Jakiś czas temu obiecywałam, że na blogu zaczną pojawiać się torty – obietnicy więc dotrzymać wypada! Tą tortową serię zaczynam od najprostszego NAKED CAKE – czyli tortu w minimalistycznym stylu z prześwitującymi blatami ciasta biszkoptowego. Przygotowałam go oczywiście w ramach weekendowego cyklu „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR”. Lekki i puszysty biszkopt przełożony lekko kwaśną frużeliną z wiśni(...)oprze! Zrobiłam go w formie krok po kroku i bardzo prostej wersji – tak, by każdy z Was bez problemu mógł sobie poradzić! A Ci z Was, którzy tortów nie robią – zobaczyli, że nie jest to aż takie trudne ( oczywiście ja się kłaniam w pas i z całego serca podziwiam wszystkie osoby robiące torty! ) A przy okazji zazdroszczę talentu
Ostra na SłodkoTort peanut butter cake- przepyszny tort, który wymyśliłam w sobotę. Wyszedł mi obłędny, polecam każdemu miłośnikowi: orzechów ziemnych, masła orzechowego czy czekolady. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, który nasączyłam espresso i whisky, sam w sobie już jest tak dobry, że można go jeść samodzielnie. Maślany krem z masłem orzechowym i całymi orzeszkami ziemnymi zatopionymi w karmelu. Tort(...)całości oblałam gorzką czekoladą, posypałam orzeszkami i otartą na tarce gorzką czekoladą. Polecam wszystkim łasuchom! PRZEPIS NA TORT Z MASŁEM ORZECHOWYM, KARMELEM I CZEKOLADĄ. BISZKOPT : składniki : - 5 jaj - 7 łyżek mąki tortowej typ 450 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki czarnego kakao - 9 łyżek brązowego cukru Wykonanie : Mąkę wymieszaj, z kakao i proszkiem do pieczenia. W osobnej misie ubij
SMYKWKUCHNIPrzepyszny lekki tort z galaretką i owocami, który zasmakuje wszystkim gościom. Idealny na Dzień Matki, ale będzie smakował też w każdym innym sezonie – nawet w zimie, gdy nie ma świeżych owoców. Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/tort-owocowy-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/tort-owocowy-1-198x164.jpg","https(...)500ml \u015bmietanki 30%, serek mascarpone,\r","OWOCE: ananas i brzoskwinia z puszki,\r","GALARETKA: galaretka cytrynowa.\r","d\u017cem malinowy, d\u017cem wi\u015bniowy (ma\u0142e s\u0142oiczki)"],"name":"Tort z galaretk\u0105","recipeCategory":"desery, torty","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["BISZKOPT: Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywno z cukrem.\r","Nast\u0119pnie doda\u0107 po jednym \u017c\u00f3\u0142tku
Bardzo Gruby SmokLekki tort owocowy z galaretką zasmakuje wszystkim zwłaszcza w gorący dzień. Owoce, dżem i delikatna masa śmietanowa sprawiają, że całość nie jest „ciężka” i bardzo sycąca. Natomiast biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/tort-owocowy-z-galaretk\u0105-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/tort-owocowy-z-galaretk\u0105-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl(...)u0142y\u017cki wody, s\u00f3l,\r","MASA \u015aMIETANOWA: 500ml \u015bmietanki 30%, serek mascarpone,\r","OWOCE: bor\u00f3wki i truskawki,\r","GALARETKA: galaretka truskawkowa.\r","d\u017cem malinowy"],"name":"Tort owocowy z galaretk\u0105","recipeCategory":"desery, torty","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["BISZKOPT: Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywno z cukrem.\r","Nast\u0119pnie doda\u0107 po jednym \u017c\u00f3\u0142tku
Bardzo Gruby SmokŻelka z czerwonej porzeczki to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z porzeczki do tortu idealnie przełamuje słodycz kremów w torcie. Polecam zrobić zapasy czerwonej porzeczki na zimę! Żelka porzeczkowa jest przepyszna. Uwaga! Żelkę z czerwonej porzeczki do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem(...)przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 16-17 cm. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Żelka z czerwonej porzeczki – śr 16 cm, wysoka 8 mm: 260 g świeżej/mrożonej
Słodki PomysłGanache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Przepis na czekoladowe ganache z dodatkiem masła pochodzi od Kingi ze Słodki Parasol. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki(...)gorzkiej czekolady (64% kakao) 75 g mlecznej czekolady 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu Pierwszy sposób wykonania ganache do tortu z masłem: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojone czekolady i mieszamy
Słodki PomysłBeza chodziła mi po głowie od długiego czasu. Na szczęście w mojej rodzinie znalazłam eksperta, który uświetnia wszystkie imprezy tortami bezowymi :) Zgodnie ze wskazówkami Karoliny zrobiłam tort bezowy z kremem i malinami - jestem zachwycona, dlatego dzielę się przepisem na hiper-elegancki deser! Kilka sposobów na udaną bezę Beza nie wydaje się najłatwiejszym deserem do przygotowania, ale trzymając się kilku(...)takie rozwiązanie - zmniejsz ilość śmietanki o kilka łyżek, żeby krem nie był zbyt wodnisty. Jeśli używasz słodkiego syropu pamiętaj, aby zmniejszyć ilość cukru w bezie lub użyj do tortu kwaśnych owoców. Jeśli chcesz przygotować owocowy krem - zamiast syropu możesz dodać przecieru owocowego . Przecier różni się od syropu przede wszystkim słodkością. Aby uzyskać głębszy smak, możemy zrezygnować ze śmietanki i połączyć
Gary Bez dnamoich Dzieci w dniu przyjęcia... Dlatego moja przyszła Synowa oraz mój przyszły Zięć - kimkolwiek są..., gdziekolwiek są..., będą musieli również pokochać moje przyjęcia... 😂😂😂 A teraz przejdźmy do menu... Przygotowałam: ➨ tort w kształcie ryby "Połów dnia": ale nie był to tradycyjny tort, tylko grube warstwy przepysznego brownie piernikowego z suszonymi śliwkami, przełożonego delikatnym kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone ➨maślane(...)kamieniami i mchem, napełnione wodą i przewiązane sznurkiem jutowym, a także drewniane mini krzesełko dla wędkarza i papierowe talerzyki oraz kubeczki z motywem rybek. Największym hitem przyjęcia okazał się tort ryba, czyli "Połów dnia"... Muszę się Wam przyznać, że chyba nigdy jeszcze nie zrobiłam tak szybko tortu - złożenie i dekoracja zajęły mi dosłownie dwie godzinki. Po wycięciu kształtu ryby
Słodko-Słony Świat IlonyTort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce :) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie, że wpadłam na nie tylko dlatego, że szukałam idealnego przepisu na czekoladowy tort z Krainy Lodu :) Tort miał być prezentem urodzinowym dla Weroniki – całe ciasto to sukienka Elsy. Doszłam do wniosku, że przy(...)dolne warstwy mogą za bardzo zgnieść się pod ciężarem górnych i kremu. Potrzebowałam zatem czegoś bardziej stabilnego i tu właśnie idealnie sprawdził się przepis na ciasto czekoladowe! Do przygotowania tortu wykorzystałam dwie tortownice o średnicy 20 i 16 cm, lalkę Elsę (nada się też Barbie blondynka jeśli ją odpowiednio uczeszemy), podwójną porcję ciasta czekoladowego i podwójną porcję kremu budyniowego. Składniki
CiastkozercyLodowy tort bezowy z porzeczkami – w sam raz na upały Mamo, zrób bezę .. proszę .. i tak w kółko ; ) Lodowy tort bezowy właśnie powstał w odpowiedzi na powyższe prośby. Ile można jeść taką samą bezę .. hmm .. dużo :) ale jako, że ja chciałam czegoś nowego, to tak powstał ten tort. Tort składający się z dwóch pysznych blatów bezowych(...)potrzeba czegoś więcej w upalne dni żeby zachwycić rodzinę ? Zdecydowanie nie. Zabieramy się w takim razie za przepis. Zróbcie i zachwyćcie swoją rodzinę, to naprawdę prosty przepis. Lodowy tort bezowy 6 białek ( schłodzone ) 30 dkg cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Masa : 100 gram mascarpone 150 ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru skórka
Kuchnia na wzgórzuZimną masę cukrowo - jajeczną wlewamy stopniowo do utartego masła cały czas mieszając. Składniki powinny się połączyć w jednolitą masę. Około 3 łyżek kremu odkładamy do małej miseczki do dekoracji tortu. Do tego kremu dodajemy odrobinę olejku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny. Cytryna musi być przed otarciem skórki dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem(...)spodu. Na spód dajemy krążek biszkoptowy jasny, przekładamy kremem czekoladowym. Na krem kładziemy krążek czekoladowy, przekładamy kremem. Na górę dajemy drugi krążek biszkoptowy jasny, lekko przygniatamy dłońmi. Boki tortu wyrównujemy kremem czekoladowym i odsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu oblewamy polewą czekoladową i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Gdy polewa jest już dobrze zastygnięta możemy przystąpić do dekoracji tortu. Do woreczka
Przepisy i porady kulinarneUwielbiam własnoręcznie zrobione prezenty, a jeśli do tego jeszcze są słodkie… idealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem propozycję na słodki upominek: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy(...)śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo
CiastkozercyKażde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe na tort malinowy piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone(...)łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa) Jak zrobić tort malinowy? Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Ok. 300 g malin miksujemy
Ciastkozercyżółtek i masła. Ja zrobiłam budyniowy. Teraz już nikt nie che jeść takiego tłustego kremu. Bardzo trudno już mojej mamie jest przypomnieć sobie jak to kiedyś piekła. Robiła ten tort na specjalne okazje tj przyjęcia, wesela oraz dla znajomych. Tort jest pyszny, ale pracochłonny. Kusiło mnie żeby zrobić jak kiedyś, ale jak pytałam to nikt nie chciał takiego kremu. Wykonanie(...)Odstawić żeby masa ostygła. Jak już budyń jest zimny to utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać. Można wlać odrobinę spirytusu. Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić z biszkoptem. Przygotować talerz do toru i układać w następującej kolejności ciasto makowe, u góry posmarować
Kuchnia PokoleńPrzepyszny tort urodzinowy , który sprawi, że ten dzień będzie naprawdę wyjątkowy:) Jest to typowo wilgotny tort, mocno naponczowany rozcieńczonym sokiem z cytryny. Warstwy przełożone są pysznym kremem waniliowym, przygotowanym na bazie kremówki i serka mascarpone oraz dżemem wiśniowym. Uwieńczeniem całości jest słodka zielona polewa lustrzana (mirror glaze) , która otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Cudownie odbija światło i jest(...)ponczem. Wyłożyć na niego dżem wiśniowy, następnie 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, który również należy naponczować. Wyłożyć na niego 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Boki i wierzch tortu obłożyć ostatnią porcją kremu. Bardzo dokładnie wyrównać. Gotowy tort przed wylaniem na niego polewy lustrzanej musimy mocno schłodzić. Najlepiej włożyć go na 1h do zamrażalki albo wstawić na całą
Krokusowy Dom