bagietki Mini sucharki imprezowe – pyszne Przekąska śledziowa Śliwka owinięta boczkiem Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką Roladki z chleba tostowego Przekąski na ciepło Zapiekane rożki z tortilli Pizzowe świderki Pizzerinki Pizza balls Zakręcone pizzerinki do odrywania Bułeczki z dipem serowym Tortilla kebab z czerwoną kapustą Quiche z szynką i pieczarkami Tarta z cukinią i łososiem Panierowane pieczarki
Smaki Na Talerzuopublikowany, właściwie nie wiem czemu. Dzisiaj nadrabiam, potrawa zdecydowanie warta zapamiętana. Mięsiwo wyszło bardzo aromatyczne, bardzo. Zresztą, sami widzicie co siedzi w składzie. Kofty zjedliśmy z plackami tortilli, z jogurtem, chili, sałatą i czerwoną cebulą. Przy okazji robienia tych oryginalnych, dorzucę do nich harissę albo sos z pieczonej papryki – będą jeszcze lepsze. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam(...)wielkości piłeczek pingpongowych) i smażymy z wszystkich stron na średnim ogniu, około 5 minut. Nie smażcie ich za długo, powinny być soczyste. Koftami można nafaszerować chlebki pita lub placki tortilli i uzupełnić je o sałatę lodową, czerwoną cebulę, jogurt i plasterki chili. Sami już ocenicie, co Wam do tego pasuje. Artykuł Kofty wieprzowe pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyQuesadilla z kurczakiem to pyszne i proste danie, które możesz przygotować jako przekąskę lub danie główne. Składniki: 2 placki tortilli filet z kurczaka papryka kukurydza żółty ser Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w kosteczkę. Doprawić ulubionymi przyprawami. Usmażyć. Paprykę pokroić w plasterki/kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni kładziemy placek tortilli, posypujemy żółtym serem, wykładamy
Wasze Przepisyząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sól, pieprz Do podania: pomidorki koktajlowe przekrojone na pół papryka pokrojona w paski czerwona cebula pokrojona w piórka chlebek arabski, pity, chlebek naan lub tortille natka pietruszki sumak ćwiartki cytryny Jak zrobić kebab? Przygotowanie mięsa: Mięso wraz z pozostałymi składnikami (cebulą, papryczką chilli, czosnkiem, papryką, sumakiem i natką pietruszki, sól i pieprz) przełożyć(...)uformować kebaby - wydłużone, niezbyt grube kotleciki o długości około 10cm. Grillować po kilka minut z każdej strony. Podanie kebaba: Na talerzu położyć opieczony chlebek arabski (chebek naan, pitę, tortille), na nim ułożyć zgrillowane kebaby, pomiędzy nimi nałożyć po łyżce sosu pomidorowego, ułożyć warzywa - pomidorki, paprykę, cebulę, nałożyć po kleksie sosu czosnkowego, oprószyć natką pietruszki i sumakiem. Podawać z ćwiartkami
Codzienne Gotowaniegoździki pół gwiazdki anyżu po 1 łyżce migdałów, orzeszków ziemnych, pestek dyni i sezamu 1,5 łyżki rodzynek 100 ml passaty pomidorowej sól i czarny pieprz Składniki kukurydziane tortille: 85 g mąki kukurydzianej 85 g mąki pszennej 100 ml gotowanej wody (100 stC) szczypta sody 25 g miękkiego masła Dodatki do tacos: – salasa pomidorowa lub drobno siekane pomidory – marynowane jalapeno(...)guacamole – inne: świeża kolendra, czerwona fasola, limonki, sosy typu tabasco, inne Przygotowanie : DO SOSU MOLE: Suszone papryki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. TACOS: Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto
nietylkopasta.plszklanki wody gazowanej - 2 łyżki pokrojonych w kosteczkę pomidorów - 2 łyżki w miarę drobno wposiekanej kapusty - 1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę cebuli - 2 łyżeczki oleju - chapati lub tortilla pszenna (do podania) Przygotowanie: 1) Do miski przesiewamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia, siemię lniane, płatki drożdżowe, sól, pieprz i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy. Powoli i nieustannie mieszając wlewamy wodę(...)będzie widać, że jest suchy z wierzchu. Zdecydowanym, ale delikatnym ruchem obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie na wierzch kładziemy chapati lub tortillę i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty. 3) Na patelnię nakładamy talerz, po czym patelnię obracamy wraz z talerzem do góry dołem - tym sposobem na talerzu najpierw wyląduje chapati
Roślinożerni urlopowiczeposypane serem) użyć jako farsz do naleśników wytrawnych (ja kocham zapiekane naleśniki) podać z chlebem lub ciepłą pitą, przepis na najlepszą pitę znajdziecie TUTAJ użyć jako farszu do tortilli (dobre tortille w fajnej cenie znajdziecie na develey.pl – warto mieć gotowca w domu, to ułatwia radzenie sobie z niemocą kulinarną) użyć jako „wypełniacz’ wszelkich szybkich zapiekanek można podgrzać na patelni
ladykitchenfilet będzie dzięki temu soczysty i będzie się pięknie kroił. Drukuj Duszona pierś z indyka na kanapki Duszona pierś z indyka to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek, tortilli i sałatek. Posiłek kolacja, lunch, przekąska, śniadanie Kuchnia europejska, polska Słowo kluczowe do kanapek, dodatek do kanapek, indyk Czas przygotowania 2 hours Czas gotowania 1 hour 15 min. Całkowity czas przygotowania(...)indyka. Pamiętaj o dolewaniu gorącej wody, by wyrównać poziom do początkowego stanu. Wyjmij mięso na talerz bądź deskę i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj pokrojone w plastry na kanapkach, w tortillach lub jako dodatek do sałatek. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie! The post Duszona
Na-talerzu.plposypane serem) użyć jako farsz do naleśników wytrawnych (ja kocham zapiekane naleśniki) podać z chlebem lub ciepłą pitą, przepis na najlepszą pitę znajdziecie TUTAJ użyć jako farszu do tortilli (dobre tortille w fajnej cenie znajdziecie na develey.pl – warto mieć gotowca w domu, to ułatwia radzenie sobie z niemocą kulinarną) użyć jako „wypełniacz’ wszelkich szybkich zapiekanek można podgrzać na patelni
ladykitchenświeże liście laurowe ✅ 4 duże jajka od kur, które nie uciekły, bo wolno biegały ✅ 1 łyżka octu z czerwonego wina ✅ Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ✅ 4 tortille kukurydziane ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. 🛠️ Zioła posiekaj drobno. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel, wlej dwie, trzy łyżki oliwy wrzuć warzywa, pozostaw połowę chili. 🛠️ Smaż je przez chwilę, dodaj(...)zupy jajka i gotuj chwilę, aż białka się zetną. 🛠️ Tortili le podsmaż na gorącej suchej patelni. 🛠️ Nałóż zupę do miski, skrop oliwą, dodaj, chili i zajadaj z chrupiącą tortillą. 👍 Gotowe. Smacznego Facet w Kuchni to ja. Jeśli podoba Ci się moje dzisiejsze danie i chciałbyś znaleźć więcej wspaniałych dań stworzonych przez amatorów i zawodowców, uczestników MasterChefa, jak i bohaterów
RafalCookPikantna zupa meksykańska podana w obowiązkowym towarzystwie chrupiących, domowych czipsów z tortilli i pomidorowej salsy Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a. Pyszny, rozgrzewający obiad lub kolacja. Zupa meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania. Swoją pikantność zawdzięcza papryczkom chipotle. Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku wędzenia nabiera delikatnego aromatu(...)zupa zgęstnieje i nabierze smaku. Gotową zupę meksykańską przelać do głębokich talerzy, posypać serem i awokado pokrojonym w kostkę oraz oprószyć posiekaną kolendrą. Podawać koniecznie z domowymi czipsami z tortilli i sałatką Pico de Gallo (łyżkę sałatki daję się na zupę). Czytaj więcej: Pikantna zupa meksykańska The post Pikantna zupa meksykańska appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaDomowe chipsy z tortilli o smaku sera i czosnku. Są banalnie proste w wykonaniu, a smakują naprawdę wyśmienicie. Możecie dodać również wasze ulubione przyprawy, bardziej ostro lub mniej. Są też na pewno zdrowsze niż gotowe. Świetnie sprawdzą się na Artykuł Chipsy z tortilli pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Składniki: Tortilla 6 sztuk Mięso mielone 400 g Pieczarki 400 g Mozzarella tarta 200 g Cebula średnia Puszka pomidorów krojonych Koncentrat pomidorowy pełna łyżeczka Sól Pieprz Papryka słodka łyżeczka pełna Czerwona papryka 1/2 Olej do smażenia Natka pietruszki posiekana dwie łyżki Przygotowanie: Pieczarki pokroić podsmażyć na odrobinie oleju. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem i zdjąć z patelni(...)swój surowy kolor. Dodajemy paprykę, podsmażone wcześniej pieczarki, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na środku każdej tortilli wykładamy farsz, posypujemy odrobiną sera i zwijamy. ( Sposób zwijania zobaczycie w filmie poniżej.) Przekładamy do blaszki wysmarowanej odrobiną oleju. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy
Kulinarne przygodyzrobić je od początku, ale to też dobry sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanego ryżu - po prostu pomijacie gotowanie i mieszacie ryż z podsmażonymi warzywami. Składniki: 5 tortilli pszennych ok. 200 g ryżu 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli Szczypta chilli 1 kopiasta łyżeczka kuminu 1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki dowolnych ziół 1 puszka fasoli(...)kumin i pokrojone pomidory. Nakładamy pokrywkę i gotujemy do miękkiego ryżu. Do ugotowanego i odparowanego ryżu wrzucamy fasolę. Chwilę podsmażamy. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w paski. Na tortillę nakładamy ryż (na górną część ale zostawiając odstęp od boków). Dodajemy jalapeno/ogórka, awokado. Zawijamy boczne płaty, a następnie zwijamy "w dół" (wpiszcie w yt zawijanie burrito - to Wam rozjaśni
Czarnawisienkamarynaty – nie tylko nadaje jej łagodnego smaku, ale także zmiękcza mięso. Gyros możecie podawać sam z sosem (np. w towarzystwie frytek czy surówki) albo jako kebab – w tortilli czy bułce. Będziecie zaskoczeni jaki jest smaczny. Gyros z kurczaka – domowy kebab: 1 kg mięsa z udek kurczaka 400 g filetu z piersi z kurczaka (opcjonalnie) 1 bardzo duża(...)szczyptę soli i mieszamy. Mięso podajemy razem z sosem. Taki gyros doskonale łączy się z frytkami i ulubioną surówką. Gyros możemy podać też w formie kebabu – w panini, tortilli, picie czy (jeśli tak jak ja, lubicie “kebab w grubej bułce”) – w focaccii. Wtedy wystarczy posmarować pieczywo sosem, nałożyć mięso, dodać ulubione warzywa np. pomidora i surówkę
Poezja smaku