tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:24/100)

Zupa ogórkowa z brązowym ryżem 158

Zupa Ogórkowa to tradycyjna  zupa w kuchni polskiej, niewątpliwie jest jedn ą  z moich ulubionych! Moja ogórkowa jest odpowiednia dla wegetarian, ponieważ zrobiona jest tylko na warzywach. Oprócz wody z kiszonych ogórków dodałam do zupy również starte ogórki kiszone. Moja mama nigdy nie robiła w ten sposób ogórkowej. Pierwszy raz podobn ą  zupkę jadłam u mojej siostry

kulinarne odsłony pati
WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA 168

mówię, a i o pogodzie, bo na dworze 15 stopni) i, przede wszystkim, bardzo pysznie. Na stole wystąpiło kilka dań - nowości, ale nie zabrakło i tych tradycyjnych, "wyniesionych" z maminej kuchni (nieco jedynie zmodyfikowanych, a raczej zweganizowanych). Jedną z takich potraw jest tradycyjna sałatka jarzynowa, jej nie może zabraknąć w najważniejsze święta. Kiedy już mamy dość kapusty, grochu i grzybów

Jeść, by żyć w zdrowiu
Klasyczna bruschetta 161

Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku, a samo danie przetrwało do dziś w prawie nie zmienionej formie. Jest wyjątkowo proste, bo składa się zaledwie z kilku składników, ale smak jest wyjątkowy

Milion Smaków
Schabowy w cieście serowym 141

Smaczna odmiana tradycyjnego kotleta schabowego. Tym razem w cieście z serków topionych. Pysznie i soczyście. Do tego ziemniaczki i jakaś smaczna surówka i mamy super danie

Ewa w kuchni
Minestra di cavolo e riso 147

Tradycyjna zupa toskańska ,przyrządzana jest na wywarze z flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g

R'n'G Kitchen
Meksyk we własnej osobie - Enchilada w formie tortu 221

Tradycyjna meksykańska enchilada powinna być   układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli- 

VioletoweKucharzenie
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 180

cenach ... niestety, możemy odnieść się tylko do tego co jest napisane na stronie internetowej, bo karty nie widziałyśmy, nie została nam ona nawet zaproponowana. Restauracja serwuje ponoć potrawy kuchni śląskiej oraz tradycyjne polskie dania, o czym  nie miałyśmy się okazji przekonać. I tak na początek dostałyśmy,  tu zgodnie z naszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 166

trzeba się trzymać ściśle przepisu, ani żadnych proporcji.  W zasadzie, każda musi się udać. Przygotowując zupę najważniejszą rzeczą jest, aby składniki były świeże i takie jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2

mojewypiekiinietylko
Kwaśnica 180

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który

mojewypiekiinietylko
Tradycyjne kotlety de volaille 336

4 filety z piersi kurczaka100 g masła2 jajka150 g tartej bułkisólolej do smażeniaWśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych

Świat Domowej Kuchni
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 219

dziś będzie kapuśniak :-) taki kujawski, tradycyjny, taki z dodatkiem kaszy - jaki gotowało się u mnie w domu :) Różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem jest następująca: "Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub tylko z chlebem.Dobra kwaśnica jest

Walijskie Pichcenie
SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 330

Pierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia

Nerds Kitchen
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 220

właśnie z płaskurki!W raz z rozpowszechnieniem się innych rodzajów zbóż, farro powoli zaczęła zanikać. Ale na obszarze Toskanii nigdy nie straciła na popularności. Stała się podstawą wielu tradycyjnych przepisów miejscowej kuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Śląskie niebo 321

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska, rzadziej wykonywana na Śląsku Górnym. Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych.  Głównym składnikiem potrawy jest

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza z mąki pełnoziarnistej ze szparagami 195

powstaje z przemiału całego ziarna, dzięki czemu ma znacznie więcej błonnika, fosforu, żelaza i białka niż mąka tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni równie dobrze jak mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy. Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest wyśmienite :) Ilość porcji

Kolizje Smaków
Pesto z natki rzodkiewki z olejem z pestek dyni 168

Tradycyjne pesto z bazylii zna chyba każdy, ale nie wszyscy wiedzą, że pesto można zrobić z naci naszych najpospolitszych warzyw. Przepis na pesto z sałaty był

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe pierożki z szynką 189

Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 198

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romanapochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą  jest Rzym. Charakteryzują

Mania Gotowania
Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 234

boczkiem i cebulą (Klaudynkowa kuchnia)Jajecznica z kurkami (Gziczka)Letnie śniadanie z dzieciństwa czyli jajecznica z pomidorami (Brzuszki Łakomczuszki)Jajecznica z parówkami i szczypiorkiem (Apetyczna Kuchnia)W koszulce czy bez:Pancakes z mąki z ciecierzycy z guacamole i jajkiem (Mam smak na...)Jajko Benedykta (Misiu Lubi Zjeść)Salade lyonnaise czyli francuska sałatka z boczkiem(...)migdałami i suszonym mango (Sio-smutki)Słodkie grzanki na śniadanie (O kurrrka!)Owsianka. Pasta...Owsianka z jajkiem (Lawendowy Poranek)Kremowa kaszka (Śniadania Fate)Tradycyjna pasta jajeczna (Apetyczna kuchnia)... i basta!Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za interesujące przepisy na śniadania.Okazuje się, że jajko wcale nie musi być nudne.I tylko smażone.Jeśli jesteście zainteresowani kolejną

bastalena
Buchty drożdżowe na krupczatce 137

Siedzimy w ciepłym domu, a za oknem wieje  wiatr i pada deszcz. Huczy i wyje złowrogo. Właśnie coś uderzyło w nasze okno – jest taki wiatr

Posadzone i zjedzone
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 138

Te drożdżówki, to sprawdzony, stary przepis, który funkcjonuje u mnie już od dawna. A że zaczyna się sezon na śliwki, teraz są już miękkie i słodkie

Posadzone i zjedzone
Sałatka z pieczonych buraków z pesto pistacjowym i serem 191

okazję przygotowywać przepisy z mniej znanymi, a bardzo ekscytującymi składnikami. Dzięki projektowi, w który jestem obecnie zaangażowana (a który możecie podglądać na moim Insta Stories ), przez moją kuchnię przewinęło się wiele tradycyjnych włoskich serów (w tym ricotta salata <3), greckie suchary paximadi oraz ciekawe warzywa - fasolnik chiński, karczochy, okra, a ostatnio kalafior romanesco .  A co do tego wszystkiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa groszkowo - fasolowa 199

wiosny władzę obejmują przeróżne zupy. Począwszy od lekkostrawnych warzywnych, aż po te mniej fit, które z powodzeniem zastępują cały obiad, dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu

Kuchnia od dwojga
Apple pie – tradycyjna szarlotka amerykańska 122

jabłek używano mięsa do nadziewania tak zwanego „pie”. Apple pie była bardzo popularną potrawą w XVIII wieku w Delawere a już w XIX wieku uznawana była za tradycyjną i typową potrawą kuchni amerykańskiej, stała się symbolem dobrobytu i była oraz jest dumą narodu. Nawet żołnierze biorący udział w II wojnie światowej zapytani dlaczego idą na wojnę, mówili

wysmienity
Kruche rogaliki z różą 198

Rogaliki nadziane płatkami róży utartymi z cukrem, to szlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na

Posadzone i zjedzone
Rolada kokosowo-kakaowa 167

Choć ta rolada kokosowo-kakaowa popularna była w latach osiemdziesiątych, ja poznałam ją niedawno. To taki deser retro wywołujący niejedno wspomnienie wielu dzisiejszych trzydziesto-paro-latków

Posadzone i zjedzone
Młoda kapusta z koperkiem 144

Młoda polska kapusta to istna bomba witaminowa. Zawiera dużo witamin A, witaminy z grupy B, C i E. Ma dużo biotyny - ułatwia trawienie tłuszczów, pomaga zwalczać

Posadzone i zjedzone
Kopytka 137

Tradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni polskiej" Składniki 800 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki sól dodatkowo: 2 łyżki masła Przygotowanie Ziemniaki umyłem, obrałem i zalałem taką ilością osolonego wrzątku, by je zakrywał, wsypałem kopiastą łyżeczkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 minut, ( czas zależny od wielkości, a także gatunku ziemniaków). Jeśli trzeba uzupełnić wodę

R'n'G Kitchen
Dietetyczna Sałatka ze świeżych truskawek i sera. Prosty przepis kulinarny jak wykorzystać świeże truskawki. 261

Zobacz też inne ciekawe wpisy:   14-dniowa kuracja mocno odchudzająca i oczyszczająca organizm z toksyn.     Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego. Tradycyjny, domowy wyrób.     Wyrzuć ze swojej kuchni niebezpieczny GLUTAMINIAN SODU!       Jeśli szukasz bezpiecznych, ekologicznych, najwyższej jakości produktów organicznych, tradycyjnie wyrabianych to zapraszam Cię do mojego niszowego miejsca: Organic Farm

IzaGotuje
Kotlety mielone-nieco inaczej. 596

KOTLETY MIELONE   to popularne i chętnie serwowane  danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są  miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba

Kuchnia Beaty