Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową – Zapraszam na nowy, pyszny tort czekoladowy. Jest wilgotny, aromatyczny, bardzo smaczny i pięknie wygląda. Soczysta warstwa wiśni i czekolada dobrze ze sobą smakują. Uważam, że tort nie jest trudny w przygotowaniu, chociaż jest dużo punktów, ale starłam się wszystko dokładnie opisać. Radzę dobrze przeczytać przepis, biszkopt i czekoladową śmietankę można przygotować dzień wcześniej(...)Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 160g cukru 100ml oleju 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mała CukierenkaTort biszkoptowy na Wielkanoc lub inne święto, urodziny czy też, jakąkolwiek inną okazję. Torty wypiekam bardzo rzadko i bardzo żałuję bo kocham to robić. Dla mnie idealny tort to tort z pysznym biszkoptem, musi być mocno nasączony -nie ma nic gorszego niż suchy tort!- biszkopt musi być mięsisty i gąbczasty. Jeśli robimy tort śmietanowy to używamy tylko(...)wyłącznie śmietany 36% a nie żadnych śmietanopodobnych produktów. Każdy tort z racji tego, że sam w sobie jest słodki, dobrze jest przełamać kwaśnym smakiem - np. konfitura z czarnej porzeczki, wiśni, jagód czy żurawiny. U mnie to konfitura domowej roboty z czarnej porzeczki! Przepyszna! TORT LIMONCELLO z bananami i ptasim mleczkiem! - PRZEPIS NA biszkopt do tortu MASA BANANOWA
SMYKWKUCHNImojprzepisna.pl | Tort różowy Mam dziś dla Was tort jak dla księżniczki, mocno różowy o smaku śmietankowo-malinowym. Tort jest całkiem wysoki i efektowny, proponuję wykonać go na szczególną okazję. Nie jest bardzo pracochłonny. Tort składa się z 6 biszkoptów: dwa ciemno różowe, dwa różowe i dwa jasnoróżowe. Między biszkoptami jest żelka malinowa i bita śmietana. Tort pokryty jest cienką warstwą(...)paterę położyć pierwszy blat, najciemniejszy różowy, posmarować 1/4 szklanki żelki, wyłożyć 1/4 szklanki śmietany, położyć kolejny blat i postępować identycznie. Ostatniego blatu nie smarować żelką, tylko posmarować śmietaną. Boki tortu również posmarować śmietaną. Wyrównać. Jeżeli zostanie wam bitej śmietany można zrobić dekorację tylką. Ja dodatkowo na bitą śmietanę kładłam bezę włoską, ale nie jest to konieczne. Tort schować do lodówki
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy(...)szklanki śmietany 30% (schłodzonej) 2 jajka rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie), jajka mają być wyparzone 3 łyżeczki cukru (następnym razem spróbuje pominąć, bo dla mnie i męża tort mógłby być bardziej wytrawny) szczypta soli (nie dawałam) Czekoladę posiekać na kawałki, wsypać do garnuszka, dodać wodę, wódkę, kakao, kawę, wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej czyli: Postawić na większy garnek
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort różowy Mam dziś dla Was tort jak dla księżniczki, mocno różowy o smaku śmietankowo-malinowym. Tort jest całkiem wysoki i efektowny, proponuję wykonać go na szczególną okazję. Nie jest bardzo pracochłonny. Tort składa się z 6 biszkoptów: dwa ciemno różowe, dwa różowe i dwa jasnoróżowe. Między biszkoptami jest żelka malinowa i bita śmietana. Tort pokryty jest cienką warstwą(...)paterę położyć pierwszy blat, najciemniejszy różowy, posmarować 1/4 szklanki żelki, wyłożyć 1/4 szklanki śmietany, położyć kolejny blat i postępować identycznie. Ostatniego blatu nie smarować żelką, tylko posmarować śmietaną. Boki tortu również posmarować śmietaną. Wyrównać. Jeżeli zostanie wam bitej śmietany można zrobić dekorację tylką. Ja dodatkowo na bitą śmietanę kładłam bezę włoską, ale nie jest to konieczne. Tort schować do lodówki
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy(...)szklanki śmietany 30% (schłodzonej) 2 jajka rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie), jajka mają być wyparzone 3 łyżeczki cukru (następnym razem spróbuje pominąć, bo dla mnie i męża tort mógłby być bardziej wytrawny) szczypta soli (nie dawałam) Czekoladę posiekać na kawałki, wsypać do garnuszka, dodać wodę, wódkę, kakao, kawę, wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej czyli: Postawić na większy garnek
moj przepis naCzas czytania: 3 min Zapraszam na pyszny tort makowo-pomarańczowy. Przepis na biszkopt makowy poznaliście w poprzednim wpisie, a dziś chciałam zaproponować jak go wykorzystać. Okres przed świąteczny podsunął mi smak tortu. Mak i pomarańcze wydały mi się świetnym połączeniem i sprawdziło się to wspaniale. Tort jest bardzo łatwy do przygotowania, jeśli biszkopt upieczecie dzień lub dwa wcześniej, to tort(...)się zrobić w pół godziny. Ubicie śmietany i połączenie jej z serkiem oraz skórką pomarańczowa traw chwilkę pewnie więcej zajmie Wam dekorowanie tortu 😉 Do nasączenia tortu najlepszy będzie likier pomarańczowy lub domowy ekstrakt pomarańczowy , który możecie przygotować sami. Dla wzmocnienia smaku pomarańczy w torcie przyda się dżem pomarańczowy , który również możecie przygotować własnoręcznie lub użyć gotowego ze sklepu. Gorąco namawiam
SprawdzonaKuchnia.plBiały drip z białej czekolady to biała polewa na tort lub ciasto. Polewa pięknie spływa z tortu, tworząc efekt białych sopli. Dzięki kolorowym barwnikom możemy uzyskać kolorowy drip na tort. Zrobienie białego dripu nie jest trudne. Jednak nałożenie go na tort w odpowiednim momencie przysparza mi do dziś wiele problemów. Drip albo robi się już za gęsty, albo jest jeszcze(...)zbyt rzadki i spływa mi cały z tortu! Dlatego dodanie żelatyny do polewy ocaliło moje torty i nerwy ;). Robiąc drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36%. Wtedy
Słodki PomysłSugar sheet, czyli papier cukrowy to uroczy element dekoracyjny. Wykorzystywany w dekoracji tortów i ciast. Jest bardzo łatwy do zrobienia i pewnie dlatego w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością . Torty zdobione przy jego użyciu wyglądają bardzo elegancko i wytwornie . Najbardziej ceniony jest za piękną połyskliwą strukturę . W dalszej części artykułu dowiesz się więcej na temat właściwości sugar sheet. Technikę(...)takie kryształki cukru posklejane ze sobą. Posklejane w odpowiednich proporcjach tworzą dość elastyczny materiał. Wyprzedzając wasze pytania napiszę, że jest on na tyle elastyczny, że można nim obłożyć tort , nawet mały. Wygina się w swojej długiej płaszczyźnie. Wycinając z niego różnorodne płaskie kształty można stworzyć całkiem ładne ozdoby 3d (kwiaty, kostki itp). Papier cukrowy powinien być nakładany na tort
SmartBake.plmojprzepisna.pl | Tort różowy Mam dziś dla Was tort jak dla księżniczki, mocno różowy o smaku śmietankowo-malinowym. Tort jest całkiem wysoki i efektowny, proponuję wykonać go na szczególną okazję. Nie jest bardzo pracochłonny. Tort składa się z 6 biszkoptów: dwa ciemno różowe, dwa różowe i dwa jasnoróżowe. Między biszkoptami jest żelka malinowa i bita śmietana. Tort pokryty jest cienką warstwą(...)paterę położyć pierwszy blat, najciemniejszy różowy, posmarować 1/4 szklanki żelki, wyłożyć 1/4 szklanki śmietany, położyć kolejny blat i postępować identycznie. Ostatniego blatu nie smarować żelką, tylko posmarować śmietaną. Boki tortu również posmarować śmietaną. Wyrównać. Jeżeli zostanie wam bitej śmietany można zrobić dekorację tylką. Ja dodatkowo na bitą śmietanę kładłam bezę włoską, ale nie jest to konieczne. Tort schować do lodówki
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy(...)szklanki śmietany 30% (schłodzonej) 2 jajka rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie), jajka mają być wyparzone 3 łyżeczki cukru (następnym razem spróbuje pominąć, bo dla mnie i męża tort mógłby być bardziej wytrawny) szczypta soli (nie dawałam) Czekoladę posiekać na kawałki, wsypać do garnuszka, dodać wodę, wódkę, kakao, kawę, wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej czyli: Postawić na większy garnek
moj przepis naZajrzyj na słodki Instagram! Tort czekoladowo kokosowy z malinami to bardzo smaczne połączenie smakowe :). Kto nie lubi czekolady i kokosu? No właśnie :). Delikatna, biało różowa dekoracja tortu idealnie pasuje na wyjątkowe uroczystości np. chrzciny, roczek lub Pierwszą Komunię Św. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni: Dzień 1: Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady w śmietance. Przygotowujemy frużelinę(...)Dzień 2: Robimy krem czekoladowy, krem raffaello i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). Dzień 3: Robimy krem maślany. Tynkujemy i dekorujemy tort. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort czekoladowo kokosowy najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego
Słodki Pomysłrazem zapraszam Was na pyszny tort cytrynowy :). Tort smakuje lekko, mimo iż krem jest cięższy niż zazwyczaj w moich tortach, nie jest to bowiem krem na bazie kremówki i/lub mascarpone, lecz krem budyniowo - maślany. Jednak w związku z tym, że krem jest nie za słodki, kwaskowy i wyraźnie cytrynowy, całość smakuje naprawdę delikatnie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;). Blaty(...)choć smakowo dużo on tutaj nie wnosi ( cytrynowy smak kremu jednak dominuje ), to nie rezygnowałabym z niego, choćby ze względów wizualnych :), poza tym dżem dodatkowo nawilża biszkoptowe blaty. Tort smakował bez wyjątku wszystkim, którzy go kosztowali :). Bardzo polecam, zwłaszcza amatorom cytrynowych klimatów :). Biszkopt:* 5 jajek ( najlepiej dość dużych ) 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 175 g cukru
Opowieści z piekarnikaTort urodzinowy Honda 2019-11-12 13:15:04 Porcje 18 Urodziny dziecka to bardzo szczególna data w życiu każdego rodzica, a zwłaszcza rodziców dzieci już dorosłych. Przypomina wszystko to, co po drodze wydarzyło się w życiu dojrzałego już człowieka, ukształtowało go i uczyniło tym, kim jest dziś i teraz. Czas mija nieubłaganie, mój prywatny ósmy cud świata kończy dziś(...)Każdego roku ten dzień jest wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Z tej okazji przygotowałam dla solenizanta słodki upominek w postaci pysznego tortu. Pomiędzy delikatnymi blatami biszkoptu kryją się wspaniałe smaki: soczysta malina, czekoladowa słodycz białego Toblerone z prażonymi migdałami oraz egzotyczne mango-marakuja z żelką mango, które okazało się niezwykłą, smakową petardą! Dekoracja typowa dla fana motoryzacji w ulubionej
Wędrówki po kuchnibardzo ważny moment w życiu rodziny, mam wrażenie, że ważniejszy nawet dla rodziców niż dla dziecka, które będzie go pamiętało tylko ze zdjęć czy nagrywanych podczas imprezy filmików. Tort na pierwsze urodziny to oczywiście najważniejszy punkt przyjęcia urodzinowego. Przy moim pierwszym dziecku, kiedy obchodziło roczek strasznie się tym wszystkim jako świeżo upieczona mama przejmowałam, stresowałam i denerwowałam. Chciałam by wszystko(...)idealnie jak z obrazka. Piękne ozdoby, wymyślne dania, tort zamówiony w cukierni. Życie jak zwykle zweryfikowało ten czas, te poglądy i to nastawienie. Impreza była świetna, wspomnienia zostały wspaniałe ale nerwy i całe dopinanie wszystkiego na ostatni guzik zupełnie niepotrzebne. Przy przyjęciu urodzinowym mojego drugiego brzdąca byliśmy w trakcie przeprowadzki, więc o idealnym obrazku ne mogło być mowy Było spontanicznie
Dorota Smakuje