszać ręką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na 5 lub 6 części. Każdą z nich zbić w kulkę, a następnie rozpłaszczyć. Tradycyjne r östi są cienkimi plackami (jak nasze ziemniaczane). Ja proponuję zrobić je grubsze - można je wtedy potraktować jak wegańskie burgery. Placki odłożyć na godzinę do lodówki. Jogurt wymieszać z chrzanem. Smażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 186

sezonowością. Kulinarna przygodę z kuchnią regionalna Wielkopolski zaczynamy w Adwencie, czyli 1 grudnia. To czas kiedy jest mniej pracy na polu, a więcej czasu na przemyślenia i przygotowania do Bożego Narodzenia. Wraz z upływem roku przyjdzie też czas na świąteczne dania Wielkanocne, żniwa i chłodniki an upały, a potem rok zatoczy krąg aż do tradycyjnego bicia kaczek i gęsi(...)podawanych w drewnianych miskach i jedzonych drewnianą łyżką. Bardzo chciałabym przeczytać podobną książkę z przepisami z okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron

Ugotowane pozamiatane
Bigos staropolski 179

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis  tutaj ) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy. Bigos staropolski(...)przyrządzany jest bez zasmażki i dodatku koncentratu pomidorowego (nieznany dodatek w kuchni staropolskiej). Wagowo mięsa powinno być tyle co kapusty. Tradycyjnie bigos przygotowuję  raz w roku, właśnie na Nowy Rok. Ten na samej kiszonej kapuście był wyjątkowo smaczny, a przez dodatek wędzonych śliwek smakował jak przygotowany w kociołku nad ogniskiem. Podstawą bigosu jest smaczna kiszona kapusta, najlepsza samodzielnie ukiszona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kimchi 178

Kimchi  김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków  papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw(...)również kimchi o różnym „okresie leżakowania”. W Korei można również wyposażyć kuchnię w dodatkową, specjalną lodówkę na kimchi.” Przyznam, że moja wersja  wybitnie mi smakowała i jeszcze niejeden raz poeksperymentuję z tą wspaniałą potrawą. Na pewno pokuszę się na kimchi tradycyjne – długofermentujące. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Kimchi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Gravlax z łososia 298

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru, pieprzu i koperku.Gravlax z łososia podaje się najczęściej jako przekąska, kroi się łososia w bardzo cienkie plastry i często podaje z sosem hovmästarsås. Kiedyś aby przygotować gravlax solono łososie i zakopywano w piasku, w miejscu napływania fal morskich aby ryby lekko sfermentowały. Obecnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z ryżem po meksykańsku 3307

Pikantne kawałki kurczaka z tradycyjnymi dodatkami kuchni meksykańskiej, czyli kukurydzą i czerwoną fasolą. Błyskawiczne w przyrządzeniu, zainspirowane gotowym daniem na patelnię z Frosty, które kiedyś bardzo lubiłam. Postanowiłam odtworzyć je, i wyszło rewelacyjnie.   Kurczak z ryżem po meksykańsku      Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwona 1 papryka 1 mała puszka czerwonej fasoli 3/4 puszki kukurydzy

Mania Gotowania
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 186

mogłam oderwać od nich oczu i znalazłam przynajmniej kilka potraw, które chciałabym spróbować teraz, już, natychmiast. ;-) Kuchnia włoska większości z nas kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków i ciekawych produktów, praktyczne porady i przepiękne zdjęcia.  Książka "Menu

Szefowa kuchni
Zapiekanka z łososiem 208

Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Znane pod nazwą LACHSPUDDING Polecam amatorom łososia. Składniki 800 g ziemniaków 400 g fileta z łososia 4 jajka 300 ml mleka sól pieprz pęczek koperku 100 g masła Przygotowanie Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu pokroiłem w plasterki. Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu

R'n'G Kitchen
Poznaj oryginalne zupy rodem z Japonii 338

Japońska kuchnia zyskuje coraz większą liczbę fanów na całym świecie. Dieta Japończyków jest zdrowa, niskokaloryczna i przede wszystkim – niezwykle smaczna, dzięki umiejętnemu łączeniu smaków i małej ilości przypraw. Serca smakoszy podbijają między innymi japońskie zupy, takie jak udon, ramen czy miso. Co jednak począć w przypadku, gdy pod ręką brakuje nam japońskiego makaronu lub bulionów? Najpopularniejsze japońskie zupy Do najpopularniejszych(...)zupę – miso-shiru. Stała się ona źródłem inspiracji do stworzenia zupy OYAKATA Miso, która może stanowić alternatywę dla tradycyjnej potrawy. Na stronie internetowej Oyakata.com.pl znaleźć można przepisy, które mogą stać się pomocne w przygotowaniu oryginalnego, smacznego obiadu opartego na japońskiej kuchni. Posiłek w japońskim stylu Istnieje wiele sposobów na szybki posiłek w japońskim stylu. Fani japońskich zup z pewnością będą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!