tosty - 2695 przepisów (strona:59/180)

Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze 172

Bardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym sosie (stąd taka spora ilość płynów). Marchewki z tostami (czasami z ryżem) stanowią dla mnie samodzielne danie (głównie jako kolacja), a pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować

Kraina Miodem Płynąca
Tosty z pastą krewetkową podane z Witbierem 205

Tosty można przygotować w wielu odsłonach, mimo, że zazwyczaj przygotowywane są tradycyjne, np.: z masłem czosnkowym, z owocami , francuskie  czy przekładane serem i warzywami, to i tak zawsze świetnie smakują! Nowym odkryciem w 'tostowej' kategorii, są smażone na oleju i mega chrupiące tosty z pastą krewetkową (przepis inspirowany książką Kuchnia Chińska Jenny Stacey), w której skład wchodzą- oczywiście- krewetki

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z łososia z orzechami włoskimi 232

dobrze czują się dobrze w swoim towarzystwie. Połączenie wędzonego łososia, rukoli oraz camemberta kiedyś już u nas było w innej, choć na pewno w jakiś sposób podobnej formie – na tostach . Nawiasem mówiąc, dzisiejszą sałatkę najlepiej podawać z lekką pszenną bagietką – a więc i tym razem będzie pieczywo. Tym co jednak zdecydowanie najbardziej wyróżnia tę sałatkę od innych naszych „łososiowych” propozycji(...)serem oraz pomidorkami (patrz zdjęcia). Na koniec równomiernie posypujemy całość prażonymi orzechami i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz oblewamy 2-3 łyżkami oleju z orzechów włoskich. Pokrewne inspiracje Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div>   #gallery-137 {margin: auto;} #gallery-137 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width

Kulinarna Pokusa
Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków 186

stole i delikatnie wymieszać. Podobne przepisy Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu Jajcarskie tostytosty z jajkiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background

Pociąg Do Kuchni
Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym 179

babkę z ryżu nakładamy jajko sadzone – po rozcięciu żółtko fantastycznie „nawilży” ryż nadając mu kremowy posmak.       Podobne przepisy Jajka po szkocku Jajcarskie tostytosty z jajkiem Karkówka pieczona po afrykańsku Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important

Pociąg Do Kuchni
Jajka po szkocku 130

złoto (kilka minut) – obracając, żeby mięso było z każdej strony dosmażone. Dekorować ziołami, szczypiorkiem. Można podawać z majonezem, sosem pomidorowym, sosem tatarskim lub same. Podobne przepisy Jajcarskie tostytosty z jajkiem Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem... Makaron z klopsikami w sosie włoskim .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height

Pociąg Do Kuchni
Tosty francuskie z jagodami 155

użyć z dnia poprzedniego) kroimy na pół. Maczamy w jajku. Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy z każdej strony około 2-3 minuty na średnim ogniu ( uwaga, aby nie przypalić tostów, gdyż wtedy będą miały posmak goryczy). Patelnia (z roztopionym masłem) musi być bardzo dobrze rozgrzana, aby zapobiec nasiąkaniu tłuszczu przez tosty. Przekładamy na ręcznik papierowy. Dekorujemy łyżką jogurtu, posypujemy jagodami

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Krokiety z chleba tostowego 156

Składniki: chleb tostowy żółty ser w plastrach plasterki szynki,salami jajko olej do smażenia pieprz, papryka słodka Wykonanie: Z chleba odkroić skórki, następnie rozwałkować na cieniutki placek. Na toście położyć po plasterku wędliny  i sera, zwinąć w rulonik. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy papryką oraz pieprzem.  Tost maczamy w jajku i smażymy z każdej strony

magiczna kuchnia Kasi
Krewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem 163

ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 1 mały pęczek natki pietruszki 1/4 szklanki białego wina 2 czubate łyżki masła sól + świeżo zmielony pieprz pieczywo – domowe tosty, bagietka. Wykonanie: Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego(...)smaż kolejne 1,5 minuty. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj pozostałe masło, natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bagietką lub domowymi tostami. Smacznego

Moja pasja smaku
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 215

sól ) ; wiaty obieramy do miski, zalewamy octem na 5 minut, po czym dodajemy syrop, oliwę, sok z cytryny, drobno posiekane chilli, mieszamy, lekko doprawiamy solą i pieprzem. d) grillowane tosty, tosty skrapiamy oliwą i grillujemy. 2.Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka (oczyszczona polędwiczka wieprzowa QAFP , musztarda francuska, miód, żubrówka, zielony pieprz w zalewie, oliwa

upichcona
Tosty Jędrusia 192

Szybkie, ciepłe, tanie......na śniadanie a w wykonaniu Jędrusia smakuje najlepiej.     Składniki na 4 tosty : -8 kromek tostowego pieczywa -8 plastrów żółtego sera -4 plastry wędliny -4-6 średnich pieczarek -odrobina oleju i masła -szczypta soli Na każdej kromce pieczywa układamy plastry sera a na czterech plastry wędliny. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na odrobinie oleju(...)masła podsmażamy pieczarki przyprawione szczyptą soli. Na wędlinie układamy podsmażone pieczarki. Przykrywamy kromkami z serem i układamy w tosterze. W zależności od tostera zapiekamy przez 3-6 minut. Tosty gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Tosty francuskie 153

Tosty francuskie, które całe dzieciństwo nazywaliśmy w domu "chlebem w jajku", a np. w rejonie Częstochowy spotkałam się z nazwą - "obsmażanki". Z pewnością wielu z Was pamięta taki chlebek z rodzinnego domu, bo to świetna opcja, żeby wykorzystać czerstwe, a nawet suche już pieczywo. Byle by się dało kroić.;) I chyba nie jest ważne, jak ten chlebek nazwiemy(...)przepisów, z jakimi się spotkałam, chleb w jajku występuje na słodko, a więc w towarzystwie musów owocowych, dżemów, miodu a nawet czekolady. Przyznam, że nigdy nie jadłam na słodko tostów francuskich, może kiedyś spróbuję... Moje ulubione to takie z roztopionym żółtym serem, z mieloną ostrą papryką i ketchupem. Może i Wam zasmakują? Składniki: 5-7  kromek czerstwego pieczywa (naprawdę

Kuchnia Prezydentowej
Tarama - pasta/dip z kawioru 183

spróbować warto, bo to prawdziwy rarytas. Jada się ją jako przystawkę z oliwkami i chlebkami pszennymi, takimi jak płaski turecki czy chlebek naan lub właśnie z pszennymi, zezłoconymi tostami.        Zrobiłam ją wg oryginalnego tureckiego przepisu z pięknie wydanej książki "Türkei - das Kochbuch" ("Turcja - książka kucharska") Sylvii Winnewisser. Składniki: 2 kromki pszennego chleba(...)dodajemy w taki sam sposób do pasty, powoli i partiami cały czas mieszając, aby powstała gładka, kremowa masa. Schładzamy przez 2 godziny w lodówce, podajemy z pszennymi tostami lub chlebkiem naan i oliwkami.   Przepis zgłaszam do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Jajka po benedyktyńsku 135

jajecznica i próbujemy w coraz to nowych odsłonach jajko zaserwować. Zatem nie trudno zgadnąć, że chyba najbardziej znanym sposobem na ciekawe podanie jajka jest jajko po benedyktyńsku, czyli na toście, z boczkiem i oblane sosem holenderskim. Jest wiele teorii na pochodzenie tej potrawy. Mi osobiście najbardziej podoba się ta o człowieku nazwiskiem Lemuel Benedict, maklerze z Wall Street. Któregoś pięknego(...)wszystko wiemy i mamy to podpiekamy przez kilka minut w piekarniku chleb tostowy. W tym samym czasie grillujemy na patelni grillowej kilka bardzo cienkich plasterków boczku. I finisz: na toście układamy boczek, na nim jajko i całość polewamy sosem holenderski. Przyprawiamy odrobiną świeżo zmielonego białego pieprzu. Możemy ozdobić odrobiną szczypiorku. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz

Marder&Marder Manufacture
Dyniowe tosty francuskie. Jesienne śniadanie 155

łyżeczki gałki muszkatałowej pieczywo (bułka, chleb, chałka) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na chwilę. Pieczywo maczać z obu stron w masie jajecznej i smażyć na patelni jak tosty. Posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionymi dodatkami (u mnie domowy dżem jabłkowo - gruszkowy). Aromat dyni jest raczej subtelny, charakteru dodają natomiast przyprawy :) Przepis pochodzi z tej ( klik ) strony. Robiłam(...)połowy porcji. Tosty dodaję do akcji

My simple kitchen