tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:17/100)

Bułeczki "krupczatki" 171

Przepis znalazłam na "Tradycyjna kuchnia Kasi" i od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich zaciekawiło gdyż do tej pory krupczatkę używałam tylko do kruchych ciast. W przepisie zamieniłam co nieco. Bułki są  kruche i  bardzo chrupiące. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami

Smakołyki Asi
Curry z kalafiora 222

stygnie staje się odrobinę łagodniejsze. Masalę należy dodawać stopniowo, najpierw 1 łyżeczkę, a w zależności od naszych upodobań dodać więcej. Zachęcam do próbowania nowych smaków, kiedyś trzymałam się kuchni tradycyjnej i nie eksperymentowałam z nowymi smakami, a teraz lubię łączyć znane smaki z nowymi. Uwielbiam przyprawy naturalne, ziołowe i nie mogę zrozumieć jak mogłam kiedyś używać czegoś co miało

Kuchcik gotuje
Bigos z wątróbką 245

bigosu? Nikt przecież nie słyszał o bigosie z wątróbką! No to pora zmienić ten stan, bo bigos z wątróbką jest bardzo smaczny! Bigos to jedno moich ulubionych dań tradycyjnej kuchni polskiej i tak się świetnie składa, że bez modyfikacji jest to potrawa paleo i niskowęglowodanowa . Staram się także jeść wątróbkę i włączać ją do różnych przepisów, dlatego robię np. pasztet

PaleoSMAK
Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem 373

dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać posiekanymi orzechami.   Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi

Z miłości do słodkości
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 173

szósta już edycja Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal”. Jest to największe wydarzenie promujące Portugalię w Polsce organizowane przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą. W jego ramach odbywają się spotkania z tradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim hotelu Rialto . w czasie której dwaj Szefowie kuchni Pedro Pena

królestwo garów
Restauracja Bazyliszek zaprasza każdego. Cz. IV i ostatnia. Mocne strony lolalu. 180

Cały wieczór oceniam bardzo wysoko. Obsługa lokalu sympatyczna, profesjonalna i otwarta na klienta. Od razu poczuliśmy się zaopiekowani. Karta dań niezbyt rozbudowana lecz stosunkowo różnorodna.  Znajdziecie tam dania kuchni tradycyjnej jak: półmisek polskich kiełbas i mięs pieczonych własnej produkcji z chrzanem i ćwikłą czy kaczkę pieczoną w pomarańczach z sosem żurawinowym, jabłkiem, pieczonymi ziemniakami, surówką i buraczkami oraz bardziej

Kuchnia po mojemu
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 145

rozpowszechniona pod nazwą "spring rolls". Skupmy się jednak na naszym daniu i kraju, z którego pochodzi. Wietnam jest dobrze znany ze swojej niechlubnej przeszłości, my jednak skupimy się na tradycyjnej kuchni. Jak w każdym kraju Azji wschodniej jedzenie uliczne jest niezwykle popularne. Możemy kupić tam niemal wszystko :) No to popatrzcie : Wietnam to kraj motorowerów, niezwykłej trakcji elektrycznej i cudownego wybrzeża

vegetanie
Restauracja Kryształowa - Katowice 144

zjeść….  zacznijmy  jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach.    Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Deser malinowy z nutką cytryny 285

sprawi zapewne wiele radości. Duże dzieci też bez problemu sobie z nim poradzą. Smacznego. Deser bierze udział w konkursie Słodki prezent na Dzień Matki, zorganizowanym przez Katarzynę z bloga Tradycyjna kuchnia http://tradycyjnakuchnia.blogspot.ie/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.htmlWydrukuj przepisThe post Deser malinowy z nutką cytryny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kruchy blok ryżowo-czekoladowy 246

Matki”. Deser, który nie wymaga wiele pracy, a przygotowując go sprawimy wiele radości. Smacznego. Deser bierze udział w konkursie Słodki prezent na Dzień Matki, zorganizowanym przez Katarzynę z bloga Tradycyjna kuchnia http://tradycyjnakuchnia.blogspot.ie/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.htmlWydrukuj przepisThe post Kruchy blok ryżowo-czekoladowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Risotto z kasztanami 185

Azja (w szczególności Chiny, Japonia i Korea Południowa) oraz tereny śródziemnomorskie (od Hiszpanii, przez Włochy i Turcję) to ważne miejsca dla uprawy kasztanów. Kasztany  odgrywają zasadniczą rolę w tradycyjnej kuchni tych państw.Bogaty smakowo kasztan jadalny od dawna jest znanym i cenionym przysmakiem. Jego intensywny, orzechowo-słodki smak może być stosowany do tworzenia przeróżnych przysmaków od wykwintnych przystawek, przez

Smakowity Blog Kulinarny
Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych 351

zajmuje się uprawą i suszeniem warzyw. Surowce utrwalane są naturalną metodą, co pozwala wyeliminować dodatek jakichkolwiek substancji chemicznych. Wprowadzili na rynek linię Dań Babci Zosi - która inspirowana jest na tradycyjnej kuchni babci, w skład której wchodzą zupy oraz dania z ryżu i kaszy z dodatkiem warzyw. Wszystkie ich produkty znajdziecie na ich stronie SYS klik gdzie znajdziecie informacje

Ala piecze i gotuje
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 229

całą rodzinką oglądając blog ,,Proste potrawy '' ją jemy .Czosnek i tłuszcz zwierzęcy każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną kuchnię zyskałam M,m,m,m Wodzionka niechaj o tej z zupie ze szpinakiem dowie się Twoja żonka ,mmm Wodzionka to zielone listki Bonduelle  ,czerstwy chleb i wody źródlanej

Proste Potrawy
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 379

danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi

OstryKęs
Pierogi leniwe 304

Dzisiaj propozycja dania z tradycyjnej kuchni polskiej: pierogi leniwe. Danie łatwe i proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Polane masłem i cukrem każdemu przypomni smak dzieciństwa! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g białego sera 300-400 g ugotowanych ziemniaków 150-200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Masło i cukier Ugotowane ziemniaki

Kolizje Smaków