Jakiś czas temu na blogu sugarHero znalazłam tort z pączków, który musiałam wypróbować. Tort wyszedł rewelacyjnie i był naprawdę pyszny. Przepis na pączki z podanego wyżej bloga, z moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki(...)tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków. Składniki: pączki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 1 szklanka śmietany 30% 1 kieliszek spirytusu olej do smażenia krem z bitej śmietany: 750 ml (3 szklanki) śmietany 30% ¼ szklanki kakao ½ szklanki cukru pudru
Mama Gotujepost, który może być dla niektórych z Was swego rodzaju inspiracją, jak przygotować przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki. Jakiś czas temu przechwalałam się w komentarzach, że hobbystycznie robię torty w stylu angielskim (dla niewtajemniczonych – torty pokryte lukrową masą plastyczną, z której można lepić prawdziwe cuda:)). I mimo, że nadal nie udało mnie się skompletować(...)wszystkich zdjęć tortów, które do tej pory zrobiłam, to chciałabym Wam dziś zaprezentować mój ostatni "twór" :D Na początku kwietnia moja Córeczka Nadia obchodziła swoje ósme urodziny. Jak co roku, każde przyjęcie moich Dzieci bardzo skrupulatnie planuję, przeszukuję książki kucharskie i internet
Słodko-Słony Świat Ilonyryzykuje, ten nie ma. Nie poznaje tajemnic, nie zażywa świata. Nie uczy się nowych rzeczy. Idąc na studia obiecałam sobie, że nauczę się pracować z masą cukrową i dekorować torty. Że wykorzystam ten czas maksymalnie, aby w późniejszym życiu nie zarzucić samej sobie, iż był to zmarnowany czas. Dekorowanie masą cukrową wydaje się czymś naprawdę skomplikowanym. Bzdura, choć wymaga zdecydowanie(...)więcej czasu i skupienia, delikatności, uwagi i skrupulatności. To dopiero mój pierwszy, ale wiem, że nie ostatni tort w stylu angielskim. Dopiero co zaczynam swoją drogę. Usłaną dywanem z masy cukrowej. TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ /własny;/ tort o średnicy 26 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki
W kuchni Karmel-itkiWiśniowe torty to już tradycja w mojej rodzinie :) muszę powiedzieć, że wszyscy je bardzo lubią, a ich atutem jest to, że można je zrobić o każdej porze roku, bo zwykle mamy słoje z wiśniami schowane gdzieś w spiżarni na czarną godzinę. Połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany to po prostu bajka! Już mam na blogu jeden przepis na Black Forest(...)Cake, czyli tortze Szwarcwaldu (Czarnego Lasu) , tym razem jego zmieniona wersja, bo z galaretką i w innej szacie :) PS. Do tortów z wiśniami możecie również dodać wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakowy RajPrzez ten zabiegany czas zapomniałam dodać drugiego tortu, który przyrządziłam na pierwsze urodziny naszej małej córeczki. Tamten był dla rocznych maluchów, chociaż starsi też go podjadali. Ten ewidentnie był przeznaczony dla starszych dzieci i dorosłych. Wstyd się przyznać, ale miałam chwilę zwątpienia: piec, czy kupić tort. Upiekłam i cieszę się z tego, bo efekt wyszedł pyszny. Wielki tort zniknął, więc(...)rozumiem, że smakował. Powiem szczerze, że zawsze się boję piec torty, a to czy uda się biszkopt, czy wyjdzie smaczny, czy jakoś uda mi się go ozdobić. Z efektu wizualnego i smakowego jestem zadowolona i wszystkim polecam ten tort. Mistrzem ozdabiania potraw kulinarnych nie jestem, ale się staram. Przepis podpatrzony u Asi i lekko zmodyfikowany. Składniki na tortownice
dom-agi.plTORT Z POPCORNEM W KAJMAKU Tort, który powstał, bo miałam ochotę "na coś słodkiego", ale sama dokładnie nie wiedziałam na co... "Chodziło" za mną coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony(...)tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym, niesolonym popcornem (!), który oblałam
Słodko-Słony Świat IlonyOjczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Tyle gwoli wyjaśnienia. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona. Ciasto może być kruche lub biszkoptowe, masy do przekładania też mogą być przeróżne. Cała tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej(...)reguły, jest natomiast szerokie pole do popisu cukiernika. Cukiernikiem nie jestem i nie mam nic wspólnego z tym zawodem, więc skoro mi się udało, to każdy może zrobić… tort malinowy. Składniki na biszkopt rzucany : (tortownica o średnicy26cm) - 7 jaj - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1 szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Składniki na krem
mojewypiekiinietylkowięcej bałaganu), szkoła (miałam egzamin, przed którym denerwowałam się panicznie, ale na szczęście się udało - krok na przód w stronę płynnego - a przynajmniej komunikatywnego - posługiwania się językiem duńskim) oraz tort. Tort nie byle jaki, bo na 85 urodziny Augusta. Poprosił mnie o niego Kuzyn Chłopaków - jadł kilka moich wypieków i uznał, że poradzę sobie z zadaniem lepiej niż cukiernia. Chciał(...)tortu wyjątkowego - na wyjątkową przecież okazję. August jest jednym z podopiecznych M., którego miałam przyjemność poznać, i którą to znajomość bardzo sobie chwalę. Choć nie mówi ani słowa po angielsku, jest zawsze bardzo miły i wmusza w nas niebywałe ilości jedzenia. To właśnie za sprawą Augusta miałam okazję spróbować prawdziwie duńskiej kuchni. W jego wykonaniu - naprawdę pysznej! Tak więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort jest głównym, słodkim bohaterem każdej uroczystości. Nie da się ukryć, że kluczowy jest jego smak, jednak jego wygląd także nie pozostaje bez znaczenia. Dekoracje tortu odgrywają niezwykle ważną rolę w tworzeniu niezapomnianego klimatu każdego przyjęcia. Jednym z coraz bardziej popularnych elementów jest girlanda balonowa, która dodaje tortom lekkości i wyjątkowego charakteru. Jak jednak wybrać tę idealną, aby pasowała(...)okazji i zachwyciła gości? Czytaj dalej i poznaj nasze praktyczne wskazówki! Czym jest girlanda balonowa na tort? Girlanda balonowa na tort to miniaturowa dekoracja składająca się z małych balonów przymocowanych do delikatnego drucika lub patyczków. Jest to jedna z najmodniejszych alternatyw dla tradycyjnych topperów. Wprowadza nowoczesność i odrobinę fantazji. Dzięki różnorodności kolorów i wzorów girlandy można dopasować do praktycznie każdej
Słodkie okruszkimnie przepisów na blogu, które idealnie sprawdzą się na Boże Narodzenie. Do wyboru ciasta z makiem, pierniki, ciasta z masą piernikową, serniki, przekładane ciasta warstwowe, a także świąteczne torty. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Więcej przepisów na ciasta na Boże Narodzenie znajdziecie w mojej książce kulinarnej, która można kupić w księgarni internetowej Wydawnictwa(...)wiśniami Świąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka wiśniowa. Wierzch tortu to bita śmietana ozdobiona suchym makiem oraz grysem z wiśni liofilizowanych. Czytaj dalej >> 3) Makowiec japoński Makowiec japoński to ciasto makowe pełne bakalii, które w składzie ma również
Kuchnia MagdaLenymyśli, ale najczęściej kończy się na ambitnych planach. Niektórzy nie mogą rozstać się z fast foodem, piwkiem i tłustym mięsem, inni nie wyobrażają sobie życia bez słodkości. Pięknie udekorowany tort z misterną dekoracją z czekolady, kremów czy owoców to marzenie każdego łakomczucha. Strach jednak pomyśleć, ile spory kawałek tortu ma kalorii. Po potężnym kawałku tortu nawet zdrowa i szczupła osoba(...)nikogo. Kalorie to jedno, jest też duża grupa osób, która powinna ograniczyć sam cukier ze względów zdrowotnych. Czy jest jakaś alternatywa dla odchudzających się i tych drugich ? Czy tort bez dodatku cukru w ogóle da się upiec, a poza tym czy zasmakuje jak prawdziwy? Gdzie można zamówić tort bez dodatku cukru? Niejestemzcukru.pl to cukiernia i kawiarnia zlokalizowane w warszawskim centrum
ProstePesto.plTorty piętrowe kojarzą nam się zwykle z dużymi imprezami okolicznościowymi. Dzieje się tak dlatego, że mają więcej niż jedno piętro i są zwykle dość sporych rozmiarów. W rzeczywistości bez problemu można zrobić je i na małą i na dużą ilość porcji. Ważne jednak, aby się do tego przygotować. Historia tortów Torty znane były już w starożytności, chociaż oczywiście wykonywano(...)oraz wyglądały zupełnie inaczej. Potrafiły jednak mieć już kształt koła, mający nawiązywać do cyklu życia w naturze. Już wtedy często kosztowano ich przy specjalnych okazjach – np. ku czci Bogów. Torty podobne do tych, które znamy dziś prawdopodobnie wywodzą się z Włoch, a na polskie stoły wprowadziła je królowa Bona Sforza. Obecnie jest ich niezliczona ilość rodzajów, a do najbardziej
Słodkie okruszkiMiał być słony karmel, jasny biszkopt i borówki, taką koncepcję tego tortu miałam od dłuższego czasu w głowie. Jednak moja pięciolatka miała zupełnie inną wizję swojego tortu urodzinowego, a że to jej święto to nie pozostało mi nic innego jak się zaakceptować dużą ilość czekolady i maliny. I oczywiście dekorację z motywem Psiego Patrolu, tutaj akurat poszłam na łatwiznę(...)zamówiłam opłatki z podobizną jej ulubionych piesków. Od siebie dorzuciłam tylko chrupkę z nutellą, bo ostatnio bardzo lubię gdy w tortach coś przyjemnie chrupie (na blogu macie już przepis na chrupkę pistacjową oraz migdałową ), bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. Sam tort to dość ciężki kakaowy biszkopt, który pięknie się kroi i kremy malinowy oraz czekoladowy na bazie
Cynamonowe szczęściewynos. W ostatnim czasie ten temat jest mocno poruszany ze względu na zmniejszenie sprzedaży i konsumpcji wyrobów na miejscu w lokalach gastronomicznych. Każda cukiernia czy kawiarnia sprzedająca ciasta, torty, ciasteczka, pączki, a także inne wyroby cukiernicze jak np. lody czy kawę musi zadbać o możliwość zapakowania ich i zabrania na wynos. Bez względu na to, czy pakowane mają być duże(...)torty, czekoladki lub praliny, konsumenci oczekują solidnego i chroniącego zawartość opakowania, tak by w bezpieczny sposób mogli je przetransportować. Opakowania cukiernicze sprawdzają się nie tylko w sprzedaży bezpośredniej, ale przede wszystkim przy większych zamówieniach np. słodkości na specjalne okazje, jak wesela czy uroczystości okolicznościowe. W tym artykule dowiecie się Państwo, jakie są dostępne pojemniki cukiernicze. Jakie powinny mieć właściwości
Słodkie okruszki